Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mađerić
  • 09.08.2018. 13:30

Dok 87-godišnji svekar Branko kopa, nevjesta Ljiljana osvaja nove oznake HOP-a

“Nitko kao moj svekar Branko ne umije orezati i okopati vinograd”, kaže Ljiljana Mađerić iz mjesta Pašman na istoimenom otoku. Za proizvode OPG-a Mađerić, samo u posljednje četiri godine dobili su čak 17 oznaka Hrvatski otočni proizvod. U čemu je tajna uspjeha?

Foto: arhiva obitelji Mađerić
  • 3.564
  • 274
  • 0

Ima 87 godina, a još kopa. Branko Mađerić iz Pašmana s istoimenog otoka na ti je s motikom otkad zna za sebe, doslovce živi od tog osnovnog alata u poljodjelstvu, starijeg od pluga. Jer, podsjetimo, čovjek je najprije radio sam, kasnije je pripitomio životinje da mu pomažu u radu. Danas više nema ni konja ni volova, nego traktori i motokltivatori, tko ih ima.

"Imaju ljudi, ali bez motike se ipak ne može. Pogotovo na otoku”, kaže vitalni Branko, kojega se svakodnevno može sresti u obiteljskom vinogradu, maslinicima i povrtnjaku. Uvijek s motikom i škarama.

Prvi u poljoprivredi i turizmu

"Nitko tako kao moj svekar ne zna orezati masline i okopati vinograd. Stalno je u pokretu. U povrtnjaku okopava pomidore, papriku i ostale biljke, rahli zemlju oko ruža, naranči, limuna i šipaka, Nikad ne miruje”, hvali Branka njegova nevjesta Ljiljana. Ističe da je njezin svekar cijeli život radio “u zemlji”, nikad nije bio zaposlen u nekom poduzeću.

Na vlastitim žuljevima podigao je i obitelj. Uz tradicionalno bavljenje poljoprivredom on je i prvi u Pašmanu, još 1958. godine u prošlom stoljeću, počeo ugošćavati turiste, nudeći im vlastite proizvode. “E, to su bila vrimena. Sve što bi proizveli prodali bi “u zlatu”, prisjeća se Branko. S  nostalgijom se sjeća i kako je u Sloveniju išao prodavati rano povrće i smokve. “Mogao si prodati sve što si proizveja i tko je tija raditi šoldi mu nije falilo”, govori Branko.

Obitelj Mađerić među najstarijima je na otoku, posjeduje 6 hektara zemlje i već stoljećima se bave uzgojem i preradom maslina, smokava, vinove loze  kao i sezonskog povrća, jer u pašmanskom polju zemlja je plodna, a tu su i bunari pa se može zalijevati.

Svekar hvali nevjestu

"Otkad je Ljiljana došla u našu kuću sve je živnulo, sam Bog nam ju je poslao”, hvali svekar nevjestu Ljiljanu. Njezina životna priča odvijala se kao na filmu. Rođena je u BiH, Gornja Vrućica kod Teslića kao najmlađe dijete u brojnoj obitelji. I, kad je navršila 16 godina, 1992. godine ratni vihor zahvaća i njezin zavičaj. Cijela obitelj je prognana, a Ljiljana, kao najmlađa od 9-ero  braće i sestara sklonila se u Zelenoj punti na otoku Ugljanu. “Sa starijjom sestrom, dolazila sam raditi na Pašman tu se upoznala, zaljubila i u 19 godini udala za pomorca Ivu  Mađerića”, otkriva Ljiljana. Imaju, 23-godišnjeg sina Ivana inženjera geodezije i kćerku Luciu koja će najesen u treći razred gimnazije.

“Kad mogu pomažu na imanju”, govori Ljiljana i pojašnjava kako svoju proizvodnju nastoje modernizirati i prilagoditi zahtjevima modernog tržišta. Tako je  samo u posljednje četiri godine  čak 17 njihovih proizvoda dobilo oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP) koju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodjeljuje proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Za ekstra djevičansko maslinovo ulje, sirupe od  lista i cvita  kadulje, džemove od gorke naranče, smokava, limuna, mandarina..Tu su i delicije  kao što su arancini, ušećerene mendule, prirodna kozmetika poput krema od smilja, kadulje, melemi od gaveza, gospine trave, sapuni od maslinovog ulja s otočkim biljem, razni suveniri...

Sve prodaju u bajkovitom dućanu

Najnoviji znak HOP odlukom ministrice Gabrijele Žalac dodijeljen nam je za gavezovu mast i sapun od lavande“, dodaje Ljljana. Sve proizvode isključivo od sirovina s vlastitog imanja kreirala je ona, potaknula je i osnivanje OPG-a Mađerić. Da bi svoje proizvode skupili sve na jednom mjestu i ponudili kupcima, prije tri godine  otvorili smo mali dućan u dvoru obiteljske kuće“, govori Ljiljana.

