Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maka
  • 07.08.2021. 13:30

Mak se lako uzgaja, ali ga ne presađujte, korijen mu se teško oporavlja

Sjemenke ove biljke odlikuju se bogatim sadržajem vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. Osim u gastronomiji, koristi se u narodnoj medicini, proizvodnji parfema, kozmetičkih preparata i lijekova.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 2.601
  • 271
  • 0

Većini ljudi pitomi ili vrtni mak poznat je kao fil za štrudlu ili posip za peciva. Međutim, on je puno više od toga. Pripada porodici makova (lat. Papaveraceae) koja obuhvaća oko 800 vrsta. Skromnih je zahtjeva i uzgaja se vrlo lako.

Biljke maka su jednogodišnje. Sivkasto zelena stabljika naraste između 50 i 100 centimetara. Jajasti listovi naizmjenično su poredani i dugi oko deset centimetara. Oni na cvjetnoj stabljici su sjedeći. Cvjeta tijekom svibnja, lipnja i srpnja ovisno od vremenskih prilika. Na vrhu svake stabljike nalazi se cvijet. Na jednoj biljci može biti do 20 cvjetova. Ovisno od sorte boja latica je bijela, roza, ljubičasta. U prehrambenoj industiji, mak s plavim sjemenom vrlo je cijenjen. U čahuri se nalazi mnoštvo malih sjemenki.

Pažljivo sa zalijevanjem

Na istu parcelu može doći tek poslije tri do četiri godine. Ne podnosi zakorovljena, zbijena, teška i hladna zemljišta. Za sjetvu odabrati sunčane terene. Za njegove sjemenke potrebno je pripemiti zemljište. Direktna sjetva obavlja se tijekom listopada. Kada su zime blage sjetva se može odraditi u studenom i početkom prosinca.

Osim u kasnu jesen, mak se može sijati u rano proljeće i to direktnom sjetvom sjemena u zemlju. Ne podnosi presađivanje jer je korijen slabo razgranat. Presađivanjem dolazi do kidanja korijena, a on se teško oporavlja. Pregust usjev se prorjeđuje. Obično se ostavljaju dvije do tri biljke na 15 do 20cm. Ne podnosi ni prekomjeno zalijevanje.

Previše vlage rezultirat će truljenjem korijena. Berba čahura izvodi se tijekom srpnja i kolovoza. Zrele čahure su svijetlo smeđe. One se zarežu kako bi istresli sjemenke koje prosijemo i ostavimo da se prosuše. Kada su suhe, pakiraju se u vreće od platna ili od papira koje se čuvaju na suhom i tamnom mjestu.

Ljekovito, ali i otrovno sjeme

Sjemenke ove biljke odlikuju se bogatim sadržajem vitamina, minerala i drugih korisnih tvari. Najviše je kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka, natrija, bakra, vitamina PP, vitamina E. Obiluju i pektinom, šećerima, masnim tvarima, proteinima, mliječnim kiselinama. Zrelo sjeme i makovo ulje ne sadrže otrovne tvari. Tradicionalno su našli primjenu u kulinarstvu, za dekoraciju kolača i peciva, pripremu umaka, posebno s gljivama, kao i začin za salate.

Osim u gastronomiji, od davnina se koriste u narodnoj medicini. Ipak, zbog sadržaja opojnih tvari ne treba pretjerivati s njegovom konzumacijom. Kontraindikacije konzumacije maka su: pojava opstipacije, emfizem i drugi problemi s dišnim organima, oštećenje funkcije bubrega i jetre, kao i središnjeg živčanog sustava. Zbog svega navedenog pripravke od njega treba uzimati uz nadzor liječnika.

Sjeme maka i ljekoviti poizvodi od njega imaju čitav niz korisnog djelovanja. Oni nomaliziraju probavu, ublažavaju upale, pomažu kod migrene, poremećaja spavanja, kašlja, visokog krvnog tlaka, čira na želucu i crijevima, uboda kukaca i raznih kožnih osipa.

Od sjemena se proizvodi ulje koje se upotrebljava za proizvodnju lijekova, parfema i kozmetičkih preparata.


Tagovi

Pitomi mak Uzgoj maka Sjemenke maka Berba maka Direktna sjetva Prekomjerno zalijevanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.