Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ružmarinska zadruga
  • 10.07.2015. 07:20

Kako se i danas proizvodi ulje lavande i ružmarina

Kako se u Velom Grablju i danas proizvodi ulje lavande i ružmarina. Zadruga s kraja 19. stoljeća, tada nazvana "ruzmarinska", i danas dijeluje i aktivna je te proizvodi ulja lavande, ružmarina, smilja i drugog ljekovitog bilja.

  • 9.464
  • 395
  • 0

Poljoprivredna zadruga, osnovana još 1892. kao Ružmarinska zadruga, i to prva na otoku, sa zanimljivom tradicijom proizvodnje eteričnih ulja od lavande i ružmarina te dobrog maslinovog ulja i meda od ružmarina, lavande, vrijesa i kadulje bila je naš cilj.

Razlog je bio prisustvovati u zadruzi, u njihovoj destileriji postupku proizvodnje ulja od lavande i ružmarina, ili kako oni kažu levonde i ruzmarina. Tu smo u samom začetku, ishodištu hrvatskog zadrugarstva i dalje vidjeli koji je to pravi razlog postojanja zadruge. Destileriju nema svaki proizvođač, već imaju svoju zajedničku, zadružnu.

Posjet jednoj od najstarijih hrvatskih poljoprivrednoj zadruzi.

Zadružna destilerija spaja i razdvaja

Put nas je vodio uskom cestom od Staroga grada preko Selca, sve dok nismo došli u svijet levonde. Lavanda je nekada bila sve ljudima u ovom kraju. Danas se s njom bavi desetak obitelji koje su još uvijek i aktivne u radu zadruge, održavaju svoja polja pod ovom biljkom. I na vrhu sela, ali doista na vrhu sela do kojega se baš i nije lako ni popeti - dolazi se do destilerije. No, kada se ide iz polja, sama destilerija je u ravnini i do nje se dolazi lagano.

Destilacija lavande i ružmarina

Sama destilacija je vrlo jednostavna, ali nju mogu obavljati samo iskusni. Zaninovići, Petrići, Tudori, Jurići - to su prezimena iz Grablja i oni imaju ljude koji znaju raditi taj posao. Mora se biti jako pažljiv kako bi dobili ulje koje ima sve potrebne sastojke u potrebnim količinama. Taj dan kada smo ih posjetili, u isto vrijeme proizvodilo se u jednoj liniji ulje lavande, a u drugoj ulje od ružmarina. Važno je stalno pratiti postupak i nadgledati temperaturu.

U jednoj prostoriji je veliki kotao u kojemu se proizvodi para koja cijevima onda odlazi u drugu. Tamo su kondenzatori. Oni se pune cvijetom lavande, odnosno na drugoj strani ružmarinom. Pune se doslovce s tavana. No, kako se radi o zgradi na brdu i na nagibu, na taj tavan se unosi cvijet kao iz prizemlja i u biti je idealno smještena prostorija u koju se s polja dovozi sirovina. Pune se u te velike posude kroz koje prolazi para. Para prolazi kroz masu i ta ista para nosi sa sobom i parom mirise lavande, odnosno ružmarina. Vrijeme destiliranja traje do tri sata.

Postupak proizvodnje ulja

Proizvodnja iz prve ruke

Ta smjesa pare i ulja odlazi u kondenzator gdje se hladi i curi u separator/dekantator. To je jedna posebna kanta. Tada odlazi u taj separator i tu vodu tada zovu cvjetna voda. Pošto je ulje lakše od vode, ono pluta na površini vode. U separatoru se ulje odjeljuje od vode. Ta voda koja ostaje poslije destilacije ima miris lavande i tragove ulja. Taj nusproizvod se zove hidrolat i također se može prodavati kao vrlo korisno sredstvo za primjerice za glačanje, umivanje, pranje.

Još davne 1928. do 1930. u Velom Grablju sustavno se počelo sa sadnjom i uzgojem lavande te proizvodnjom lavandina ulja. Sredinom 20. stoljeća Grablje postaje najveći proizvođač tog ulja u Dalmaciji, što je mjestu i ljudima osiguralo ekonomski prosperitet. Prvi je na Otoku sunca uzgoj lavande i proizvodnju ulja započeo upravo njihov sumještanin barba Borte, Bartul Tomičić (1869. - 1953). Iako je bio ismijavan da sadi cviće i divju trovu - zvali su ga levander, a njegovu upornost i viziju slijedili su i drugi.

S vremenom se lavanda počela uzgajati po cijelom otoku, a Velo Grablje ima baš svoju autohtonu sortu lavande, tj. levandin imenom budrovka, ističu Grabjani u jednom tekstu koji je izložen i u glavnoj zgradi njihove Zadruge odmah ispod mjesne crvke Sv. Kuzme i Damjana. Naišli smo u selu i na zanimljive aktivnosti udruge Pjover koja organizira i Festival lavande. Inače su oni i obnovili prostor oko Zadruge, organizirali niz radnih akcija i slično. U galeriji fotografija možete vidjeti brojne dokumente, ali i izreske iz novina o nekadašnjoj proizvodnji lavande.


Fotoprilog


Tagovi

Hvar Levanda Lavandin Berba Žetva Velo Grablje Selce Brusje Hektar Ulje Japan Amerika Zadruga Pjerover Destilerija Dekantator Hidrolat Kondenzatori Budrovka Tudori Zaninovići Petrići Bartul Tomičić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.