Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lavande
  • 21.07.2014. 11:00

Mladenci kupuju slavonsku lavandu

U ponudi Davora Hržice nalaze se paketići lavande koji služe kao mirisna zahvalnica uzvanicima vjenčanja, a posebna je zanimljivost da je lavanda zamijenila tradicionalnu rižu te se mladence na izlasku iz crkve sve više posipa lavandinim cvijetom

Foto: depositphotos.com, re_bekka
  • 885
  • 81
  • 0

Davor Hržica prošle je godine imao prvi urod od 300 kilograma suhog cvijeta na svom imanju u Antunovcu na kojem uzgaja lavandu. Lavandu suši i pakira, a posebanu je paletu proizvoda Davor osimislio za mladence. Tako se u ponudi nalaze paketići lavande koji služe kao mirisna zahvalnica uzvanicima vjenčanja, a posebna je zanimljivost da je lavanda zamijenila tradicionalnu rižu te se mladence na izlasku iz crkve sve više posipa lavandinim cvijetom.

Prije pet godina Davor na dijelu okućnice na kojem nije uzgajao povrće zasadio 60 tisuća sadnica lavande - i to iz hobija! Početak je bio težak, ali nakon prvih je uspijeha shvatio da je odabir lavande bio pun pogodak. Iz početnog je nasada proizveo vlastite sadnice te 2012. godine zasadio novih 3 tisuće sadnica. Iako uzgoj sadnica nije lak, Davor je ustrajao i - uspio. Nove je sadnice sadio na međurednom razmaku od 160 cm te razmaku od 60 cm između sadnica, a koristio je i foliju kao zaštitu od korova.

Mukotrpan posao podizanja nasada - ali isplati se

Davor je sada već iskusan proizvođač koji savjetuje druge. Tako je i ovim putem za Glas Slavonije naveo da je lavandu najbolje saditi u proljeće i da ju je u prvoj godini potrebno oblino zalijevati. U prvim će se godinama razvoja mnogi "dobrano" naraditi, budući da je za zaštitu nasada od korova ključno okopavanje. Ipak, sve će se smiriti u petoj godini, kada će se sami grmovi lavande toliko razviti da neće omogućavati razvoj nepoželjnog bilja.

Oko tone se suhog cvijeta Davor očekuje u petoj godini, kada nasad postiže svoj punu rodnost. Cvjetove suši u hladu i na propuhu te čuva na svom tavanu.

Uživa u kreiranju novih proizvoda od lavande - sapuna, mirisnih vrećica, ulja i melema - koje prodaje na sajmovima, ali i na kućnom pragu. Za kraj napominje da svoje proizvode ne prodaje na veliko, već mu je ovo samo hobi, a radom vrijednih ruku iz hobija je nastalo nešto puno više.

Foto: depositphotos.com, re_bekka


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Uzgoj Proizvodnja Cvijet lavande Davor Hržica Mladenci Sadnice lavande Paketići lavande Sapun od lavande Aromatično bilje Ljekovito bilje


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.