Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj smilja
  • 28.11.2017. 15:00

Otkupna cijena smilja pala za više od 80 posto!

Udruživanje u zadrugu jedino rješenje za opstanak smiljara?

Foto: Bigstockphoto/fotomem
  • 1.776
  • 144
  • 0

Smiljari Bukovice odlučili su odgovoriti na neočekivani izazov koji im je priredilo tržište srozavši naprasno cijenu smilja s više od sedam kuna na samo oko jednu kunu. Neki su odmah kapitulirali, otpisali novac uložen u sadnice kao "rizik posla" i jednostavno odustali od smilja. A oni koji se nisu htjeli predati pozvani su na udruživanje u Zadrugu smiljara "Bukovice". Osnivačka skupštine trebala bi se održati u Kistanjama 2. prosinca.

Ovih dana na području Kistanja pojavio se letak kojim se pozivaju razočarani smiljari da se prestroje i sačuvaju smilje u Bukovici. "Polet koji je dosegnut u Bukovici sadnjom smilja, nažalost, splasnuo je zbog problema na nesređenom tržištu smilja, i to ne samo na našem području, nego i puno šire", stoji na letku koji poziva na akciju.

Udruživanje u Zadrugu jedino rješenje

"Rješenje je u udruživanju u Zadrugu smiljara "Bukovice" svih onih koji imaju posađeno smilje ili se u budućnosti žele baviti uzgojem smilja", predlaže se demoraliziranim smiljarima. Iako na bukovičkom području, koje se u jednom trenutku doslovce zažutjelo od smilja, postoje i prerađivački kapaciteti, navodno čak pet destilerija, buduća bi zadruga investirala u vlastitu.

"... to će nam biti izazov za suradnju i zdravu konkurenciju, te se u budućnosti može formirati klaster smiljara... Predmet poslovanja Zadruge je uzgoj, sakupljanje, izgradnja kapaciteta za preradu smilja i proizvoda od smilja i ostalog ljekovitog i aromatičnog bilja...", navodi se na mobilizirajućoj poruci upućenoj smiljarima Bukovice.

A iza poruke, u kojoj se kao osnovne vrijednosti na kojima se temelji zadružno djelovanje ističu samopomoć, odgovornost, ravnopravnost, pravičnost i solidarnost, stoji Ilija Krneta, i sam vlasnik OPG-a registriranog za područje zdrave hrane, baštine, kulture, turizma i ekologije. Krneta je, inače, radio kao savjetnik ministra unutarnjih poslova, a dogodine odlazi u mirovinu, pa se postupno priprema za to nadolazeće vrijeme.

Zadrugu, kazao nam je Ilija Krneta, može osnovati najmanje sedam članova, a mi ih imamo već desetak koji su vrlo zainteresirani. Svaki osnivač u zadrugu unosi osnivački ulog, koji je najmanje tisuću kuna. Ali naš kredo nije brojno, nego kvalitetno članstvo, poručuje Krneta.

"Smiljem se u Bukovici bavilo 20-ak ljudi, koji su investirali u kupnju oko dva milijuna sadnica samo na području Kistanja. Činilo se da bi to mogla biti održiva proizvodnja koja je otvarala nove perspektive ljudima u tom kraju, a što se zapravo dogodilo sa smiljem i zašto mu je cijena tako drastično srušena, mi ni danas ne znamo.

Podizanje vlastite destilerije

Zato smo odlučili da se pokušamo udružiti u zadrugu i da u dogovoru s Hrvatskim zadružnim savezom i Ministarstvom regionalnog razvitka priču o smilju učinimo pozitivnom. Jer, ako u Toscani mogu biciklističke staze prolaziti poljima lavande, zašto u Bukovici ne bi prolazile poljima smilja?" - entuzijastički će Krneta, kojemu je cilj revitalizirati uzgoj smilja, ali na zdravim, ekološkim osnovama, bez pesticida i umjetnog "napumpavanja" proizvodnje.

Vlastita destilerija zadrugu bi stajala 20-30 tisuća eura, a sredstva će pokušati osigurati od državnih subvencija i poticaja, ali i od lokalne samouprave, s kojom žele suradnju u ovom projektu, piše Maslina.

Autorica: Davorka Blažević/Maslina, Slobodna Dalmacija

Foto: Bigstockphoto/fotomem


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Smilje Otkupna cijena Kistanje Ilija Krneta Bukovica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]