Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.04.2022. 18:00

Crne mušice - ličinke mogu potpuno uništiti korijenje

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. No, njegovo sušenje će dodatno pogoršati situaciju

Foto: Depositphotos/MarcOliver_Artworks
  • 12.601
  • 204
  • 0

Crne mušice Sciaridae koje lete oko cvijeća u teglicama pripadaju porodici muha. Vrlo su slične voćnim mušicama s kojima ih često zamijenimo. Jedna su od najstarijih dvokrilnih insekata, a ima ih 1.700 različitih vrsta.

Razloga za njihovu pojavu je više, a najčešće se radi o prevlažnom supstratu koji im je idealno stanište. Ličinke se u takvoj sredini mogu hraniti i razvijati. Sušenje supstrata će dodatno pogoršati situaciju, jer one u potrazi za sočnom hranom prelaze na korijenje što dovodi do propadanja biljaka. Otvoren prozor bez mrežice za komarce je poziv na gozbu sobnim biljem.

Treći razlog pojave štetnika je loš supstrat. Često proces truljenja nije u potpunosti završen, nije rađena ili je slaba dezinfekcija. Oni svojim mirisom privlače štetnika ili već sadrže njihova jajašca.

Tijelo crnih mušica je vrlo sitno i tamno. Odrasle jedinke već nakon sedam dana polažu jaja u vlažan supstrat. Za nešto više od četiri tjedna razvija se nova generacija i ciklus se nastavlja.

Mjere suzbijanja

Prestanak zalijevanja i sušenje supstrata ne jamči propadanje ličink i jaja. Biljke je potrebno presaditi. Ako je moguće izvađenim biljkama operite korijenje u čistoj vodi i presadite u novu  zemlju. Nekoliko dana nemojte zalijevati presađene biljke kako bi ličinke na korijenu uginule.

Druga mogućnost, ako to dozvoljava biljna vrsta, je koristiti supstrat koji je nešto kiseliji. Ovakva pH reakcija ne odgovara štetniku.

U njega možemo zabosti koru naranče, limuna ili duhan. Površinu možemo posuti tankim slojem pepela.

Upotrebom žutih ljepljivih pločica smanjujemo broj odraslih insekata sposobnih za dalje razmnožavanje. Mušice se lijepe za njih i tako ih sprečavamo da odlažu jaja iz koje bi se razvila nova generacija.

Razlog može biti i loš supstrat (Foto: Depositphotos/Alexander52)

Prirodni insekticidi

Od prirodnih insekticida za tretiranje i zalijevanje mogu se koristiti oni na bazi: koprive, nevena, češnjaka, preslice i drugog bilja.

Insekticid od češnjaka

Jedan veći češanj usitniti i preliti s 500ml vrele vode. Kada se tekućina ohladi, time zalijevati. Možemo zabosti izrezane češnjeve koji će dodatno djelovati na ličinke.

Zamka za crne mušice

Jednostavnu zamku možemo sami napraviti. Uzmite žutu posudu i napunite je vodom oko 2/3, dosipati jednu žličicu vinskog ili jabučnog octa i jednu žličicu deterdženta za suđe.

Žuta boja posude i voćni miris ocat privlače mušice. Dodatno možemo vodu obojiti kurkumom kako bi bila žuta. Posudica se postavi pored posuda i drži nekoliko tjedana kako bi se uhvatile i nove jedinke koje će se pojaviti. Po potrebi promijeniti sadržaj.


Tagovi

Crne mušice Štetočine cvijeća Sobno bilje Sciaridae Mušica na cvijeću Bijele ličinke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/