Dućan je uređen u autohtonom, mediteranskom  stilu  gdje su svoje mjesto našle  odbačene kradence, škrinje  i police kojima je vlasnica  udahnula novi život i napunila ih otočkim blagom. U međuvremenu se ulagalo i u edukacije pa je tako Ljiljana završila dvogodišnje školovanje za Fitoaromaterapeuta.  Zahvaljujući i tome  danas u njezinom bajkovitom dućanu svatko može pronaći nešto za sebe. Od  ručno izrađenih suvenira do  mnoštva pripravaka od ljekovitog i aromatičnog bilja, raznovrsne tinkture,  macerate pa i čajeve od egzotične  „damašćanske ruže“, koju je Ljiljana donijela iz BiH i zasadila na Pašmanu gdje izvrsno uspijeva.

Džemovi i marmelade za zdravlje

Sve te pripravke, pogotovo džemove i marmelade koristi i svekar Branko. Možda je i zbog toga tako vitalan i zdrav. "U svojih 87 godina nisam koristio niti koristim ikakave ljekove. Ništa osim svog vina i domaće  spize. Drago mi je nevistino slatko“,  kaže uz karakterističan osmijeh Branko i ode u vinograd rahliti zemlju i "pošuljati“ korove oko panja. Vinograd nije velik, ima oko tisuću čokota vinove loze autohtonih sorti plavina i babić.  Ali i u tako malom vinogradu ima puno posla od siječnja kada se obrezuje pa sve do rujna kada je berba, jer kako reče Branko „vinograd ne traži gospodara nego slugu“

Ljiljana nam je  ispričala i jednu zgodu.  Kad se u Mađerića dvoru za stolom okupi društvo  popije se dosta vina i obično postavi pitanje: "Koji je najlipši grad na svitu“? Svi počnu nabrajati svjetske velegradove, a onda Branko sa sjajem u očima kaže:  - Vinograd!

Traktor iz Programa ruralnog razvoja

Uz svekra Branka u poslovima na OPG-u  Ljiljani najviše pomaže suprug Ivo koji je zadužen za masline i vinograd i, naravno, djeca Ivan i Lucia. Život na otoku nije tako lagan kako se čini.Turistička sezona traje kratko, ali su zato zime duge i kišovite. No, kad je dobra godina onda nisu ni zime dosadne.

Krajem listopada počinje i berba maslina. Posjedujemo, dodaje Ljiljana, oko 400 stabala uglavnom domaće autohtone sorte maslina kao što su orkula i drobnica. Kad je dobra godina berba traje i po 3 mjeseca svakodnevnog rada. Nemaju potrebnu opremu, sve se radi ručno, pa su na Ljiljaninu inicijativu lani aplicirali za sredstva iz Programa ruralnog razvoja, konkretno na Mjeru 6.3.1. Odobreno im je ukupno 113.000 kuna. "Polovicu, 56.000 kuna smo već dobili. Kupit ćemo novi traktor i priključke za rad u masliniku“, kaže Ljiljana.

Kad se obave poslovi u vinogradu, maslenicima i podrumu, Ljiljana će zimu iskoristi za pripremu džemova i izradu suvenira za svoj dućan, ali i za druge dućane i suvenirnice koji otkupljuju njezine proizvode kao, primjerice, Maškovića Han, novouređeni baštinski hotel u Vrani kod Biograda i hotel Božava na Dugom otoku.

"Kako u proizvodnji koristimo isključivo svoje sirovine tako je i ponuda ograničena na male serije, ali o njihovoj kvaliteti svjedoče i kupci. Domaći, ali i strani turisti koji se svake sezone vraćaju i kupe dovoljno proizvoda za zimu jer vole da ih sve podsjeća na more i otok. Nama je  to poticaj da ustrajemo u ovom poslu i idemo dalje iako to  nije nimalo lako“, zaključuje Ljiljana Mađerić čiji je OPG jedan od ukupno 57 onih koji su ove godine zaslužili oznaku Hrvatski otočni proizvod.

Od njih 57 u cijeloj Hrvatskoj čak 19 ih je s otoka Zadarske županije, najviše s otoka Pašmana. Dodajmo još da će se svečana dodjela oznaka Hrvatski otočni proizvod ove godine održati 26. listopada u Hvaru.


Fotoprilog


Tagovi

Oznake HOP Pašman OPG Mađerić Ministrica Gabrijela Žalac Hvar Mjera 6.3.1


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs