Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samoniklo bilje
  • 09.02.2018. 10:30

Mišjakinja - indikator zemljišta koji okrepljuje nakon zime

Mišjakinja ima reputaciju korova okopavina, ali je ona izuzetna ljekovita biljka.

  • 7.678
  • 170
  • 0

Proljeće je razdoblje kada ćemo vrlo često među drugim biljkama primijetiti mišjakinju Stellaria media koja se ističe svojim nježnim, razgranatim stablom i listovima svijetlo zelene boje. Poznata je i pod drugim narodnim nazivima: mišje uho, crijevac, ptičja trava, zvjezdica, zvjezdasti crijevac, zvijezdac, mokrica. To je široko rasprostranjena biljna vrsta i prije svega poznata kao korov strnih žita, kukuruza i drugih okopavina. Raste u vrtu, na livadama, pored puteva, u djeteliništima i lucerištima, voćnjacima i vinogradima. Voli rahla, humusna zemljišta koja su dovoljno vlažna. Indikator je humusnog i vlažnog zemljišta. Često potiskuje druge vrste, posebno u proljeće i jesen.

Mišjakinji su slične srodne vrste: šumska mišjakinja Stellaria nemorum koja je nešto viša, oštrijih i tanjih listova i mokrica Myosoton aquaricum koju nalazimo pored potoka i rijeka.

Od mišjakinje treba razlikovati visoku mišjakinju ili puckavicu Stellaria holostea koja nije jestiva.

Formira i do 15.000 sjemenki

Mišjakinja je jednogodišnja biljka koja niče rano u proljeće ili tijekom jeseni i tada prezimljava. Njeno stablo je okruglo i nježno kod mladih biljaka, dok se kod starijih biljaka formira elastična nit sličnu crijevu. Zbog toga je i nazvana crijevac. Biljka je veoma razgranata i formira mnoštvo polegnutih stabljika. Listovi su jajasti, eliptični. Cvjetovi su zvjezdasti, bijeli i tijekom dana su otvoreni i usmjereni prema gore, a tijekom noći i kad je oblačno su zatvoreni i oboreni prema dolje.

Formira veliki broj sjemenki koje se smještene u tobolcu. Na jednoj biljci može se formirati i 15.000 sjemenki koje čuvaju klijavost do 23 godine. Sjeme se lako osipa, a može klijati na temperaturi iznad 2ºC. To omogućava nicanje tijekom cijele godine iz plitkog sloja zemljišta.

Okrepljuje organizam nakon zime

Mišjakinja sadrži vitamine, minerale (kalcij, magnezij, kalij, bakar), eterična ulja, antiseptike, bjelančevine i druge korisne tvari, ali sadrži i oksalnu kiselinu. U starom Rimu je bila cijenjeno povrće, jer je na trpezu dolazila rano u proljeće kada je nedostajalo vitamina u prehrani. Odlična je za uklanjanje proljetnog umora zbog velikog sadržaja vitamina C.

Trudnice, majke koje doje i mala djeca ne bi trebali koristiti mišjakinju zbog nedovoljne ispitanosti njenog djelovanja! Sve lijekove iz narodne medicine koristiti uz suglasnost liječnika.

Mlada biljka je odlična pripremljena kao salata koja osvježava i okrepljuje organizam nakon zime. Može se pomiješati s drugim samoniklim biljem ili povrćem. Osim kao salata pripremaju se od nje razna variva i juhe, može se pripremiti poput špinata.

Kada ostari, ogrubi i nije pogodna za prehranu. Mišjakinja se može osušiti, a njene sjemenke se koriste u pekarstvu za posipanje peciva.

Voli rahla, humusna zemljišta koja su dovoljno vlažna. Indikator je humusnog i vlažnog zemljišta.

Dostupna je tijekom cijele godine, ali treba izbjegavati stare, grube biljke kada se bere za prehranu. U slučaju da je želimo osušiti i koristiti kao čaj bere se tijekom ljeta kada je intenzivno cvjetanje.

Veoma je korisna kod problema s plućima, upale bronhija, olakšava izbacivanje sluzi, kod problema s mokraćnim mjehurom, kožnih osipa, psorijaze, raznih čireva, problema s probavnim traktom, djeluje i kao blagi laksativ.

Čaj od mišjakinje

Uzeti 10dg ili jušnu žlicu usitnjenog lišća i preliti s 2 do 2,5dl vrele vode, poklopiti i ostaviti oko 15 minuta da se prohladi. Piju se dvije šalice ovog čaja tijekom  dana za izbacivanje sluzi iz pluća, ali i za ispiranje i oblaganje rana i čireva svaka 3h. Čim nakupljeni gnoj izađe, rane brzo zacjeljuju.

Od mišjakinje se prave razne čajne mješavine s maslačkom ili đumbirom.

Narodni pripravak za liječenje mrene očiju

Svježe listove biljke treba iscijediti da se dobiju 3 velike žlice soka koje pomiješamo s jednom žlicom meda. Tijekom dana koristi se 3 puta po 25 kapljica od ovog pripravka.

Mišjakinja u poljoprivredi

Vrtlari je vole, jer tamo gdje ima mišjakinje nema pirike. Osim toga odlična je pokrivna biljka, materijal za malč i potpomaže obogaćivanje zemljišta humusom. U vrtu privlači ptice.

Stoka ne bi trebala koristiti mišjakinju u hranidbi u većim količinama. Svinje i guske rado jedu mladu mišjakinju. Ona je u vrtu prijenosnik virusa krumpira, domaćin kukaca i nematoda.


Tagovi

Mišjakinja Dobrobit mišjakinje Indikator humusa Proljetni umor Vitamin C Plućne bolesti Samoniklo bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]