Megafol

Tip: Poboljšivači tla
Proizvođač: Valagro S.p.A Italija

Megafol je biostimulator biljnog podrijetla, koji na potpuno prirodan način djeluje antistresno, pojačava rast i razvoj biljaka i povećava prinose. Megafol je u potpunosti proizveden od biljnih sirovina i siguran je za korisnike, tretirane kulture i okoliš. Ovaj biostimulator sadrži 28% aminokiselina isključivo biljnog podrijetla, za razliku od drugih biostimulatora na tržištu koji su kombinacija aminokiselina biljnog i životinjskog podrijetla.

Megafol je jedinstvena kombinacija betaina, aminokiselina i proteina, koji štite biljku od biotskih i abiotskih stresova (ekstremne temperature, suša, oštećenja od tuče). Vegetativni razvoj stimuliran je preciznom mješavinom vitamina, aminokiselina i proteina. Ciljano dodani faktori rasta osiguravaju potencijal za povećanje prinosa. Pomno složena formula megafola djeluje kao nositelj hranjiva i povećava njihov unos u biljku.

Što je u Megafolu?
  • Aminokiseline i proteini: Proteini su jedan od najsloženijih organskih spojeva i temeljna građevna jedinica životinjskih i biljnih stanica. Proteini su organizirani u iznimno složene trodimenzionalne strukture koje su povezane s određenim biološkim funkcijama.
  • Betaini: Amonijevi spojevi koji se mogu smatrati derivatima aminokiselina. Igraju temeljnu ulogu u odgovoru biljaka na uzročnike stresa.
  • Vitamini: Organski spojevi koji reguliraju metabolizam stanica i tkiva vezanjem s enzimima.
  • Čimbenici rasta: Fitohormoni ili biljni hormoni su prirodni organski spojevi proizvedeni unutar biljke koji reguliraju procese rasta, diferencijacije i razvoja. Unutar stanica reagiraju sa specifičnim proteinima koji igraju ulogu receptora.
  • Biljni ekstrakti: Megafol sadrži sljedeće prirodne spojeve ekstrahirane iz biljaka:
  • auksin - povećava rast korijena i veličinu ploda
  • giberelin - stimulira produljenje cijele biljke, klijavost, nicanje i rast spavajućih pupova
  • citokinin - poboljšava procese liječenja biljnih tkiva, odgađa proces starenja, usporava gubitak klorofila, proteina i drugih spojeva
Kako Megafol poboljšava vegetativni razvoj biljke?

Megafol sadrži glicin, aminokiselinu koja je izravno uključena u formiranje biljnog tkiva i sintezu klorofila, što povećava fotosintetsku aktivnost biljke, a to direktno utječe na povećanje energije za poboljšanje rasta i razvoja cijele biljke. Megafol također pojačava razvoj biljaka kroz prirodne hormone ekstrahirane iz alge Ascophyllum nodosum. Ti hormoni stimuliraju fiziološke procese biljke, čime se povećava, između ostalog i endogeni sadržaj prirodnih antioksidansa (npr. vitamin E i C), koji štite biljke od staničnih napada slobodnih radikala. Megafol sadrži vitamine B5, PP, B1 i B6, koji pomažu očuvanju fizioloških mehanizama, što opskrbljuje biljke energijom za rast i razvoj.

Kako Megafol povećava prinos biljaka?

Zahvaljujući sadržaju izabranih proteina, aminokiselina, energetske rezerve biljke su sačuvane, sinteza proteina, oplodnja i formiranje plodova značajno su poboljšani i na taj način je stimulirano poboljšanje prinosa. Folijarna primjena Megafola odmah stimulira metaboličke aktivnosti unutar biljke. Aplikacija odabranih elemenata koji se nalaze u Megafolu djeluje izravno na produktivni potencijal biljke, poticanje brzog i uravnoteženog povećanja u rastu.

Kako Megafol čuva biljke od čimbenika stresa?

Glutaminska kiselina u Megafolu djeluje na biljne stome, prisiljavajući ih da ostanu otvorene bez obzira na unutarnje ili vanjske sile. Betainske tvari aktivno štite od osmotskog stresa, suše, slanosti i visokih temperatura. Njihovo gomilanje favorizira zadržavanje vode u stanicama i time ih štiti od isušivanja. Stresni uvjeti smanjuju kvalitetu i produktivnost biljne proizvodnje. Uporabom specifičnih aminokiselina osigurava se optimalna prevencija i oporavak glavnih metaboličih funkcija u biljkama.

Kako Megafol stimulira biljnu apsorpciju hranjivih tvari?

Proteini nosači olakšavaju transport molekula i makronutrijenata unutar biljnog tkiva. Megafol sa specifičnim aminokiselinama, poput Glicina i Glutaminske kiseline, izravno djeluje na propusnost stanične membrane.

Upute za primjenu:
KULTURA VRIJEME PRIMJENE DOZA
VOĆE, VINOVA LOZA, AGRUMI, MASLINA, JAGODA Svakih 10 - 15 dana tijekom vegetacije. 2-3 l/ha
POVRĆE NA OTVORENOM Svakih 10 - 15 dana tijekom vegetacije. 2-3 l/ha
POVRĆE U ZAŠTIĆENOM Svakih 10 - 15 dana tijekom vegetacije. 1,5-2 l/ha
INDUSTRIJSKO BILJE (ŠEĆERNA REPA, SUNCOKRET, SOJA, ULJANA REPICA) Svakih 10 - 15 dana tijekom vegetacije, odnosno u svim uvjetima nepovoljnim za rast biljaka. 2-3 l/ha
ŽITARICE, KUKURUZ U svim uvjetima nepovoljnim za rast biljaka. 2-3 l/ha

Pogledajte ostala gnojiva proizvođača: Valagro S.p.A Italija