Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 08.10.2016. 13:30

Bijeli sljez - prirodni lijek, ali i gnojivo!

Sljez se od davnina koristi kao lijek za dišne organe. Vrlo je dekorativna biljka. U poljoprivredi se koristi kod pripreme prirodnih gnojiva kao izvor fosfora.

Foto: bigstockphoto.com, dadalia
  • 3.405
  • 201
  • 0

Bijeli sljez - Althea officinalis pripada porodici sljezova Malvaceae. U narodu je poznat po mnogim nazivima: sljez, bijeli sljez, pitomi ili domaći sljez, šljiz, šljez, sliz, slizovina, šljezovina, veliki sljez, dobri sljez. Susrećemo ga u livadama, jarcima, uz obale potoka i rijeka, plavnim područjima. Vrlo često se uzgaja u vrtovima, a uzgaja se i plantažno.

To je višegodišnja biljka. Stabljika bijelog sljeza može biti visoka od 50 do 100 i više cm. Cijela biljka izgleda kao da je prekrivena bijelim baršunom. Listovi su jajoliki, velike liske 5 do 10 cm, spiralno poredani na stabljici. Iz pazušaca gornjih listova formiraju se cvjetovi koji su ljubičasto-bijeli ili bijeli. Cvjeta od lipnja do rujna.

Sljez se koristi u liječenju respiratornog sustava i gastrointestinalnog trakta.

Koriste se i sakupljaju korijen, list, cvijet i sjeme. Korijen se sakuplja tijekom listopada kada ima najviše sluzi, a lišće i cvijet u vrijeme cvjetanja. Od cijele biljke korijen je najljekovitiji. Sakupljeni korijen se dobro opere, oguli se vanjski sloj i uzdužno presječe. Korijen je potrebno što prije osušiti. Osušen korijen treba biti bijel. Za 1 kg suhog korijena potrebno je pripremiti 3 do 4 kg svježeg.

Ukoliko se korijen potopi u vodu i isplivaju crvići to je znak da je korijen neupotrebljiv i treba ga baciti. List i cvijet se suše u hladovini na vjetrovitom mjestu. Suši se u tankom sloju. Sušenje se može obaviti u sušarama pri temperaturi ne većoj od 40 do 50°C. Osušen šljez se čuva dobro zatvoren. Može se sačuvati do tri godine. Najbolje ga je upotrebljavati kada je svjež, jer tada sadrži najviše sluzi.

Uzgoj sljeza na plantažama

Sljez je biljka koja se od davnina uzgaja u vrtovima. Danas postoje plantaže sljeza. Na istoj parceli ostaje dvije godine. U trećoj godini dobiva na količini, ali opada kvaliteta. Osim toga, česta je meta napada mnogih štetnika i zbog toga je ekonomski isplativ uzgoj tijekom dvije godine. Sadnja i sjetva sjemena može se obaviti u jesen i proljeće. Može se sijati sjeme, saditi rasad ili dijeljeni korijen. Sjeme niče za mjesec dana na otvorenom polju.

Sjeme se može posijati u zatvorenom prostoru u listopadu i studenom. Dubina sjetve sjemena je 0,5 do 1 cm. Sjeme na toplom, uz redovno zalijevanje, niče za tjedan do dva. Mlade sadnice mogu se presaditi u pojedinačne saksije veličine 10 do 15 cm. Sadnice iznijeti van i saditi kada je prošla opasnost od mraza i temperature su veće od 10°C. Međuredni razmak prilikom sadnje je 60 do 70 cm. Sljez voli vlagu. Ovo je posebno važno za vrijeme vrelih, ljetnih dana. Dobro podnosi niske temperature i do -20°C.

Upotreba sljeza

Sljez je korisna biljka koja sadrži oko 75% ugljikohidrata, 30 do 35% sluzi, 10% pektina, tanin, masne tvari, saharozu, mineralne tvari, posebno je bogat fosforom.

Koristi se u liječenju respiratornog sustava (astme, kroničnog bronhitisa, laringitisa), gastrointestinalnog trakta (peptičkog ulkusa, gastritisa, dijareje).

Čaj od Sljeza

Ovaj čaj se priprema tako što se jedna žlica sljezovog lišća prelije sa 2 do 3 dl ključale vode, poklopi i ostavi 10 minuta. Čaj se procijedi i pije lagano u gutljajima.

Macerat od sljeza

Uzeti 1 do 2 žlice korijena sljeza i potopiti u 2 do 4 dl hladne vode tokom 2 do 3 h. Nekoliko puta mućkati posudu. Na ovaj način će se izdvojiti samo sluz. Korijen nije poželjno kuhati ni prelijevati ključalom vodom, jer se tada izdvaja škrob koji će tekućinu učiniti gušćom, mutnom i kvarnom. To bi smanjilo ljekovitost. Koristi se kod upala sluznice urinarnih, spolnih, respiratornih i probavnih organa.

Sirup od sljeza broj 1

Da bi dobili sirup od šljeza treba uzeti 50 g njegovog korijena i potopiti u 3 dl vode sobne temperature tokom 12 h. Nakon toga sadržaj procijediti i dodati 1 kg meda ili voćnog sirupa (višnja, malina). Ovako pripremljen sirup se čuva u frižideru jer se brzo pokvari. Priprema se uvijek svjež i u količini koja nam je potreba tijekom dana. Koristi se na taj način da se svaka 2 h pije po jedna jušna žlica.

Sirup od sljeza broj 2

Uzeti 2 g izgnječenog korijena i staviti u gusto cjedilo, preliti sa smjesom 1 g vinskog octa i 45 g vode. Ispirati korijen tom smjesom nekoliko puta tokom 1 h. U 37 g dobivenog rastvora dodati 67 g šećera i zagrijati da se šećer otopi. Ovaj sirup se koristi u liječenju kašlja.

U gastronomiji se sljez koristi u izradi pudinga i želea. Ne treba ga koristiti dugotrajno, jer može izazvati mučninu, povraćanje i alergijske reakcije i zato ga treba umjereno koristiti i pod nadzorom liječnika.

Upotreba u poljoprivredi

Zbog visokog sadržaja fosfora bijeli sljez, kao i crni sljez, može se koristiti kao sirovina za pripremu biljnih gnojiva. Najčešće se koristi u kombinaciji s koprivom i gavezom. Ovo gnojivo je prirodna zamjena za NPK gnojivo.

Gnojivo

Za pripremu gnojiva potrebno je: 1,5 kg koprive, 1,5 kg gaveza i 1,5 kg sljeza. Ove trave potopiti sa 50 l vode i ostaviti da fermentira tokom dva tjedna. Gnojivo je spremno kada prestane fermentirati. Procijediti i koristiti odmah ili procijeđeno gnojivo čuvati na tamnom i hladnom mjestu (podrum) i koristiti ga po potrebi.

Medonosna je biljka i pčele rado posjećuju sljez.

Foto: bigstockphoto.com, dadalia


Tagovi

Sljez Ljekovito bilje Uzgoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.