Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Božićna zvijezda
 • 07.12.2022. 07:30

Kakvu božićnu zvijezdu (ne)kupiti? Evo 10 savjeta

Na što gledati ako želite da vam potraje? Mjesto gdje se nalazi u trgovini, kakav je supstrat, listovi...

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
 • 1.751
 • 129
 • 0

Božićna zvijezda ili Poinsetija Euphorbia pulcherrima vodi porijeklo iz Meksika odakle je prvo prenesena u Sjevernu Ameriku, Europu, a zatim cijeli svijet. Vrlo je popularna ukrasna biljka u zimskom periodu. Cvjeta od sredine studenog do kraja siječnja. Vršni listovi mogu biti različito obojeni, dok su pravi cvjetovi žuti, maleni, neugledni i nalaze se u središtu lisne rozete.

Postoji preko 100 varijeteta različite boje vršnih listova: crveni, bijeli, žuti, rozi, prošarani. 

Božićna zvijezda pravi je ukras za blagdane - kako ju očuvati i za sljedeću godinu

Deset savjeta za kupovinu:

 1. Ne kupujte ih zamotane u celofan. Također, nisu poželjne biljke koje stoje pored ulaznih vrata u trgovini. Ova vrsta nije navikla na nagle promjene temperature, a posebno na hladan zrak čija je temperatura ispod 12ºC. U oba slučaja će brzo doći do odbacivanja listova.
 2. Prilikom kupovine provjerite supstrat. Ne smije biti suviše mokar ili suh, jer je to znak loše brige i biljka je izložena stresu.
 3. Pregledajte listove. Na njima ne smije biti simptoma bolesti ili prisustva štetnika. Najčešće se na njima mogu pronaći bijele mušice u pazušcima. Zbog toga dobro pregledajte osnove listova. Mušice sisaju biljno tkivo i tako iscrpljuju biljku.
 4. Pregledajte cvjetove u središtu lisne rozete. Oni trebaju imati lijepu žutu boju, a najbolje je da pupoljci nisu otvoreni. To je znak da se biljka nalazi u prvoj trećini faze cvjetanja.
 5. Obratite pažnju ima li na listovima peludnog praha, poput žutog brašna. U slučaju da to primijetite trebate znati da su takve biljke pri kraju perioda cvjetanja i da će vrlo brzo ući u period mirovanja. U centralnom dijelu su otvoreni cvjetovi.
 6. Grm treba biti dobro razvijen i dva puta veći od posude.
 7. Pregledajte stabljike. Veći broj ukazuje na kompaktnost grma.
 8. Ne kupujte biljke sa slomljenim listovima i stabljikama te previše žutih donjih listova. Žuti listovi u osnovi biljke su normalna pojava, ali što ih je više to ukazuju da je biljka izložena stresnim uvjetima i da ima probleme.
 9. Kada je kupite, umotajte posudu s biljkom u papir ili je stavite u kartonsku kutiju, na putu do kuće. Tako ćete ju zaštititi od niže temperature i hladnog vjetra, jer je vrlo osjetljiva i lako izmrzne. Kada je temperatura ispod 15ºC neophodna joj je zaštita i da ju što prije transportirate.
 10. Ne dvojite hoćete li ju kupiti ili ne, lako se održavaju, a zaista su dekorativne. 

Tagovi

Božićna zvijezda Poinsetija Euphorbia pulcherrima Božićni ukrasi Kupovina Deset savjeta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.