Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Muškatl
  • 14.12.2016. 12:00

Muškatl - biljka čiji se miris dugo pamti

Muškatl je biljka višestruke namjene. Zbog ugodnog i snažnog mirisa, od davnina do danas ima važnu ulogu u gastronomiji, a značajna je i u kozmetičkoj industriji.

Foto: Flickr/Salchuiwt
  • 5.677
  • 211
  • 0

Dolaskom hladnih dana počinje i vrijeme uživanja u svim onim poslasticama koje smo u prethodnom periodu vrijedno pripremali. Ako se u slatkim zimnicama, kao što su pekmezi, džemovi, slatka i druge slastice od voća i šećera, nađe i po koji listć muškatla, zadovoljstvo ukusima bit će još veće, a nekima od nas prepoznatljiv miris ove biljke će možda probuditi uspomene na kuhinje naših baka.

Aromatičan miris listova

Mirisni muškatl ili pelargonija (lat. Pelargonium graveolens) je višegodišnja grmasta biljka, porijeklom iz Južne Afrike. U 17. stoljeću najprije je prenesena u mediteranske zemlje Europe, a onda se s lakoćom širila i unutar kontinenta.

Muškatl je biljka višestruke namjene. Uzgaja se i kao ukrasna biljka - ali i začinska i aromatična biljka i u gastronomiji ima daleko veći značaj. Također, zbog visokog sadržaja eteričnog ulja snažnog i ugodnog mirisa, muškatl je neizostavan dio u proizvodnji parfema i u kozmetičkoj industriji. Svoju primjenu pronašla je i u narodnoj medicini i aromaterapiji, a njezin intenzivan miris djeluje i kao repelent jer tjera insekte.

Poznata po aromatičnom mirisu listova

Muškatle su visoke od 40 centimetra do jednog metra. Cvjetovi su skromni i neupadljivi, ljubičasto-ružičastih nijansi. Biljka cvjeta od sredine proljeća do kasne jeseni. Listovi muškatle su čipkastih rubova i meki na dodir, a kada se protrljaju osjeti se ugodan miris.

Postoje mnogobrojni varijeteti i hibridi muškatli koji se međusobno razlikuju po obliku listova i nijansama u boji cvjetova, ali je među njima najznačajnija razlika u mirisima. Muškatle mogu mirisati poput ruže, limuna, naranče, muškantnog oraščića, kokosa, mente i dugog. U proizvodnji parfema najcjenjenije su muškatle s mirisom ruže.

Nekada je slatka zimnica bila nezamisliva bez muškatle

Muškatl je do danas zadržao svoju primjenu u gastronomiji, ali je u prošlosti njegova upotreba bila mnogo veća, a njegov miris smatran je jednim od glavnih aduta u kuhinji. Ovisno o mirisu koji posjeduju, razlikuje se i upotreba muškatli pri pripremi hrane, ali se najčešće koristi ona koja mirisom podsjeća na limun.

Muškatl se prvenstveno dodaje pri pravljenu kolača, riže na mlijeku, čajeva, voćnih salata, kompota, pekmeza i slatkog, i to pri kraju spremanja. Tako, kod kuhanja slatke zimnice, kao što su pekmezi i slično, dodaje se tek prilikom sipanja u teglu, jedan ili najviše dva lista. Kod kolača koji se peku, muškatl se stavlja na dnu pekača, zatim se preko nje dodaje smjesa za kolač. Kada je kolač pečen, muškatl se odstranjuje.

Prema narodnoj medicini, muškatl pomaže kod boljeg razlaganja šećera u krvi, pa njeni listovi u posudama nisu značajni samo zbog mirisa, već imaju i ljekovito djelovanje.

Nije zahtjevna za uzgajanje

Pogoduju joj mjesta zaštićena od izravnog sunca

Muškatl se najčešće uzgaja kao biljka u posudama, odnosno teglama. Odgovara joj humusno zemljište i umjereno zalijevanje. Za pravilan razvoj neophodna su joj svijetla mjesta koja su zaštićena od izravne izloženosti ljetnom suncu.

U zimskim mjesecima muškatli je potreban zaklon od mraza, a najpogodnije je mjesto na kojem je temperatura od 8 do 12°C, uz dovoljno svjetlosti i povremeno zalijevanje. Dolaskom toplijih dana, od sredine travnja biljka može boraviti vani. Proljeće je i vrijeme kada je muškatl potrebno orezati, za najviše jednu trećinu, skratiti joj žile i presaditi je u novu zemlju. Razmnožava se sjemenom ili reznicama.

Foto: Flickr/Salchuiwt; Flickr/Dick Culbert; Flickr/Ruth Temple


Tagovi

Muškatla Mirisna Uzgoj Biljka


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić