Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura Rab
  • 11.10.2015. 13:20

100 godina eko proizvodnje obitelji Kaštelan

Smješteni na atraktivnoj lokaciji Raba, nezaobilazna su stanica mnogim gostima i posjetiteljima, a ljubitelji zdrave prehrane gotovo da imaju fetiš na njihove proizvode. Čime se zapravo bave i tko su oni, rekao nam je mlađi član obitelji Kaštelan, Matija.

  • 4.385
  • 481
  • 0

Na prelijepom otoku Rabu već godinama svojom tradicijom ekološke proizvodnje te kvalitetom ističe se Eko centar Natura Rab. Ovo poznato obiteljsko poduzeće obitelji Kaštelan prepoznato je kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Smješteni na atraktivnoj lokaciji nezaobilazna su stanica mnogim gostima i posjetiteljima, a ljubitelji zdrave prehrane gotovo da imaju fetiš na njihove proizvode. Čime se zapravo bave i tko su oni reći će nam mlađi član obitelji Kaštelan, Matija koji upravo obavlja zadnje ispite oko magisterija u Sloveniji.

Agroklub: Matija, što zapravo magistrirate?

Dok ovo pišem, radim posljednje korake za obranu svog magisterija iz područja agrarne ekonomike, radi se o financijskoj analizi triju ovogodišnjih projekata Nature Rab sa naglaskom na ocjeni povratka investicija.

Studij mediteranske poljoprivrede i magisterij iz agrarne ekonomike

Agroklub: Vaš odabir fakulteta je garancija da će se obiteljska tradicija nastaviti?

Matija Kaštelan

Pa hvala Vam što to primjećujete. Želju za nastavkom tradicije sam počeo iskazivati kroz srednjoškolsko obrazovanje da bih to na neki način potvrdio završavanjem trogodišnjeg studija mediteranske poljoprivrede u Poreču. Znajući da ne smijem stati na tome i u želji za novim saznanjima i iskustvima sa područja agronomije, posebice ekološke poljoprivrede, nastavio sam sa studiranjem, upisivanjem magisterija na Univerzi u Mariboru.

Moji planovi idu u smjeru mojih korijena, a to je život na otoku Rabu, bavljenje poljoprivredom, koju smatram jednom od ključnih djelatnosti i modelom održivog razvoja koja svoje finalne proizvode mora ponuditi svakom posjetitelju našeg otoka kao krajnjem konzumentu.

Tradicija u pravom smislu riječi

Agroklub: Kad govorimo o tradiciji, spominje se višestoljetno bavljenje ekološkom proizvodnjom?

Poljoprivrednom proizvodnjom bavimo se više od jednog stoljeća, dok tradicija u pčelarstvu traje i više od 150 godina. Poljoprivreda je nekada bila mnogim obiteljima glavni kruh na stolu, djelatnost od koje se živjelo i školovalo generacije. Danas radimo isto ono što su radili naši preci, ali primjenjujemo visoke standarde i tehnološke mogućnosti modernog vremena.

Zajedništvo i podjela poslova

Agroklub: Tko je sve uključen u obiteljsko poduzeće? Jedno vrijeme ste se bavili i drugim poslovima, no pčelarstvo i prekrasan otok Rab su prevagnuli?

Uključeni su svi članovi naše uže obitelji. Prednost našeg obiteljskog posla leži upravo u tom zajedništvu, gdje je obitelj izvor svake naše aktivnosti. Postavljeni izazovi nam sve više nameću i podjelu poslova te se stoga tako i ponašamo. Otac Dušan je idejni začetnik svega, naš general manager. Majka Marijana je voditeljica obitelji, ona koja nas drži na okupu, dok je moj mlađi brat Pavao, inače student međunarodnog poslovanja na engleskom jeziku, sales manager tijekom ljetnih mjeseci u našem dućanu na imanju. Ja sam voditelj proizvodnje te se brinem da svi procesi u tom segmentu prođu nesmetano. Obitelj je inače prije 16 godina napustila urbanu gradsku sredinu sa pobudom i željom za novim početkom te vraćanju na svoj rodni otok Rab.

Otočni potencijal Raba zapakiran u eko proizvod

Agroklub: Imate veliku paletu proizvoda. Što biste izdvojili kao svoj najatraktivniji asortiman?

Bogata ponuda na Rapskoj fjeri

Otočni potencijal kojeg koristimo grupirali smo u sedam cjelina, a to su: Antiqua arba oliva (unikati od maslinovog drva), Delicium Arba (otočne delicije- marmelade, eko medene pogačice, ocat od eko meda, eko masline u salamuri), Api Arba (otočni medovi, Kadulja, Bilje Kvarnera), Arba Immun System (imunitet proizvodi na bazi kadulje i drugih pčelinjih proizvoda), Herba Arba (eko čajevi, prirodna kozmetika sa naglaskom na otočno biljno bogatstvo)- ulja, kreme i sapuni, Oleum Arba (vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje), Arba Organica (plemenita pića).

