Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrinka domaći sirupi
  • 14.01.2018. 09:00

Iz želje da riješi kćeri anemiju nastali Zrinkini domaći sirupi

Sve je počelo slučajno. Zrinka Rupert tražila je način kako izliječiti kćerkinu anemiju. Danas proizvodi domaće sirupe od ljekovitog bilja i voća.

Foto: arhiva Zrinka Rupert
  • 3.625
  • 564
  • 0

Zrinka Rupert na svom OPG-u u Jastrebarskom uzgaja ljekovito bilje i voće koje prerađuje u sirupe, za što je i registrirana. Sirupi su bez konzervansa, umjetnih boja ili aroma, od kvarenja se čuvaju pasterizacijom, zato se nakon otvaranja trebaju čuvati u hladnjaku. Ima sirupe od 100 i 200 ml, za svakog ponešto, jer ima voćnih i biljnih.

"OPG sam otvorila u svibnju 2015. Jedini sam član i nositelj OPG -a, jer je suprug zaposlen, a kćer ima tek 5 godina. Suprug mi pomaže koliko može kada imam veće količine za preraditi ili brati u kratkom roku. Nažalost za sada nemam zaposlenih, iako bi mi pomoć dobro došla, ali nemam dovoljno sredstava da bih mogla nekoga platiti. Sve što prodam ulažem dalje u proizvodnju", kaže nam Zrinka čiji su "Zrinka domaći sirupi" bez konzervansa i od domaćeg bilja i voća koje sama uzgaja. Stvorila je ime po kojem je prepoznatljiva.

Tražila kako izliječiti anemiju

Sve je, dodaje, počelo slučajno. Kćer je bila anemična i tražila je prirodan način da je izliječim. "Našla sam sirup od koprive i višnje, onda su drugi probali, bilo im je fino i tako je sve počelo. Prvu godinu sam imala samo 5 vrsta, sad ih imam 25, ali svega po malo, zato nemam velike količine", objašnjava dodajući da je završila Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Vrtlarstvo, tako da joj je uzgoj bilja struka. Sve voće i bilje za proizvodnju sama razmnožava i uzgaja.

Dio Zrinkinih sirupa

"Imam jako malu površinu za uzgoj niti jedan hektar tj. samo moj vrt. Imam voće (višnje, ribizle, jabuke) koje je još moj otac posadio, posadila sam aroniju koju sam jedinu i kupila, maline i kupine. Od ljekovitog bilja imam: mentu, matičnjak, kadulju, lavandu, majčinu dušicu... sama rasađujem svake godine. Pošto nemam veliku količinu malina i ribizla napravila sam mikseve (višnja i malina) i (višnja i ribizl), jer nemam dovoljno da bih samo od njih napravila sirupe", opisuje Zrinka.

Nekih većih problema sa štetnicima ili bolestima, dodaje, nije imala, a i da je "našla bih prirodan način da ih riješim", jer ne koristi sredstva za zaštitu bilja.

Ljekoviti sirupi traženi i van granica Hrvatske

"Nemam ekološki certifikat, jer mi je premala površina za uzgoj, ali pošto i moje dijete pije sirupe, nikad ih ne bi tretirala kemijskim sredstvima. Ne koristim poticaje, jer isto imam premalu površinu. Nudili su mi besplatno da obrađujem zemlju samo da ne stoji, ali nemam niti mehanizacije niti mogu sama preraditi veće količine, a i sadni materijal nije baš jeftin za veće površine", naglašava i dodaje da je od sadnog materijala kupila samo aroniju u poljoprivrednoj apoteci i to svega nekoliko sadnica, jer su je svi tražili. Kupuje ovčji gnoj kod jedne gospođe, a navodnjava po potrebi kantom ili crijevom za navodnjavanje.

"Želim se zahvaliti svojim kupcima kojih je sve više i koji me preporučuju dalje, oni su mi najbolja reklama. Ima nekoliko malih dućana koji uzimaju moje sirupe. Najviše se oglašavam preko facebooka i youtubea na koje stavljam filmove sa sirupima i njihovu ljekovitost. Moji sirupi se preporučaju protiv: anemije, kašlja, prehlade, gripe, za imunitet, čišćenje krvi, smirenje, nesanicu, hormone, probavu, tako da ih konzumiraju osobe s tim problemima i mala djeca kod kašlja i astme. Neki roditelji su "navukli" djecu na moje sirupe tako da sad više druge ne žele piti. Puno ljubavi i truda je uloženog u njih i drago mi je da je puno ljudi to prepoznalo i nagradilo svojom vjernom kupnjom", kaže vrijedna nositeljica OPG-a koja je imala i ponude za izvoz, ali kako za sada ima premalu količinu, "bacila" se na osvajanje hrvatskog tržišta.

Foto: arhiva Zrinka Rupert


Fotoprilog


Tagovi

Domaći sirupi Prirodni proizvodi Ljekoviti proizvodi


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]