Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovitost maslačka
  • 11.04.2019. 07:30

Ljekoviti "med" od cvjetova maslačka - kako ga pripremiti

Maslačak je svima nama dobro poznata samonikla proljetna biljka koja vrhunac cvjetanja dostiže u travnju, a ponekad i tijekom svibnja. Za jednu mjericu "meda" potrebno je 400 cvjetova maslačka, litra vode i jedan limun.

Foto: Depositphotos/Nevada31
  • 26.062
  • 543
  • 1

Sezona cvjetanja maslačka je u punom jeku. Ova biljka, višestruko je korisna, a od njegovih cvjetova pravi se poznati "med", u narodu poznatiji kao lijek za pluća. Vrlo je jednostavan za napraviti, a potrebno je samo jedno popodne. Evo i recepta.

Maslačak, ukras i lijek

Maslačak je svima nama dobro poznata samonikla proljetna biljka, koja vrhunac cvjetanja dostiže u travnju, a ponekad i tijekom svibnja. Karakteristična je po izuzetno žutim cvjetovima, a kako kažu stručnjaci, uspijeva na skoro svakoj vrsti zemljišta. Pripisuju mu se brojna ljekovita svojstva, između ostalog, smatra se da je maslačak izuzetno koristan za obnavljanje imuniteta, mada se u starim udžbenicima o ljekovitom bilju navodi da bi ga trebale izbjegavati trudnice i dojilje.

Vrhunac cvjetanja maslačka je u travnju (Foto: Gordana Vila) 

Ova biljka, jedna je od rijetkih, čiji se skoro svi dijelovi koriste i smatraju izuzetno zdravim. Za korijen maslačka, naši stari kažu da se koristi kod liječenja najtežih bolesti. Od sušenog i samljevenog korijena, često se pravi čaj, dok je list maslačka ili radič vrlo često na tanjuru, kao salata.

"Med" od cvijeta maslačka

Ipak, posebno mjesto među ljekovitim proizvodima nastalim od maslačka zauzima "med" od njegovih cvjetova.

Za jednu mjericu "meda" potrebno je 400 cvjetova maslačka, ubranih na suncu, kada su najviše iscvjetali, litra vode i jedan limun narezan na kolutove. Maslačak s limunom u vodi kuhati 20 minuta, a nakon toga smjesu procijediti. U procijeđenu smjesu dodati dva kilograma šećera i sok od dva iscijeđena limuna, a nakon toga vratiti na štednjak. Nakon što smjesa dostigne točku ključanja, budući "med" kuhati 30 minuta, a onda ga vrućeg i gustog sipati u sterilizirane teglice. Postupak pripreme "meda" od maslačka pogledajte i u galeriji ispod članka

Za jednu mjericu "meda" potrebno je 400 cvjetova maslačka (Foto: Gordana Vila) 

Za "med" od maslačka smatra se da je prirodni lijek protiv kašlja kod prehlade. Smatra se i da je odličan "čistač" pluća od nikotina i drugih toksina. Preporučuje se da se uzimaju po tri žlice "meda" od maslačka dnevno. Provjereno, umiruje kod suhog, intenzivnog kašlja, izazvanog prehladom. Ipak, prilikom korištenja, oprezni bi trebali biti ljudi skloni alergijama.

U svakom slučaju, livade su pune zlatnog blaga. Zato ne propustite da naredni sunčani dan provedete u prirodi i naberete maslačka. Recimo, baš za ovaj "med", jer doći će zima i sa sobom donijeti prehlade i kašalj. A rijetko što je bolje od prirodnog, domaćeg lijeka.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Sinonim: Ljekoviti maslačak, gorko zelje, talijanska salata | Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Tagovi

Med od maslačka Ljekovitost maslačka Med Maslačak Kako Recept


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.