Ne bih ništa volio izdvajati, jer svi su naši proizvodi rađeni sa jednakim pristupom, a to je da sa što manje ljudskog djelovanja čistu prirodu otoka Raba i njenog bližeg okruženja pakiramo u prikladnu ambalažu i plasiramo kao vlastiti originalni eko proizvod. Draž naših proizvoda upravo je u prirodnoj ravnoteži mogućeg i stvarnog obzirom da je priroda izdašna, ali ima i svojih ograničenja.

Eko - ispravan put i tržišna perspektiva

Agroklub: Nije dovoljno samo reći da se bavite ekološkim uzgojem. Za to su potrebni mnogobrojni certifikati, a vi ih uistinu imate.

Već od samih naših početaka, smatrali smo kako je ekološka proizvodnja ispravan put kojim želimo ići. Uvjereni smo da nam je takav sustav proizvodnje i jedina tržišna perspektiva, jer sve više jača sama spoznaja o potrebi konzumiranja zdrave i kvalitetne (certificirane) prirodne hrane poznatog proizvođača i znanog geografskog porijekla. Mi smo prije svega ekološki proizvođači, to znači da posjedujemo certifikat od nadzorne stanice koja sustavno kontrolira našu poljoprivrednu proizvodnju. Naši proizvodi sadrže sve potrebne svjedožbe o kvaliteti i regularnosti procesa proizvodnje.

Pokretni pčelinjaci na Rabu i Gorskom Kotaru

Agroklub: Pravite vrhunski med. Koliko košnica imate i gdje sve pasu vaše pčele?

Maslinik Punta

Pčelarstvo je kroz godine uvijek bila naša temeljna obiteljska djelatnost te shodno tome zahtijeva od nas i najviše rada. Pčelarimo sa stotinjak pčelinjih zajednica, mobilnog tipa. Ekološko pčelarenje kao naše strateško opredjeljenje, provodimo na verificiranom području južne strane otoka Raba, mjesto Barbat i području Gorskog Kotara. Ekološki način pčelarenja traži puno više znanja i stalnog usavršavanja, vremena, uložene energije i novčanih sredstava nego klasična konvencionalna proizvodnja.

U EU Registru proizvođača prirodne kozmetike

Agroklub: Kako održavate kvalitetu proizvoda? Uzgajate li mediteransko ljekovito bilje za svoje proizvode?

Kod nas priroda vodi glavnu riječ. Koristimo prirodno bogatstvo otočnih resursa kojih imamo, već pomalo zaboravljene mirise i okuse. Prirodne zakonitosti valja poštivati te sa takvim pristupom, kvaliteta je uvijek na najvišem nivou. Ljekovito bilje uzgajamo na vlastitim imanjima, njihove blagodati plasiramo kroz proizvodnju prirodne kozmetike, gdje smo kao takvi uvršteni u europski registar proizvođača kozmetike.

Prodaja na kućnom pragu - glavni adut

Agroklub: Interes za vas je ogroman to potvrđuju i brojni parkirani automobili i autobusi pred vašom trgovinom. Kako gosti reagiraju na vaše proizvode, kakva je povratna informacija? Oni su i vaš jaki promotor u svijetu?

Upravo je prodaja na kućnom pragu naš jaki adut, gdje se kroz direktnu komunikaciju između proizvođača i kupca stvara jedan visok stupanj povjerenja u sam proizvod. U pravilu, ljudi su zadovoljni sa našim proizvodima, no rekao bih više sa našim pristupom prema svakom kupcu. Povratna informacija od kupaca nam je od izuzetne važnosti, samim time ih i educiramo, a tako stvaramo i dugoročne odnose sa njima. Oni su i naši najveći promotori.

Otvaranje dućana u sklopu eko centra

Agroklub: Nedavno ste uložili u otvaranje dućana u sklopu eko centra? Bilo je prilično svečano.

Eko pčelinjaci

Bilo je zaista lijepo i nezaboravno, mada dućan i za vrijeme izgradnje nije nikad prestajao raditi. Željeli smo obilježiti otvaranje novog prostora i podijeliti to sa dragim ljudima ostvarivši tako značajan iskorak jer sada imamo vrhunske uvjete za prezentaciju naših proizvoda. Također, sa ponosom ističemo kako je objekat financiran vlastitim sredstvima.

Ulaganje u promociju i Cesta meda

Agroklub: Kraj vaše kuće je i tabla ''Cesta meda''. Što je to zapravo?

To je turistička oznaka koja je u svijetu normalna pojava, a i kod nas je zaživjela, poput vinskih cesta ili cesta maslinovog ulja. Ona dobiva na značaju budući da u organiziranoj posjeti našem imanju nudimo mogućnost i obilaska naših eko pčelinjaka kako bi posjetitelji dobili potrebnu edukaciju i vidjeli slijedove naše proizvodnje.

Agroklub: Dodatno ulažete u promociju centra. Ima vas na Rapskoj fjeri, ali i imate i otvorene dane. O čemu je riječ?

