Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grandiozna penjačica
  • 01.08.2014. 08:15

Potaknite bujnu cvatnju svoje glicinije!

Orežite gliciniju u kasno ljeto te u zimu pa na proljeće uživajte u njezinom bujnom cvatu!

  • 48.740
  • 972
  • 0

Glicinija je grandiozna penjačica koja krasi mnoge vrtove. U svom punom cvatu vrlo je efektnog izgleda, toliko da morate stati kako biste je malo dulje promatrali i upili njezinu očaravajuću pojavu. No ukoliko ju redovito ne orezujete, može se pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će vam uništiti čak i metalnu armaturu.

Glicinije su rod cvjetajućih biljaka iz porodice mahunarki (Fabaceae), koja uključuje deset vrsta drvenastih penjačica porijeklom iz istočnog SAD-a, Kine, Koreje i Japana. Neke vrste se koriste kao ukrasne biljke, naročito u Kini i Japanu. Otporne su na različite temperaturne uvjete pa ih tako i kod nas možemo vidjeti kako krase pročelja kuća i garaža. U vrtovima su idealne za prekrivanje sjenica, metalnih struktura ili pak ograda.

Cvjetovi ove grandiozne biljke smješteni su u grozdaste cvatove duljine 10-80 cm, ovisno o kultivaru, a uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele boje. Cvjeta u proljeće kada se prvo pojave cvjetovi pa tek nakon toga listovi. Može se dogoditi da cvjeta još 2-3 puta u toku godine i to sredinom ljeta i krajem jeseni. Cvjetove zamjenjuju baršunaste mahune duljine 10-17 cm koje traju do zime.

Vrlo popularan kultivar glicinije, Wisteria sinensis 'Alba', zbog svojih dojmljivih cvjetova, idealan je odabir za pergolu ispod koje prolazi vrtna staza. On ljeti rađa brojne bijele mirisne cvatove, koji vise baš na pravoj visini da se najbolje može osjetiti njihov zanosni miris.

Glicinija može biti vrlo invazivna!

Glicinija se smatra invazivnom vrstom penjačice, pogotovo ako se dozvoli da raste i penje se uz neku postojeću biljku jer ima sposobnost da preuzme i uguši domaćina. Naraste i do 15 m u visinu te 8 m u širinu, a da bi dostigla svoju punu veličinu potrebno joj je čak do 20 godina. Najbolje napreduje na punom suncu i uz potporu koja mora biti vrlo snažna, jer s vremenom glicinija jača svoje grane koje mogu polomiti drvene stubove, izvitoperiti metalnu armaturu pa i ugušiti odraslo drveće.

Pravovremena rezidba za bujniju cvatnju

Gliciniju je jako bitno orezivati jer će u suprotnom vrlo slabo cvasti. Snažnim skraćivanjem ljetnih mladica punih listova, energija biljke usredotočiti će se na rađanje cvjetova. Cvatnja će biti obilnija i onda kad se glavne stabljike oblikuju i pričvrste tako da rastu vodoravno, a ne okomito. Cvjetovi ne rađaju na kratkim izbojcima, a svrha orezivanja jest da se potakne razvoj izbojaka duž oblikovanih glavnih grana. Najjednostavniji način jest orezivanje u dvije faze.

U kasno ljeto orežite dugačke izbojke na dužinu od 15 cm, ostavljajući 4-6 listova, kako biste potaknuli razvoj novih pupova u sljedećoj godini, a skratite postrane izbojke. Ako želite još više raširiti penjačicu, glavne stabljike nemojte orezivati, nego ih privežite uz oslonac. Sredinom zime skratite izbojke koje ste ljeti orezali, na 8-10 cm duljine, tako da na njima ostanu samo dva do tri pupa. U isto vrijeme skratite na 15 cm sve stabljike koje su se razvile nakon ljetnog orezivanja.

Razmnožavanje i zaštita

Glicinije se razmnožavaju cijepljenjem, reznicama mekih stabljika te običnim grebeničenjem. Dakako, može se uzgojiti i iz sjemena koje se nalazi u plodu mahuni, ali tada do prve cvatnje može proći i više od 10 godina. Najčešće se ipak razvija reznicama i to tako da se odabere zdrav izdanak i odreže na duljinu od petnaestak centimetara. Sa sadnjom reznica se ne treba čekati dugo jer meki izdanci brzo gube vlagu. Sa stabljike reznica je potrebno odstraniti sve listove, do prva dva dobro razvijena lista kod vrha izdanka (tako da se dobije ogoljela stabljika duljine desetak i više centimetara). Kako bi se ubrzao razvoj korijena, reznicu bi bilo dobro tretirati praškom za zakorjenjivanje koje možete naći u boljim prodajnim centrima ili poljoprivrednim ljekarnama. Reznicu je tada potrebno zasaditi u kompost i redovito prskati listove te paziti da se kompost ne isuši. Reznice koje su uzete u rano proljeće, mogu se zasaditi na otvoreno u jesen, a one kasnije se mogu presaditi u proljeće, no moraju prezimiti u zatvorenom prostoru.

Niti ova velebna penjačica nije imuna na štetnike i bolesti pa je tako mogu napasti štitaste uši (koje je najbolje ukloniti primjenom insekticida), puza, čiji je uzročnik gljiva Armillaria (uglavnom A. mellea) i koja se širi rizomorfima sa zaražene biljke, panja ili u doticaju s korijenjem te pepelnica. Ali ipak je ovo malo otpornija cvjetna vrsta, no ako se ipak dogodi da je napadne neka bolest ili štetnik, svakako se obratite u najbližu poljoprivrednu ljekarnu za što kvalitetniji savjet.


Tagovi

Glicinija Penjačica Invazivna vrsta Orezivanje glicinije Wisteria sinensis Cvjetovi Cvatnja u proljeće Razmnožavanje glicinije Bolesti glicinije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!