Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herb Garden Coop
  • 27.09.2013. 08:10

Preradom ljekovitog bilja protiv nezaposlenosti

Pokrenut projekt za dugotrajno nezaposlene i nacionalne manjine, u svrhu rješavanja nezaposlenosti uzgojem i preradom ljekovitog bilja

Foto: RGBStock.com
  • 2.141
  • 215
  • 0

Nezaposlenost je u Hrvatskoj u odnosu na europske zemlje ogromna. S nezaposlenošću od 18,1 posto iz prvog tromjesečja 2013., naglasak se stavlja na nezaposlenost mladih, koja iznosi 51,8 posto.

Cilj projekta Herb Garden Coop, koji je predstavljen medijima na konferenciji u Slavonskom brodu, ima za cilj povećati stopu samozapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba i nezaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. To se želi postići poticanjem uzgoja i prerade ljekovitog bilja. Projekt vrijedan gotovo 150.000 eura financiran je u 90-postotnom iznosu novcem EU u okviru IPA programa komponente IV - Poboljšanje pristupa tržištu rada ugroženih skupina, i trajat će 18 mjeseci.

"Namjera nam je u ove dvije županije osobe nezaposlene duže od pet godina zainteresirati za uzgoj i proizvodnju ljekovitog bilja. Dali smo si zadatak da se najmanje 11 proizvođača okupi i zajedno osnuju zadrugu, za koju ćemo pripremiti sušaru, a osigurat će se i sva potrebna podrška učenju o poduzetništvu. Proći će i osposobljavanje za certificirano-komunikacijske vještine, a planiran je i odlazak na studijsko putovanje" rekla je Vida Iličić, direktorica Poduzetničkog centra Pakrac, za Glas slavonije.

Projekt je napravljen na temelju istraživanja tržišta, koje je pokazalo da postoji potreba za uzgojem ljekovitog bilja. Bilje koje ljudi samoinicijativno skupljaju i prerađuju, mora proći određene kriterije Zavoda za javno zdravsvo da bi se moglo staviti na tržište. To će se najlakše provesti preko zadruge jer bilje mora biti zdravstveno ispravno, mora se znati sastav, način obrade i "rok trajanja". Tako će kupac znati što kupuje i koje su prednosti upotrebe ljekovitog bilja u zdravstvene i prehrambene svrhe.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Herb Garden Coop Nezaposlenost Vida Iličić IPA Zadruga Ljekovito bilje Proizvođači


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."