Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj zumbula
  • 02.09.2017. 12:00

Novogodišnji zumbul sadite polovicom rujna

Da bi zumbul procvjetao, on mora proći kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 6.512
  • 69
  • 0

Zumbul Hyacinthus orientalis je lukovičasta cvjetnica koja pripada porodici ljiljana i vodi porijeklo iz Male Azije i Mediterana. U Europi se udomaćio u 16. stoljeću. Cvijet zumbula se odlikuje raznim bojama i ugodnim mirisom. Zumbul cvjeta veoma rano u proljeće, a cvjetna stabljika naraste 20 do 30cm.

Razlikujemo dva varijeteta zumbula:

  • Rimski zumbul
  • Holandski zumbul.

Rimski zumbul se odlikuje rijetkim cvjetovima, jakim mirisom, cvjetovi su bijele, roze i plavo-ljubičaste boje. Nzozemski zumbul ima zbijene, pune cvjetove i slabiji miris. Stvoreni su zumbuli sa raznim bojama cvjeta: bijeli, bež, rozi, crveni, ljubičasti, žuti, tamnoljubičasti, crni.

Sadnja zumbula na otvorenom

Zumbul možemo razmnožavati sjemenom ili sadnjom lukovicama. Sadnja lukovicama se obavlja u jesen, krajem rujna i početkom listopada, a može se obavljati sve dok ne počne mržnjenje zemlje. Ukoliko kupujete lukovice, obratite pažnju da su lukovice na dodir tvrde, bez mehaničkih oštećenja, a ne smiju biti suhe i bez korjenčića. Dobra lukovica ima promjer 5cm (oko 80g).

Korijen zumbula je veoma osjetljiv i treba paziti da se ne oštete korjenčići lukovice prilikom sadnje. Korijen se sporo obnavlja, sporo raste i može doći do propadanja biljke.

Sadi se na osunčana mjesta, zaštićena od jakih vjetrova, sa dobrom drenažom na razmak 15 do 20cm. Dubina sadnje 15cm, a ukoliko su temperature niske, sadnja se obavlja na veću dubinu kako bi spriječili izmrzavanje. Ph reakcija zemljišta ne treba biti ispod 6.5. Poželjno je da su podzemne vode na dubini ispod 60cm. Posađene lukovice se ne smiju dodirivati zbog opasnosti od prenošenja truleži. Zumbulu da bi procvjetao potreban je period mirovanja nakon sadnje. U tom periodu lukovica razvija korijen i priprema se za cvjetanje.

Sadnja zumbula u zatvorenom

Ukoliko želite da vam zumbul cvjeta za Novu godinu posadite ga sredinom rujna.

Lukovice zumbula možete posaditi u saksije ili druge posude. Što su posude manje, lakše dolazi do smrzavanja tijekom zime i potrebno ih je unijeti u prostor gdje neće doći do smrzavanja. Na dno saksije dodati drenažni sloj. U zemlju dodati malo pijeska koji ne dozvoljava trulenje lukovice.

Ukoliko u jednu saksiju sadimo više lukovica, one mogu biti veoma blizu, ali se ne smiju dodirivati. Prekriti lukovice zemljom i zaliti. Zemlja u saksiji treba biti umjereno vlažna. Ukoliko želimo da nam zumbuli cvjetaju tijekom zime, treba ih držati u prostoriji koja je tamna i prohladna, ali ne smije doći do smrzavanja.

Da bi zumbul procvjetao on mora proći kroz nekoliko faza na različitom temperaturnom režimu. Temperatura nakon sadnje ne treba prelaziti 5ºC. Do nicanja zumbula dolazi nakon 2 do 2,5 mjeseca. Nakon nicanja zumbul treba čuvati na svijetlom mjestu pri temperaturi između 10 i 12ºC. Temperatura ne treba prelaziti 15ºC. Kada se pojave pupoljci cvijeta, saksiju sa zumbulom staviti na stalno mjesto koje je dobro osvjetljeno i da temperatura nije veća od 20ºC. Povremeno saksiju okretati kako bi se cvijet ravnomjerno razvijao i cvjetao.

Tijekom rasta i cvjetanja zumbul traži redovno zalijevanje, ali mu smeta kada je zalijevanje preobilno. Da bi produžili cvjetanje zumbula ne držati saksiju sa zumbulom u zagrijanoj prostoriji.

Kako čuvati lukovice zumbula

Lukovice zumbula se vade iz zemlje kada prođe cvjetanje i uvene lišće. Lišće se nakon cvjetanja ne uklanja, jer ono hrani lukovicu. Izvađene lukovice kada se malo prosuše mogu se zamotati u papir i ostaviti u gajbicama u podrumu na hladno ili se čiste lukovice ostave u pijesku.

Bolesti zumbula

Prije sadnje lukovice dezinficirati. Lukovice ne treba držati dugo u mraku, jer će po dolasku na svjetlost brzo potjerati lišće i slabo cvjetati. Isto tako, lukovice ne držati na toplom i svijetlom mijestu, jer će slabo cvjetati. Neadekvatno navodnjavanje dovest će do žućenja listova, kašnjenja u rastu i cvjetanju. Pretjerano navodnjavanje će dovesti do truljenja lukovice.

Foto: Pixabay/RitaE


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

I mi mali vinogradari, štujemo Sv. Vinka.. Tako smo ja i suprug obišli vinograd, zalili ga vinom, darovali kobasicom i špekom i napravili prvi rez.. Sad kako Bog da..!!