Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 22
  • 08.02.2023. 15:40

Natječaj za mjeru 22 naljutio poljoprivrednike - potpore opet samo za velike

U nizu reagiranja, ističete i da mnogi danas nisu uspjeli ući u sustav AGRONET, a oni kojima je prema uputstvu Agencije za plaćanja u poljoprivredi to i uspjelo, kažu da nema ničega iako se najavilo da se od 12 sati može prijaviti za potporu.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 13.673
  • 749
  • 1

Toliko nejasno i nedefinirano, velikima treba velika pomoć, a malima mala, Ministarstvo protiv poljoprivrede, tek je dio vaših reakcija na natječaj za mjeru 22 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima) koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu" težak 31,8 milijuna eura.

U nizu reagiranja, ističete i da mnogi danas nisu uspjeli ući u sustav AGRONET, a oni kojima je prema uputstvu Agencije za plaćanja u poljoprivredi to i uspjelo, kažu da nema ničega iako se najavilo da se od 12 sati može prijaviti za potporu. 

Dopisom prema Ministarstvu poljoprivrede reagirao je i član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik udruge "Neretvanska mladež", Željko Bjeliš u kojemu upozorava da će prema natječaju za poljoprivrednike pomoć dobiti samo oni koji uz sve osnovne uvjete ostvaruju pravo na minimalno 1.000 eura potpore.

"Mada je u prijedlogu programa bilo dileme hoće li potporu ostvariti i oni koji imaju pravo na iznos manji od 100 eura, ministrica se ipak odlučila uskratiti ju manjim poljoprivrednicima te sredstva preusmjeriti na velike. Svi oni koji imaju manje, za ministricu su mali, netržišno orijentirani, neudruženi i nisu pogođeni učincima ruske agresije na Ukrajinu", ogorčen je navodeći i da, primjerice, potencijalnih korisnika samo u dolini Neretve ima oko 600. 

Napominje i da će prema napravljenoj simulaciji za ovo područje, potporu ostvariti poljoprivrednici koji imaju minimalno 10,3 ha maslina, 6,65 ha vinograda i 2,16 ha mandarina. 

U dopisu podsjeća i da je Uredbom (EU) 2022/1033 od 29. lipnja 2022. o izmjeni Uredbe (EU) br. 1305/2013 u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na učinke invazije, propisan tek maksimalni iznos potpore od 15.000 eura. 

"Znajući da je ovaj program potaknut od strane hrvatskih pregovarača pri EK, postavlja se pitanje zašto se čekalo pet do podne za njegovu provedbu. Jesu li manji poljoprivrednici žrtve aljkavosti, podkapacitiranosti provedbenih tijela u Republici Hrvatskoj?", pita. 

Uzima se malima, daje velikima 

Hrvatska poljoprivredna komora je, kaže dalje, zahtjev za očitovanjem o tome hoće li se u program uključiti i oni koji imaju pravo na manje od 100 eura, proslijedila 29. studenog 2022.

"Što se do sada čekalo i zašto se natječajni uvjeti mijenjaju suprotno dostavljenom prijedlogu?", upozorava naglašavajući da nije dobro i žalosno je da se prilikom dodjele sredstava EU radi ovakva selekcija - uzima malima koji imaju manje, i daje velikima koji imaju više. Traži stoga ispred udruge izmjenu natječaja i usklađivanje Pravilnika, kako bi svi potencijalni korisnici dobili zaslužena sredstva. 

Vezano uz činjenicu da se ne mogu prijaviti u AGRONET odnosno da oni koji su i uspjeli, ne nalaze natječaj, od APPRRR smo dobili tek odgovor da su objavljeni vodiči za podnošenje zahtjeva za isplatu za mjeru 22 (unutar mapa natječaja).

Napominju i kako je potrebno nakon prijave u AGRONET i odabira modula Ruralni razvoj odabrati karticu Isplate kod podnošenja zahtjeva. 

Riječ je o izvanrednoj privremenoj potpori poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu, navodi Ministarstvo poljoprivrede ⤵

Objavljuje AgroKlub.comSubota, 4. veljače 2023.

Tagovi

Mjera 22 Natječaj Nezadovoljni poljoprivrednici Natječaj za velike Nedostupan AGRONET


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.