Ulaganja treba biti uvijek pa tako i u području promocije. Sudionici smo Rapske fjere od prve godine, posljednjih godina fjeru odrađuju mlađi članovi našeg tima. Također na našim nastupima po Hrvatskoj i svijetu, rado nosimo odjeću sa Rapske fjere, čineći tako nas same i cijeli otok još prepoznatljivijim i originalnijim. Dani otvorenih vrata se odvijaju tijekom ljetnih mjeseci na našem imanju Nature Rab, gdje uz naš dodatni angažman uspijemo privući veći broj posjetitelja koji u uživaju u prezentaciji i degustaciji naših proizvoda uz "glazbu uživo" u večernjim satima.

Svjesni svojih proizvodnih mogućnosti

Agroklub: Kako se nosite s konkurencijom i koje su vam namjere u budućnosti? Ima li prostora za širenje tržišta?

Radno veselje

Svaka zdrava konkurencija je uvijek dobrodošla. Problem je nelojalna konkurencija koje ima u našem okruženju. Stalno naglašavamo kako svojim ponašanjem želimo biti pobuda, ali i primjer drugima i na taj način im pokazujemo pravi put do kvalitetnog življenja. Ovo treba biti jedino zanimanje jer inače se postaje svaštar.

Mi ne težimo tome da postanemo velika tvrtka te u tom smislu nemamo ambicija za širenjem na tržištu. Ono što ja volim reći, jaka smo ekipa, ali brojčano mala. To je obiteljski posao u kojem smo svijesni svojih proizvodnih mogućnosti koji nam zakoni prirode postavljaju. Većinu svoje godišnje eko proizvodnje plasiramo kroz prodaju na kućnom pragu. Mi smo i izvoznici, proteklih pet godina na tržište Austrije i Njemačke. Također imamo prodajne nastupe blagdanskog karaktera u Zagrebu, ali ćemo se u perspektivi sve više okretati prema zemljama članicama EU gdje je svijest o ekološkim proizvodima na visokoj razini.

Izvoz u Austriju i Njemačku i suradnja s OPG-ima

Agroklub: Jeste li zainteresirani za suradnje s drugim OPG-ovima koji proizvode certificirane proizvode s naglaskom na ekološku proizvodnju?

Natura Rab se prije svega bazira na vlastitoj prodaji svojih ekoloških proizvoda. Protekle turističke sezone smo uveli naš eko kutak u dućanu gdje želimo promovirati i jačati svijest o zdravoj hrani, pa smo ponudili nešto što i mi u obitelji jedemo svakodnevno na našem stolu, a to je eko kruh od naših prijatelja, pekarskog obrta Demetra, koji se idealno sljubljuje i sa našim proizvodima. Reakcije su odlične.

Suradnja s lokalnom turističkom zajednicom i potpora grada Raba

Agroklub: Gdje i kako se informirati više o vama i kako vas kontaktirati?

Svakodnevno nas možete pronaći na našem imanju, Nature Rab u Barbatu na otoku Rabu gdje smo smješteni, i gdje smo dostupni tijekom cijele godine. Naravno tu je i naša web stranica sa svim informacijama i kontaktom, a dostupni smo i na društvenoj mreži facebook.

Agroklub: Kakva je podrška na lokalnoj razini i konkurirate li za poticaje glede EU fondova ili onih u okviru Hrvatske?

Imamo dobru suradnju sa lokalnom turističkom zajednicom koja nas prepoznaje kao nezaobilaznu postaju na otoku Rabu pa stoga smo i česti domaćini raznih inozemnih novinara koje uvijek srdačno primimo i tako pošaljemo u svijet još jednu priču o nama. Nedavno je ostvarena i minimalna potpora od grada Raba za poljoprivredu, što vidimo kao malen, ali značajan doprinos okretanja otoka u pravom smjeru. Učinili smo i prve realne korake za poticaje iz fondova EU.


Povezana biljna vrsta

Kadulja

Kadulja

Sinonim: Ljekovita kadulja, žalfija, šalvija | Engleski naziv: Shop sage | Latinski naziv: Salvia officinalis L.

Kadulja ima raznoliku namjenu, no najčešće se upotrebljava za dobivanje eteričnog ulja. Čaj od kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Natura Rab Mediteranska poljoprivreda Eko pčelarenje Kadulja Ljekovito bilje Agrarna ekonomika Investicije Eko centar Obitelj Kaštelan Projekti EU fondovi Edukacije Studij Model održivog razvoja Podjela poslova Čista priroda Zdrava hrana


Autor

Krešimir Butković

Više [+]

Krešimir Butković rođen je 1973. u Zagrebu, kolumne kontinuirano piše od 1994. (Seebiz portal, Rapski list). Uz novinarski, bavi se i književnim radom, tekstopisac je za glazbu i recenzent. Istaknuti je borac za prava osoba s invaliditetom i pokretač plivačkog maratona za OSI na Rabu.