Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 05.03.2017. 13:30

Proljetna rezidba ukrasnog grmlja i drveća

Kako bi vrt mamio poglede, ukrasnom grmlju i drveću potrebno je pružiti pažnju kroz rezidbu. Orezivanjem se postiže njihov pravilan rast, te se omogućuje dobivanje dovoljne količine svjetlosti.

  • 7.851
  • 553
  • 0

Kako bi vrt mamio poglede, ukrasnom grmlju i drveću potrebno je pružiti pažnju kroz rezidbu. Orezivanjem se postiže njihov pravilan rast te se omogućuje dobivanje dovoljne količine svjetlosti.

Rezidbom se pospješuje rast biljke, cvatnja i stvaranje plodova kod voćaka i grmovitih voćaka. Biljka nakon rezidbe dobiva skladniji i pravilniji oblik. Orezivanje se provodi pri sadnji mladih biljaka i obavlja se kroz cijeli njihov život. Iako je potrebna za održavanje biljke, rezidbu nije potrebno provoditi svake godine, nego svakih tri do pet godina, što ovisi i vrsti biljke. Rezidbom se regulira njezin rast u širinu, koji može biti ograničavajući čimbenik u malom vrtu.

Rez mora biti baš na pravom mjestu

Kod rezidbe treba pripaziti da rez ne bude u neposrednoj blizini pupa, ali ni predaleko od njega. Granu treba odrezati oko 5 mm iznad vidljivog pupa. Iz tog će mjesta započeti novo grananje uzrokovano rezidbom. Preporučljivo je da se pupoljak nalazi s vanjske strane grma ili košnje stabla jer će nova grana bolje upotpuniti habitus biljke i neće ugroziti rast središnjeg dijela biljke. Granu treba odrezati na koso, kako bi se donji dio reza nalazio na suprotnoj strani od pupa.

Povoljno vrijeme za rezidbu jest kada vegetacija izlazi iz perioda zimskog mirovanja, a to je u martu. Ako grmovi cvatu u rano proljeće, rezidba treba uslijediti nakon cvatnje jer će u suprotnom cvatnja biti manjkava ili će izostati.

Koliko će se jako ili slabo orezati drvo, ovisi o samoj snazi grma ili stabla. Ako se grane vrlo kratko odrežu, biljka će brže rasti, a ako se odrežu samo vrhovi grana, rast će biti mnogo sporiji. Zbog toga se slabiji grm može jače orezati, a snažniji vrlo malo prikratiti. Ovu metodu može se primijeniti i na različite grane istog stabla.

Berberis spp. zimzelene vrste, Viburnum opulus obična udikovina, crvena udika, Weigela florida vajgela

Lagana rezidba treba biti svake godine nakon cvatnje koja ocrtava simetriju grma. Oštećene i suhe grane potrebno je ukloniti sredinom proljeća.

Magnolija Magnolia spp.

Ukras je mnogim vrtovima. Njezina je posebnost rana cvatnja i predivni krupni i pustenasti pupovi tijekom zime. Magnoliju se orezuje krajem travnja, nakon što završi cvatnju. Režu se vrhovi ocvalih grana dva ili tri lista ispod ocvalog cvijeta koji se nalaze na vrhovima ocvalih grana. Stare grane je potrebno ukloniti neposredno iznad mladog izbojka, po mogućnosti, što niže.

Lovor trešnja Prunus laurocerasus

Lovor trešnju orezuje se krajem proljeća. Kroz vegetaciju, trebalo bi ukloniti izbojke koji narušavaju sklad grma. Može podnijeti i malo jači rez.

Ruža Rosa spp.

Čajevka - prestare grane koje su u ravnini tla, režu se u ožujku. Glavni izbojci režu se na dvije trećine od njihove duljine, dok se mladi izbojci režu za samo jednu trećinu. Ako postoje suhi ili preslabi izbojci, njih se također treba ukloniti.

Grmovita ruža - rezidba treba uslijediti nakon što prođe opasnost od mrazeva i kad bazni pupovi još nisu počeli rasti. Kod rezidbe, odaberu se šest do sedam mlađih jačih izbojaka i režu se iznad drugog ili trećeg vidljivog pupa. Snažnije vrste režu se iznad četvrtog ili petog pupa uz obavezno uklanjanje ostalih izbojaka i suhih grana.

Penjačice koje cvatu jednom godišnje - nakon završetka cvatnje režu se bočna grananja iznad drugog ili trećeg lista počevši od osnove. Uklanjaju se dva do tri slabije cvatuća izbojka, kao i suhe i preslabe izbojke.

Penjačice koje cvatu više puta - u ožujku se uklanjaju jedan ili dva najstarija izbojka. Dugačke grane treba prikratiti za jednu trećinu, a njihove izbojke iznad drugog ili petog vidljivog pupa. Ako postoje, uklanjaju se i svi suhi i preslabi izbojci.

Mini ruža - u ožujku se uklanjaju suhi i najstariji izbojci koji su se dosta razgranali. Ostali izbojci režu se iznad drugog ili trećeg vidljivog pupa.

Jorgovan Syringa vulgaris

Nakon završene cvatnje, u svibnju se režu izbojci na kojima su ocvali cvatovi. Režu se ispod cvatova, a iznad mladih su pupova koji su usmjereni na vanjskoj strani grma. Iz tih će pupova narasti mladi izbojci te neće ugušiti središte biljke.

Vrtni hibiskus Hybiscus syriacus

U kasnu zimu ili rano proljeće (veljača, ožujak), svake se godine trebaju uklanjati izbojci koji ruše sklad grma. Režu se iznad drugog ili trećeg pupa. Također se uklanjaju suhe grane, bolesne i sve one kojima je rast prema središtu grma. Rez je iznad pupa koji se nalazi s vanjske strane grma.

Azaleja Rhododendron japonicum

Svake godine nakon završene cvatnje potrebno je ukloniti ocvalo cvijeće. Cvjetovi se otkidaju noktima palca i kažiprsta. Otkidanjem cvjetova potiče se stvaranje novih cvjetnih pupova za sljedeću sezonu. Biljci se trebaju ukloniti i suhe grane te one koje rastu prema središtu grma. Ukloniti se mogu i grane koje narušavaju sklad grma.

Hortenzija Hydrangea macrophylla

Biljci treba svake godine od kraja ožujka do počeka travnja ukloniti sve ocvale izboje. Reže iznad mladog izboja. Starije je grane potrebno jače odrezati jer su sklone gubitku lišća u podnožju. Suhe grane i preslabe mladice koje guše središte grma, kao i one koje neće dati cvat, treba ukloniti. Ne preporučuje se orezivanje snažnih izdanaka koji niču iz podnožja jer su na njima već formirani cvjetni pupovi.

Foro: pixabay.com/


Tagovi

Rezidba Orezivanje Ukrasni grmovi Ukrasno drveće Ruža Magnolija Lovor trešnja Jorgovan Vrtni hibiskuks Azaleja Vajgela Obična udikovina Zimzelene vrste Horteznija


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?