Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topiary park
  • 24.07.2022. 10:30
  • Varaždinska, Sračinec

Gotovo četiri stotine zelenih skulptura Vladimira Flegara u prvom hrvatskom topiary parku

U oblikovanju zelenih skulptura imam najboljeg suradnika - prirodu, kaže Vladimir Flegar koji i uzgaja mladice ukrasnog grmlja i drveća, većinom zeleniku.

Foto: Igor Čolaković
  • 2.395
  • 84
  • 2

Na 7.200 četvornih metara "zeleni kipar" Vladimir Flegar oblikovao je tehnikom topiaryja čak 396 raskošnih skulptura. Prvi je to hrvatski Topiary park, koji je otvoren u Sračincu kraj Varaždina.

"Da nisam 1995. godine ostao bez posla, vjerojatno ne bi bilo ovoga jedinstvenog parka", kaže umjetnik napominjući da se tada zainteresirao za ovu umjetnost orezivanja ukrasnog grmlja i drveća, kojoj je posvećen već gotovo 30 godina.

Počeo je uzgajati mladice od samo 15 centimetara, uglavnom zelenike, jer njeni grmovi sporo rastu, a zbog sitnog i gustog lišća omogućuju posebno raskošne topiaryje. Mladice šimšira valja uzgajati i oblikovati ih u željenu formu, bez korištenja kalupa ili žičanih modela, što zahtijeva strpljivost i svakodnevnu predanost.

Impresivna djela nastala su većinom od zelenike 

"No, u oblikovanju tih zelenih skulptura imam najboljeg suradnika - prirodu. A da bih uspio oblikovati željenu formu i ostvariti oblik koji sam zamislio treba proteći i deset godina", istaknuo je Flefar, inače metalac po struci.

Ostvaren životni san 

Zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu na oblikovanju ovih zelenih skulptura ostvario je, kaže, svoj san. Za javnost je otvorio park topiary skulptura, drugi najveći park ovakve vrste u Europi.

"Iako zeleniku orezujem i oblikujem već više od 2 desetljeća, neki grmovi još uvijek nisu potpuno oblikovani, da bi dosegli svoju punu formu trebat će im još nekoliko godina", pojašnjava navodeći da je nakon 27 godina, od 800 reznica uspio dobiti četiri stotine topiarya, koji čine nekoliko tematskih cjelina, od motora i skutera, seoskog imanja s domaćim životinjama, jezera s labudovima, patkama i žabama, divljih životinja i pticama.

"U parku sam uredio i anđelinjak, dio je tematski vezan uz Svetu obitelj, a tu je i japanski vrt s jezerom", s ponosom je naglasio ovaj "zeleni kipar" iz Sračinca, koji već planira i proširenje ovoga jedinstvenog parka u našoj zemlji.

Jedinstveni park je otvorio zajedno s unukom Jakovom 

Topiary park u Sračincu otvoren je srijedom i četvrtkom od 14 do 21 sat, a petkom, subotom i nedjeljom od 9 do 21 sat. Cijena ulaznice za razgled ovog jedinstvenog parka je  40 kuna za odrasle, umirovljenici će morati platiti 30 kuna, a djeca 15 kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Topiary park Vladimir Flegar Zeleni kipar Ukrasno drveće Šimšir Zelenika


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić