Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje cvijeća
  • 23.10.2023. 07:30

Kada unijeti pelargonije i pripremiti ih za zimu?

Najveći neprijatelj je niska temperatura. U područjima s oštrom zimom potrebno ih je unijeti u zatvoren prostor kako bi ih zaštitili od smrzavanja.

Foto: Depositphotos/Malleo
  • 4.172
  • 215
  • 0

Pelargonije su višegodišnje biljke i mogu bez problema ostati vani u toplijim područjima. U slučaju da ih uzgajamo u uvjetima gdje su zime hladne moramo ih skloniti u zatvoren prostor kako bi spriječili njihovo smrzavanje i propadanje.

Najveći neprijatelj je temperatura ispod 0ºC, ali ne treba zanemariti hladne padaline, kišu i snijeg. Sada je pravo vrijeme da ih unesemo i sačuvamo do sljedećeg proljeća.

Priprema za čuvanje

Prije nego što ih stavimo na stalno zimsko mjesto, biljke je potrebno očistiti od suhih dijelova. Sve što je uvenulo i oštećeno se uklanja, kao i cvjetne grane.

Sada ne dodajemo gnojivo, jer bi izrasli prirasti bili slabi i izduženi zbog nedostatka topline i sunca.

Kako bi spriječili pojavu bolesti obavlja se tretiranje sredstvima na bazi bakra ili prirodnim preparatima na bazi bijelog ulja.

Trebaju svjetlost

Za toplija područja posude s biljkama je potrebno ostaviti na zaklonjena mjesta gdje će biti zaštićene od hladnog vjetra i gdje nije sjena. Prekrijte ih agroplatnom, ali osigurajte da ne dodiruje biljke. Povremeno ih zalijte.

Kako sačuvati geranij i pelargoniju preko zime?

U hladnim područjima ih treba držati u prostoru koji ima dosta svjetlosti. Temperatura treba da je 12ºC, a maksimalno do 18ºC. Minimalna temperatura na kojoj ih možemo čuvati je do 5ºC. Ne odgovara im da su blizu izvora topline, radijatora, grijalice ili šporeta. Povremeno ih zalijte. Poželjno je da je supstrat manje vlažan. U suprotnom se mogu osušiti.


Tagovi

Pelargonije Čuvanje cvijeća Priprema pelargonija za zimu Zimovanje pelrgonija Kada unijeti pelargonije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.