Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljevina cvijeća
  • 25.05.2020. 13:30

Martina i Danijel Vukoja: Nizozemski uzgoj cvijeća je fascinantan, kao u SF filmovima

Plantaže i staklenici u kojima se uzgaja cvijeće funkcioniraju kao u filmu znanstvene fantastike. Ulazi se u sterilnim odijelima, svi posluju preko burze cvijeća ispod koje je za potrebe prijema i slanja biljaka, izgrađen fascinantan podzemni grad, kažu Martina i Danijel Vukoja koji su u Kraljevini potpisali i vrijedne ugovore.

Foto: Martina i Danijel Vukoja
  • 4.344
  • 834
  • 1

Iz Nizozemske, zemlje koja iz zraka izgleda kao pravi šareni, rajski vrt, cvijeće se svakodnevno izvozi u gotovo sve zemlje svijeta.

Među uvoznicima bilja iz kraljevine cvijeća je i tvrtka obitelji Vukoja, Big Win, iz Požege, čiji posao s cvijećem doslovno cvjeta. Za nedavne, službene posjete Nizozemskoj, potpisali su ugovore s čak 50 tamošnjih proizvođača bilja te sada pokreću i vlastitu veleprodaju s ponudom od čak 34 000 vrsta biljaka.

Mladi supružnici Martina i Danijel Vukoja, ispričali su nam svoje dojmove s putovanja, koje su ilustrirali i mnoštvom prekrasnih fotografija i nekoliko video clipova. Kada bi sve svoje impresije iz Nizozemske morali "upakirati" u samo jednu rečenicu tamošnju bi proizvodnju cvijeća opisali ovako: "Fascinantno, kao iz filma znanstvene fantastike!“

Znanstvena fantastika 

"U Nizozemskoj smo bili prije nekoliko tjedana na poziv uzgajivača od kojih nabavljamo biljke. Pozvali su nas jer smo njihovi veliki kupci te su željeli da, na licu mjesta, vidimo gdje se biljke koje naručujemo "rađaju“ i rastu te kako ih njeguju i pakiraju za transport. Pokazali su nam i brojne novitete, kojih još nema u prodaji, ali uskoro će se pojaviti na tržištu“, kaže Danijel Vukoja. 

Martina (lijevo) na jednoj od nizozemskih plantaža cvijeća 

Prava je privilegija, kako tvrdi, bila zakoračiti na nizozemske plantaže cvijeća i zaviriti u njihove super-moderne plastenike. Iskustvo je to koje se pamti i koje ne može svatko doživjeti.

"Obišli smo sve uzgajivače cvijeća i bilja koji su nas pozvali. Naime, u Nizozemskoj vrijede vrlo stroga pravila te se na plantaže cvijeća ne može doći tek tako. Još stroža pravila vrijede za staklenike i laboratorije koji su u službi uzgoja bilja. Ulazak tamo je poput ulaska u bolnicu u vrijeme pandemije. Ne zbog koronavirusa, nego zbog sigurnosti i zdravlja biljaka, na ulazu su nas pitali ima li netko simptome prehlade, je li netko bolestan te niz drugih pitanja, kako bi procijenili da nitko od posjetitelja neće biljkama prenijeti neki virus ili bakteriju. Potom smo dobili sterilna, jednokratna odijela u kojima smo krenuti u obilazak biljaka“, kažu supružnici Vukoja.

Ističu kako je način rada uzgajivača cvjeća u Nizozemskoj potpuno drugačiji nego u Hrvatskoj, u korist Nizozemaca koji su, kažu vlasnici Big Win-a, gotovo čitavo stoljeće ispred nas.

Burza cvijeća

U Nizozemskoj mali kupac ne može, tek tako, doći na plantažu i ušetati u plastenike kako bi kupio biljku. Svi proizvođači su povezani s burzom cvijeća, preko koje se biljke mogu kupovati isključivo na veliko.

"Uzgajivači su nam, vrlo detaljno, objašnjavali kako se uzgajaju pojedine biljke, nesebično su nam dali sve savjete za uzgoj i održavanje istih. Iako su im pravila stroga, na informacijama doista nisu škrti“, kažu Danijel i Martina. 

Posebno ih se, kako ističu, dojmila nizozemska burza cvijeća. "Nemoguće je riječima opisati kako ta ogromna burza cvijeća izgleda. To doista treba vidjeti, pomirisati i doživjeti. Riječ je o savršeno uređenom sustavu koji besprijekorno funkcionira. Imali smo priliku vidjeti kako se primaju narudžbe, kako se zaprima roba te kako se biljke šalju po cijelom svijetu, čak i u najudaljenija mjesta. Objasnili su nam i kako funkcionira transport od nizozemske burze cvijeća u druge zemlje.

Među cvijeće se ulazi u posebnim odijelima 

Primjerice, biljke prve klase koje se naručuju s burze, zbog prevencije bolesti biljaka, ne smiju u transport ni s čim drugim. Prevoze se kamionima koji su specijalizirani isključivo za prijevoz cvijeća. Za razliku od biljaka prve klase, ostale klase cvijeća transportiraju se zajedno s povrćem, voćem i raznim drugim proizvodima. Iako su takve, klasirane biljke, mnogo jeftinije, nerijetko kupce u konačnici skuplje koštaju jer, nakon takvog transporta, mnoge obole i ne prežive“, kaže Danijel.

Impozantan podzemni grad

Ono što je mlade vlasnike rasadnika i vrtnog centra posebno fasciniralo je čitav jedan podzemni grad, koji je izgrađen ispod prostora na kom je smještena velika burze cvijeća.

"Nizozemci su ispod zemlje izgradili ogroman grad, u koji dolaze transportni kamioni koji dovoze cvijeće. Kamioni s cvijećem najprije se parkiraju u tom podzemnom dijelu burze cvijeća, kako biljke ne bi doživjele vanjski šok. Iz podzemnih tunela, biljke potom idu u skladište, gdje se stavljaju na cvjećarska kolica i pripremaju za isporuku odnosno za transport širom svijeta“, opisuje naš sugovornik.

Sklopili su odličan posao

Kao pouzdanim, dugogodišnjim kupcima, Nizozemci su Martini i Danijelu ponudili i direktne ugovore za veleprodaju, koje su, kako kažu, s velikim zadovoljstvom prihvatili jer to je prilika koja se rijetko pruža. 

Danijel Vukoja 

"Potpisali smo ugovor s čak 50 nizozemskih proizvođača te sada širimo poslovanje. Pokrećemo veleprodaju, a u ponudi ćemo imati 34.000 vrsta biljaka i ostalog asortimana. Sve će nam stizati direktno od nizozemskih proizvođača, a mi ćemo potom biljke pripremati za isporuku i dostavu na veliko, po cijeloj EU, cvjećarnama, vrtnim centrima i trgovačkim lancima“, kaže Marina Vukoja.

Zbog velike zainteresiranosti kupaca iz Slovenije za njihov asortima,  mladi par uskoro otvara i vrtni centar u Ljubljani. Iz njega će se naručene biljke isporučivati brzim dostavnim službama po cijeloj Sloveniji. To će, kažu supružnici Vukoja, i njihovim slovenskim kupcima omogućiti brži rok isporuke te manje troškove dostave.


Fotoprilog


Tagovi

Big Win Martina Vukoja Danijel Vukoja Nizozemska Cvjećarstvo Uzgoj cvijeća


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić