Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetnica
  • 25.03.2018. 13:00

Cvjetnica je, jeste li se umili u cvijeću?

Nekoć, ne tako davno, kad se približavao uvod u Veliki tjedan, procvjetao je gotovo svaki cvijet, a danas se naziru tek poneki pupovi.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 1.484
  • 42
  • 0

Nekoć, ne tako davno, kad se približavao uvod u Veliki tjedan, procvjetao je gotovo svaki cvijet, a danas, na Cvjetnicu, naziru se tek poneki pupovi. U pojedinim dijelovima Lijepe naše još ima i snijega koji je padao samo nekoliko dana prije. 

Na Cvjetnicu se odaje počast vodi, cvijeću, mladosti i proljeću, a izvodimo ga za ljepotu, zdravlje i blagostanje. O tome smo razgovarali i sa Žanom Menak čiji je vrt dočekao proljeće bez cvijeća, a koja je od kada zna za sebe, svaku Cvjetnicu obilježavala istim jutrom. Umivanjem u cvijeću.

"Svake večeri prije Cvjetnice brala sam cvijeće koje sam preko noći ostavljala u zdjeli kako bih se kad sunce izađe umila s  vodom i cvijećem. Tu sam tradiciju prenijela i na kćer jer smatram da su to običaji koji se ne smiju izgubiti", priča Žana koja je Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje dočekala bez cvijeća u svome vrtu. 

Postoje tri razdoblja koja čine proljeće. Pretproljeće koje počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih "vjesnicima proljeća", rano proljeće, odnosno razdoblje  kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, te, naposljetku, pravo proljeće u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatijim vjesnicima proljeća smatraju se kockavica, šumarica, podlesak (šafran), visibaba i jaglac.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske, u ovo vrijeme prošle godine, procvali su i jorgovani, narcisi, zumbuli i tratinčice, a danas ih nema. Valjda je, netko, odlučio odgoditi proljeće. Osim nedostatka cvijeća, u vrtu će kasniti i sezonsko povrće čije će cijene na tržnicama i u trgovinama, pretpostavljamo, biti znatno skuplje s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete.

Prema starim običajima, na Cvjetnu nedjelju se na misu nosi stručak maslinovih grančica na blagoslov, a iste se čuvaju tijekom godine zataknute za pojedine predmete, primjerice okvir svete slike, prozor ili ogledalo, kao zaštita kuće.


Tagovi

Cvjetnica Snijeg u proljeće Cvijet Stari običaji


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.