Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele u vrtu
  • 17.05.2017. 16:30

Pčele više privlače autohtone biljke

Većina vrtlara upoznata je s važnosti pčela i drugih oprašivača u vrtu. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Foto: Depositphotos/gioiak2
  • 7.950
  • 170
  • 0

Većina vrtlara upoznati su s važnosti pčela i drugih oprašivača u vrtu. Ovakav svijet kakav poznajemo bio bi potpuno nezamisliv bez njih. Kako bi pčele i drugi oprašivači imali prilike gostovati u vrtu, trebalo bi im osigurati cvjetne vrste čija se cvatnja ne preklapa. Na taj način će pčele imati dosta nektara i peluda tijekom cijele sezone.

Domaće (autohtone) biljke najbolje su za domaće pčele. Starinske jednogodišnje i višegodišnje biljne vrste koje se nasljeđuju s koljena na koljeno, odličan su izvor nektara i peluda. Prema znanstvenim istraživanjima, lokalne pčele više privlače domaće biljke nego egzotične.

Sadnja kultiviranih biljnih vrsta

Atraktivnost vrta može se postići i sadnjom kultiviranih biljnih vrsta. Njihove potrebe treba uskladiti s mogućnostima koje pruža vrt.

Par savjeta na koje bi trebali obratiti pažnju prije sadnje bilja:

  • Smanjenje ili potpuni prestanak korištenja sredstva za zaštitu bilja. Ako je moguće, koristite selektivne pesticide kako bi omogućili život korisnih kukaca.
  • Kombinacije nekoliko boja cvijeća. Pčele vrlo dobro razlikuju boje, a najprivlačnije su im: plava, ljubičasta, bijela i žuta boja.
  • Sadnja cvijeća u više grupa. Cvjetovi podijeljeni u nekoliko različitih skupina privlači veliki broj različitih oprašivača.
  • Raznovrsno cvijeće tijekom cijele sezone. Većina pčela ima naviku posjećivati samo jednu vrstu cvijeća tijekom njihovog životnog ciklusa. Ako u vrtu postoji više cvjetnih vrsta koje cvatu u više godišnjih doba, time će se postići dolazak pčela u različita doba godine.

Pčele najviše privlače...

Cvjetne biljne vrste koje najviše privlače pčele su:

Zvjezdan (Aster spp.)

Jednostavan je za uzgoj i velikog spektra boja i nijansi. Cvate krajem ljeta i u jesen, te omogućuju pčelama hranu i tijekom kasnije sezone. Pčelama omogućuju dobru ishranjenost tijekom zimskih mjeseci.

Rudbekija (Rudbeckia spp.)

Postoji dosta varijateta rudbekije. Visina može varirati, ali najzastupljenije su žute i narančaste boje. Osvježavaju svaki vrt i služe kao odlična hrana pčelama. Lako ih se uzgoja, a mogu rasti na sunčanom položaju, u suhim uvjetima i siromašnom tlu.

Zijevalica (Antirrhinum spp.)

Širokog su spektra boja i visina. Tijekom dana, miris zijevalice je intenzivniji jer su danju oprašivači aktivniji. On jako privlači pčele, a njegov miris nose i do košnice. Time je njegova zavodljivost pčelama još i veća.

Agerat (Eupatorium spp.)

Ova jednogodišnja biljka jednostavnog je uzgoja. Cvjetne plave glavice su zanimljive pčelama. Porijeklom iz Meksika, ova biljka postoji i u različitim nijansama plave, roze i bijele, dok su najpoznatiji plavi cvjetovi.

Fuksija (Fuchsia x hybrida)

Cvijetovi ove egzotične biljke dolaze u velikom broju boja i oblika. Fuksija je malo zahtjevnija biljka za uzgoj, te preferira polusunčani položaj. Popularna je kod oprašivača, posebno pčela i bumbara.

Cinija (Zinnia spp.)

Jednostavnog su uzgoja, te mogu rasti na svakom tlu. Vrlo su cijenjene zbog svoje dugo cvatnje. Šarenilom svojih cvjetova privlače pčele i leptire.

Neven (Calendula officinalis)

Prepoznatljive narančaste cvjetne glavice omiljene su pčelama. Jednostavan za uzgoj, može rasti na različitim vrsta tla. Osim ukrasne uloge, neven je koristan u odbijanju nematoda u tlu. Dobar je susjed rajčici, mrkvi, peršinu.

Vrtne biljne vrste koje privlače pčele:

Lavanda (Lavandula spp.)

Postoji veliki broj vrsti lavande, ali sve one zahtijevaju puno sunca i dobro drenirano tlo. Uz malo njege, lavanda će ostvariti veliki broj cvjetova koji će privući veliki broj pčela.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Mediteranska biljka koja zahtjeva dobro drenirano tlo i puno svjetlosti. Čest je začin u kulinarstvu, daje lijep dodatak svakom vrtu. Vrlo je privlačan pčelama.

Boreč (Borago officinalis)

Proizvodi veliku količinu nektara. Boreč (borač) se jednostavno uzgaja iz sjemena, a cvate do jeseni. Odličan je susjed kod uzgoja rajčice i kupusa jer odbija štetne nametnike. Cvjetovi i listovi osim što lijepo izgledaju, mogu se ukomponirati u različite salate.

Matičnjak, melisa (Melissa officinalis)

Poznat je i pod nazivima pčelinja trava, medenka, pčelinjak, što definitivno dokazuje koliko je omiljen pčelama. Listovi su vrlo ljekoviti i ugodnog mirisa po limunu.

Timijan

Postoji veliki broj varijateta, te svaki od njih ima drugačiji miris. Dobar je susjed kod uzgoja biljaka iz porodica kupusnjača te jagoda.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Fuksija

Fuksija

Sinonim: - | Engleski naziv: Fuchsia | Latinski naziv: Fuchsia triphylla

 - Više [+]

Neven

Neven

Sinonim: Žutelj, zimorod, ognjac | Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih stanica te kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Timijan

Timijan

Sinonim: Manji sanseng, timljan, vrtni timijan, majčina dušica | Engleski naziv: Garden thyme | Latinski naziv: Thymus vulgaris L.

Timijan je sastojak mješavine čajeva protiv kašlja, a eterično ulje se primjenjuje kao antiseptik. Osušeni timijan koristi se kao začin. Samonikla vrsta T. serpyllum u našim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Pčelarstvo Pčele Autohtone biljke Egzotične biljke Pelud Nektar Zvjezdan Rudbekija Zijevalica Agerat Fuksija Cinija Neven Lavanda Ružmarin Boreč Matičnjak Timijan Dobrosusjedski odnosi


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]