Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora
  • 25.03.2024. 09:00

U javnom savjetovanju program potpora u voćarstvu i ratarstvu

Pravilnik o provedbi Programa državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva u javnom je savjetovanju još danas!

Foto: Martina Pavlović
  • 3.490
  • 229
  • 0

U javno savjetovanje pušten je Nacrt Pravilnika o provedbi Programa državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Odnosi se to na potporu proizvođačima u sektoru voćarstva (Mjera 1.) s ciljem sprječavanja daljnjeg pada proizvodnih površina, napuštanja proizvodnje od strane proizvođača s malim, ali pretežitim proizvodnim površinama na kojima se uzgajaju navedene voćne vrste i održavanje postojeće razine ukupne proizvodnje svježeg voća.

Također, cilj je i pružanje financijske potpore proizvođačima koji se bave proizvodnjom pšenice i/ili ječma i/ili zobi i/ili tritikale i/ili pira i/ili raži i/ili uljane repice kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Republici Hrvatskoj. Potporom proizvođačima u sektoru ratarstva (Mjera 2.) nastoji se, objašnjavaju iz Ministarstva, nadoknaditi i dio porasta troškova proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava, čime se posljedično nastoji zadržati postojeća razina zaposlenosti i spriječiti poremećaji u opskrbi, kako prerađivačkog sektora, tako i krajnjih potrošača.

U Mjeri 1. za potporu je prihvatljivo prvih 20 hektara poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore u 2023. godini uzgajao voćne iz ovoga Pravilnika prema podacima s podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, a zbrajaju se one površine za koje je zadovoljena minimalno prihvatljiva površina po pojedinoj voćnoj vrsti. Najmanja površina po jednoj vrsti voća prihvatljiva za potporu iz Mjere 1. iznosi:

  • jabuka, kruška - minimalno 1 ha svake vrste pojedinačno,
  • breskva i/ili nektarina - minimalno 0,5 ha,
  • marelica, trešnja, višnja, šljiva - minimalno 0,5 ha svake vrste pojedinačno,
  • jagoda, malina, kupina - minimalno 0,25 ha svake vrste pojedinačno,
  • mandarina, klementina - 0,25 ha (pojedinačno ili mješovito).

U Mjeri 2. za potporu je prihvatljivo prvih 30 hektara poljoprivrednih površina na kojima je korisnik potpore u 2023. godini uzgajao pšenicu i/ili ječam i/ili zob i/ili tritikale i/ili pir i/ili raž i/ili uljanu repicu prema podacima s podnesenog Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu.

Jedinični iznos potpore određuje se razmjerno prema ukupnom broju prihvatljivih površina za koje se ostvaruje pravo na potporu u najvišem iznosu za Mjeru 1. do 600 eura po hektaru, a za Mjeru 2. do 100 eura po hektaru.

Savjetovanje je otvoreno do 25. ožujka 2024., a više informacija pronađite ovdje.


Tagovi

Javno savjetovanje Potpore voćarstvu Potpore ratarstvu Mjera 1 Mjera 2


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo