Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zelenika
  • 05.06.2017. 10:30

Berba latica ruža za spravljanje skupocjenog džema

Vrijeme za neobičan posao, berbu latice ruža. Od njih će se pripravljati džem. Riječ je o vrhunskom proizvodu, deliciji, za kojom je potražnja višestruko veća od proizvodnje.

  • 6.182
  • 571
  • 0

Divlje ruže (Rosa canina) na plantaži obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Antonije Zelenike u Velikoj su u cvatu. To je vrijeme za neobičan posao, berbu latice tog cvijeta. Od njih će se pripravljati džem. Riječ je o vrhunskom proizvodu, deliciji, za kojom je potražnja višestruko veća od proizvodnje. Tako proizveden džem odmah pronalazi kupce.

Proizvodnja džema od latica je posebna i skupa, ističe vlasnica Antonija Zelenika. Puno je potrebno nježnih latica za bočicu proizvoda. Uz to je i ekološki proizvod pa ga posebno cijene Talijani. Oni ne pitaju za cijenu!

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antonije Zelenike nalazi se u naselju Veleka, a plantaža na južnim obroncima planine Papuk. Gospodarstvo posjeduje 1,5 hektara plantaže, od čega hektar ekološkog nasada divljeg šipka, a pola hektara je mješoviti ekološki nasad voća.

Proizvodnja je zasnovana na tradicionalnoj preradi vlastitog uzgojenog šipka i voća u pekmeze, džemove, sokove te čajeve. Uzgojem i preradom šipka obitelj Zelenika se bavi od 2010. godine. Sudjelovali su na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu gdje su osvojili brojna priznanja i nagrade. Gospodarstvo posjeduje Hrvatski ekološki certifikat pa svi proizvodi prolaze kroz stroge kontrole i ispitivanja prije plasiranja na tržište.

Autor: Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU