Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bedrenika
  • 15.08.2013.

Ljekoviti korijen bedrenike

Eterično ulje korijena bedrenike, sastojak je koji joj daje ljekovitost i koji možemo rabiti u liječenjima pojedinih bolesti.

  • 2.449
  • 121
  • 0

Razgranate, zeljaste, 50cm visoke stabljike, ova biljka raste na livadama, pašnjacima, uz putove i u šikarama. Perasti listovi sa 3-5 lisaka, nasuprotni su, na rubu tupo nazubljeni, a na gornjem dijelu stabljike nalazi se po koji listić. Korijen je rizom, neugodna mirisa kao papar. Cvjetovi su ružičasto-bijeli ili žuti, te čine cvjetni štitac. Cvate od lipnja do listopada, a bere se u proljeće i u jesen. Nakon vađenja, debelo korijenje treba razrezati kako bi se dobro osušilo. Aromatična je mirisa i aromatična, oštra i ljuta okusa. Korijen treba čuvati u zatvorenim posudama.

U doba kuge pripisivalo joj se snažno ljekovito djelovanje. Koristila se kod uloga, visoke temperature, za liječenje bolesti jetre i zacjeljivanje rana. U narodnoj medicini njezina se uporaba bez prekida očuvala do danas, osobito za ispiranje kod upale ždrijela. To je potaknulo suvremena istraživanja koja su u korijenu bedrenike otkrila cijeli niz aktivnih tvari.

Homeopat Ivan Lesinger, koji piše o ljekovitosti bedrenike (Pimpinella saxifraga L.), navodi kako bedreniku zovu i mala bedrenika, bedrinac, dinjica, jarčev korijen ili silj. Nekada je, u vremenima epidemija kuge i kolere u Europi, bila pučki lijek za liječenje smrtonosne bolesti. U recepturi pučke medicine preporučuje se cijela biljka za liječenje bolesti želuca i crijeva (upalna stanja, slab ili spušten želudac, grčevi, nadutost, proljev, hemoroidi), bolesti pluća i dišnih putova (kašalj, hripavac, astma, bronhitis, faringitis, traheitis, angina, upale i promuklost, kod oteklina desni, katara usne šupljine i ždrijela), bolesti bubrega i mjehura (infekcije, kamenac, pijesak), bolesti krvi (čisti i jača krv), ženskih bolesti (regulira mjesečnicu), bolesti kože (rane i kožne nečistoće, alergije i osipi), reumatizma zglobova, gihta, zaraznih bolesti (šarlah, ospice, ruboela), vodene bolesti, za smirenje živčanog sustava.

Sam korijen se rabi za liječenje infekcija dišnih organa i putova jer gorke tvari i saponini pospješuju izlučivanje sluzi i olakšavaju iskašljavanje. Žvakanje svježeg korijena pomaže kod zubobolje i paralize jezika. Losion se rabi za liječenje tegoba kože, u prvom redu za regeneraciju kože osoba starije životne dobi. Sjeme, to jest čaj, stimulira stvaranje mlijeka kod dojilja. Svježi sok korijena čisti mrlje na licu.

Bedrenika se preporučuje i kao dobar i djelotvoran lijek za detoksikaciju cijelog organizma te za poticanje izlučivanja otrovnih i loših tvari iz organizma (ta svojstva rabimo i u preventivnim kurama za očuvanje našeg zdravlja), kao diuretik za pojačano izlučivanje mokraće, dijaforetik za pojačano znojenje, galaktogen pojačava količine mlijeka kod dojilja, sekretoličko i ekspektoralno djelovanje rabimo kod problema s katarom (želuca, crijeva, bronha).

Bedreniku rabimo kao antiseptik, antireumatik, antiinflamatorik, antispazmodik, antioksidans, antitusik, antiastmatik, antiemetik, detoksikant, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emenagog, holagog, karminativ, laksativ, sedativ, sekretolik, stomahik. Eterično ulje korijena sastojak je koji daje ljekovitost bedreniki i koje možemo rabiti u liječenjima pojedinih bolesti.

U kulinarstvu, veću primjenu imaju mladi listovi za pripremu zelenih proljetnih juha, variva i salata (Francuska, Njemačka). Sjeme se rabi kao začin raznim jelima, a kao slastica se karamelizira sa šećerom. Također ima veliku primjenu u industriji likera.

U proljeće se beru mladi aromatični prizemni listovi za miješane salate, variva, juhe, dobra je biljka za začin raznim jelima (umaci, suho meso, marinade).

Priprema čaja (za liječenje navedenih bolesti)

  • 1 jušna žlica usitnjenog korijena, 2 dl vode

Korijen prelijemo kipućom vodom, poklopimo, pustimo da odstoji 2 sata i procijedimo te pijemo 2-3 puta dnevno po šalicu čaja.

Tinktura za liječenje respiratornih organa i dišnih putova

Tinktura se koristi i za izbacivanje otrovnih tvari iz organizma, kod primjerice žgaravice.

  • 20 g korijena bedrenike potrebno je močiti 10 dana u 60%-tnom alkoholu i procijediti. Jednu jušnu žlicu tinkture stavimo u 1 dl vruće zašećerene vode - med, i pijemo svakih sat po jednu žlicu, a možemo uzimati 10 kapi s kockom šećera.

Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."