Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirup od ruže
  • 18.05.2019. 10:30

Kako napraviti sirup od šećer ruže

Kada jednom probate domaći sok od ruže, i zavede vas svojim izgledom i okusom, teško da ćete se zadovoljiti nekim drugim.

Foto: Depositphotos/vlado85
  • 8.009
  • 184
  • 0

Ruža, ta divna kraljica cvijeća, osim mirisnih ima i brojne ljekovite karakteristike. Njene latice sadrže vitamine A, C i E,  prirodne kiseline, bioflavonoide i brojne druge blagotvorne tvari. U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru i crijeva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njezin blagotvoran utjecaj na vitalnost kože. U mitologiji predstavlja mitski simbol ljubavi i ljepote, dok je u narodnoj tradiciji neizostavan sok od šećer ruže (đulbe).

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mjesecima osvježite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahtijeva puno vremena i veliko kulinarsko umijeće. Kada jednom probate domaći sok od ruže, i zavede vas svojim izgledom i okusom, teško da ćete se zadovoljiti nekim drugim.

Za pripremu soka se koriste ruže koje su nekalemljene, jako mirisne i cvjetaju krajem svibnja. Zato su poznate kao majske ruže ili đulbe-šećer ruže, a rastu grmoliko, imaju puno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ostalih ruža. Cvijet je pun sitnih latica, a boja im varira od svjetlo do tamno roze. Cvjetovi se mogu brati od svibnja, pa do prvih mrazeva.

Kada sam prije par mjeseci upoznala Emira Hadžijusufovića koji se bavi proizvodnjom sirupa od ruže, poklonio mi je jednu bocu. Sok mi se iznimno svidio, pa sam tražila i recept, koji i prenosim. 

Recept za jednu mjeru:

  • Čiste latice, odvojene od peteljki stavite u teglu od 5 litara, otprilike gledajući da je ¾ tegle ispunjeno laticama. Zatim dodati dva limuntusa i do vrha nasuti vodom. Teglu pokriti tacnom ili folijom, poklopcem tegle ne, jer će se ruže upljesniviti.
  • Ostaviti na suncu 7- 10 dana, dok voda ne postane roza, a latice sivkaste. Nakon toga procijediti i u procijeđenu vodu dodati onoliko kilograma šećera koliko ima litara tekućine.
  • Tekućinu dobro promiješati i poklopljenu ostaviti na hladnom mjestu oko 24 sata. Dobili ste sirup od ruže, izlijte ga u boce, dobro zatvorite i ostavite na hladno mjesto. Za posluživanje je najbolje malo ga razblažiti s vodom, te služiti s kriškom limuna i kockicom leda.

Za one koji nisu ljubitelji sirupa, dobitna kombinacija je ružina vodica, koja se pravi tako što se latice ruže ne kisele, već se samo pusti da "voda prođe kroz njih". Voda će zadržati miris i okus ruže, ali ne u tolikom intenzitetu kao sirup.


Tagovi

Ruža Sirup od ruže Recept Šećer ruža


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.