Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 01.02.2022. 10:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak

Ministrica najavila program pomoći zbog rasta cijena plina, energije i umjetnih gnojiva

Program će biti vrijedan u skladu s raspoloživim sredstvima Državnog proračuna, istaknula je Vučković na uručenju novih ugovora u Sisačko-moslavačkoj županiji za koju su osigurane i dodatne potpore.

Foto: Bogstock/Westermak
  • 7.541
  • 616
  • 1

Nacrt prijedloga Programa potpore poljoprivrednicima na području Sisačko-moslavačke županije pušten je u javno savjetovanje, a cilj mu je pomoći u smanjenju gubitaka poljoprivrednih gospodarstava na tom području te održanju ruralnog prostora.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu u iznosu od 6.500.000 kuna.

Naime, ta je županija izgubila čak 18,5 posto stanovništva u zadnjih deset godina promatrajući podatke i promjenu između Popisa u 2011. godini i nedavno objavljenih podataka onog iz 2021. godine. Primjetno je da je veći pad prisutan u općinama u odnosu na gradove, a sve jedinice lokalne samouprave zabilježile su pad broja stanovnika.

Tako sukladno padu u posljednjih deset godina kontinuirano opada i broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a samim time i poljoprivredna aktivnost na tom prostoru što rezultira trajno narušenom slikom ruralnog prostora.

"Osim toga, Sisačko-moslavačka županija je u prosincu 2020. pretrpjela tešku prirodnu nepogodu, razorni potres koji je, uz globalne probleme (pandemiju izazvanu virusom covid-19 te posljedično rast cijena repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju) dodatno narušio demografsku i poljoprivrednu sliku ovog prostora", napominju iz Ministarstva.

Cilj osnažiti poljoprivredni sektor

Međutim, iako poljoprivrednu djelatnost tog kraja karakterizira nedovoljna kapitalna opremljenost, usitnjena gospodarstva, veliki broj neobrađenih poljoprivrednih površina te problemi vezani za neprimjeren pristup javnoj te poslovnoj infrastrukturi, ona je i dalje predstavlja značajan izvor prihoda za ruralno stanovništvo.

"Potporom u okviru ovog Programa omogućit će se olakšano gospodarenje poljoprivrednicima u okviru prethodno navedenih nepovoljnih uvjeta i potaknuti osnaživanje poljoprivrednog sektora te županije", stoji u Nacrtu.

Korisnici potpore su poljoprivredni proizvođači s poljoprivrednim gospodarstvima na području te županije, upisani su u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2021. godini, s poljoprivrednim površinama veličine tri i više hektara pod proizvodnjom žitarica, uljarica, industrijskog bilja, krmnog bilja i povrća.

Inače, Program sadrži mjeru očuvanja ruralnog prostora kroz financijsku pomoć po hektaru oranične površine koje poljoprivrednik koristi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju ratarskih kultura i povrća, u iznosu od 320 kn po hektaru za prvih 20 ha poljoprivrednog gospodarstva korisnika.

Više informacija pronađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 15. veljače 2022., napominju iz Ministarstva. 

U ovoj su županiji u ponedjeljak uručeni novi ugovori o potpori iz Programa ruralnog razvoja (PRR), ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna te investicijske vrijednosti projekata 3,5 milijuna kuna. Četiri nova ugovora se odnose na potporu za obnovu poljoprivrednih potencijala iz Mjere 5, a obuhvaćaju ulaganja u pčelinje zajednice i kupnju traktora, ugovor o potpori iz Mjere 4 koja će omogućiti izgradnju nadstrešnice za sklanjanje stoke te ugovor iz Mjere 6 za kupnju poljoprivredne mehanizacije za pružanje usluga u ruralnim područjima. 

Pomoć zbog poskupljenja plina, energije i umjetnih gnojiva 

Kako stoji u priopćenju Ministarstva, njihovi su savjetnici dosad obilaskom terena izdali ukupno 418 Zapisnika o verifikaciji šteta, na prva dva natječaja zaprimljena je 171 prijava, zatražena je vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a prijave za treći natječaj, vrijedan 100 milijuna kuna, su u tijeku, te se očekuju prijave za potporu za veće investicije, obnovu gospodarskih objekata.

"Kako bi poljoprivrednici čim brže i čim lakše obnavljali proizvodne potencijale, kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta", napominju. 

Cilj je, istaknula je ministrica Marija Vučković, poslati poruku proizvođačima na potresom pogođenim područjima u vrijeme izrade planova i pripreme poljoprivrednih površina za nadolazeću sjetvu, da znaju da mogu računati na financijsku potporu kojom će zadržati proizvodnju i povećati razinu dosadašnje proizvodne prakse na svojim gospodarstvima.

"Dodatno, najavljujemo i program pomoći, s obzirom na troškove uzrokovane povećanjem cijena plina, energije i umjetnih gnojiva, koji će biti vrijedan u skladu s raspoloživim sredstvima Državnog proračuna“, istaknula je.

Dosad je, zaključuju u priopćenju, u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno 1,18 milijardi kuna te isplaćeno 972 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Osim toga, za 1 864 poljoprivrednika u ovoj županiji isplaćeno je ukupno 41,8 milijuna kuna putem Covid mjera pomoći.


Tagovi

Sisačko-moslavačka županija Program potpore Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Nacrt prijedloga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]