Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja ruža
  • 23.11.2017. 18:00

Kako saditi ruže u jesen

Osim šte se koriste u kozmetici, od latica ruža se može praviti sok i liker. Ružine latice djeluju umirujuće na živčani sustav, poboljšavaju raspoloženje te otklanjaju umor i tjeskobu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 17.041
  • 142
  • 0

U nekim vrtovima su se još zadržali cvjetovi ruže. Jesen je najpogodnije razdoblje za sadnju ruža. Sadnja se vrši sve od rujna pa do kasno u jesen. Novi ružičnjak se podiže isključivo kad je zemlja suha i ocjedita, a sadnja se može vršiti sve dok zemlja ne smrzne. Poželjno je da je temperatura iznad 6o C.

Priprema zemljišta

Ruže kao i svo bilje vole zemlju obogaćenu humusom i zemlju koja se godinama gnoji, obrađuje i prekopava. Najbolje uspijevaju na slabo kiselom ili neutralnom zemljištu ph vrijednosti od 5, 5 do 6,5. U slučaju da je zemljište suviše kiselo, dodaje se vapno, a ako je lužnato, dodaje se stajsko gnojivo ili treset.

Mjesec dana prije sadnje dobro je pognojitii stajnjakom i onda prekopati zemljište da bi se izjednačilo s gnojivom, tek nakon toga saditi ruže. Idealno vrijeme za sadnju je jesen jer do početka zime korijen već počne ožiljavati i biljka se na vrijeme pripremi za zimu.

Nikad ne treba saditi novu sadnicu na mjesto gdje je predhodno bila ruža, preporučuje se bar za pola metra pomaknuti sadno mjesto. Ruže sađene u jesen se bolje primaju i ranije cvjetaju nego ruže sađene u proljeće.

Na tržištu je velika ponuda raznih vrsta ruža: mini, čajevke, puzavice, poliante, stablašice. Od same vrste ruže zavisi i razmak sadnje pa se tako mini ruže sade u razmaku 30 x 30 cm, poliante na 40 x 40 cm, čajevke na 60 x 60 cm, grmolike 1 x 1 m, puzavice 2-3 m jedna od druge.

Sadnja ruža

Mini ruže dekorativne i u jesen

Potrebno je prvo iskopati rupu veličine 30x30x30 cm. Prije sadnje bilo bi poželjno sadnice ruže ostaviti da odstoje u vodi kako bi korijen upio određenu količinu vode. Korijen se malo prikrati, oštećeni dijelovi odstrane, pažljivo se rasporede po rupi vodeći računa da se dijelovi korijena ne presavijaju. Sadnica se postavlja u rupu. Kalemljeno mjesto mora se nalaziti iznad zemlje. Zatim se oko sadnice dodaje zemlja i puni rupa. Kad smo svu zemlju nasuli oko sadnice, potrebno je nogom malo nagaziti oko sadnice da se ista učvrsti i nakon toga dobro zaliti vodom.

Sok i liker od ruže

Od latica ruža može se praviti sok i liker. Ružine latice djeluju umirujuće na živčani sustav, poboljšavaju raspoloženje te otklanjaju umor i tjeskobu. Latice ruže sadrže eterična ulja, brojne vitamine, limunsku, jabučnu, vinsku kiselinu te niz aromatičnih djelotvornih tvari.

Koriste se isključivo cvjetovi koji nisu tretirani bilo kakvim kemijskim preparatima. Latice se beru kad se cvijet još nije sasvim razvio, a cvjetovi se beru po suhom i toplom vremenu od proljeća do jeseni. Latice je potrebno brzo osušiti kako bi zadržale što više i boju i miris.

Ružu poznajemo kao ukrasnu i mirišljavu biljku, a malo kao ljekovitu, koja se najviše koristi u kozmetici.

Foto: Danijela Plavšić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?