Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti ružmarin
  • 26.11.2013. 07:40

Ljekovita "morska rosa" ili ružmarin

Ružmarin je koristan lijek i nazamjenjiva mirodija

  • 2.439
  • 206
  • 0

Veoma koristan lijek i nezamjenjiva mirodija za pripremu primorskih mariniranih specijaliteta - ružmarin. Za njegov je rast vrlo povoljan povjetarac s mora koji donosi vlagu, a otuda mu i ime. Veoma je to raširena biljka mediteranskog podneblja. Zelena zimi i ljeti, a raste na osunčanim kamenitim stranama obalnog područja. Raste u grmovima s listovima veoma čvrstim i uskim dužine 2-3 cm. Listovi su s gornje strane tamno zelene boje, a s donje sivo bijele. Pri vrhu grančice razvijaju se cvjetovi ljubičasto plave boje. Ljutog je i malo gorkog aromatičnog okusa. Osjetljiv je na mraz pa ga je dobro zaštititi.

Ružmarin ima veoma širok spektar ljekovitih svojstava. Koristi se kao čaj za oralnu primjenu i kao alkoholna otopina za vanjsku primjenu (masažu). Za lijek se koriste cvjetovi, izdanci na cvatu i listovi. Pokazao se veoma efikasan u liječenju bolesti nervnog sistema, organizma za probavu, jetre i jetrene žuči, cirkulaciju krvi, anemije, reumatizma mišića i niz drugih oboljenja.

Osim ljekovitih svojstava ružmarin se koristi i kao mirodijsko sredstvo prigodom spravljanja raznih mediteranskih kulinarskih specijaliteta. Ružmarin se još uvijek u nekim dijelovima Lijepe Naše koristi i za svadbeno kićenje uzvanika. Interesantno je da se taj običaj uvriježio najviše u krajevima gdje ružmarin najslabije i uspijeva.

Ružmarin se uzgaja u vrtovima, parkovima i u lončanicama. Ako se osiguraju potrebni uvjeti, može se uzgajati i van njegova prirodnog staništa. Pored svih navedenih svojstava, ne treba zaboraviti da ružmarin spada i u ukrasno grmlje i pravilno kultiviran može biti ukras vrtova, okućnica ili okoliša poslovnog prostora.


Povezana biljna vrsta

Ružmarin

Ružmarin

Sinonim: rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad | Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Svadbeni običaj Čaj Začin Lijek Morska rosa Ružmarin Bolesti


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.