Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogeni cvijeća
  • 28.01.2018. 18:00

Gljivične bolesti cvijeća u zatvorenom prostoru

Saznajte kako prepoznati i suzbiti gljivična oboljenja koja izazivaju bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Foto: Bigstockphoto/O-Lypa
  • 1.899
  • 66
  • 0

Gljive iz roda Phythium spp., Phytophtora spp., Rhisoctonia spp., Fusarium spp., Verticilium spp. predstavljaju uzročnike bolesti korijena, prizemnog dijela stabla i uvenuće cvijeća u zatvorenom prostoru.

Ovo su zemljišni paraziti, koji se održavaju u zemljištu, u biljnim ostacima u vidu micelije ili u vidu reproduktivnih organa za prezimljavanje. Hladno i vlažno zemljište odgovara razvoju vrsta iz roda Phythium spp, Fusarium spp, a vlažno i toplo zemljište omogućavaju razvoj Rhisoctonia spp.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi su različiti, uovisnosti od fenofaze u kojoj je ostvarena zaraza, mjesta infekcije, biljnog organa i vanjskih uvjeta.

"Presadnice i mlade biljke mogu biti zaražene u predjelu korijenovog vrata, koji nekrotira i oboljele biljke poliježu i brzo propadaju. Pri zarazi korijenovog vrata presađenih biljaka uočava se smeđa zona tkiva u prizemnom dijelu stabla. Zaražene biljke naglo venu i suše se. Smeđa nekroza se javlja i na gornjim dijelovima stabla ili bočnim granama, najčešće u pazuhu lista. Gljiva preko lisne peteljke može prodrijeti i u lisku, što je rjeđa pojava. Na lišću se u početku javljaju sitne tamnozelene pjege, koje se vremenom povećavaju i suše", objašnjava dipl.inž. Branko Galović.

Uzročnici uvenuća biljaka dovode do začepljenja i propadanja provodnih žila stabla, obično u prizemnom dijelu. Prepoznat ćete po smeđoj boji provodnog sustava na poprečnom presjeku stabla.

Suzbijanje patogena

Kako biste riješili problem ovih patogena u zatvorenom prostoru, važno je izvršiti dezinfekciju zemljišta vodenom parom, suhom sterilizacijom ili kemijskim putem. Potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbjegavati teška zemljišta i provjetravati.

Foto: Bigstockphoto/O-Lypa


Tagovi

Patogeni cvijeća Gljivična oboljenja cvijeća Uvenulo cvijeće Fenofaza


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]