Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans proračuna
  • 14.06.2021. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministarstvu poljoprivrede rebalansom proračuna dodatnih 838 milijuna kuna

Proračun resornog ministarstva za 2021. tako će biti 7,9 milijardi kuna, čulo se na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.877
  • 519
  • 0

Saborski Odbor za poljoprivredu na 27. sjednici razmotrio je Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna za 2021. godinu i njegovih projekcija za iduće dvije godine u dijelu koji se odnosi na poljoprivredu u pandemiji.

"Rebalansom proračuna planirano je povećanje od 838,5 milijuna kuna za Ministarstvo poljoprivrede, a najveći dio se odnosi na mjere ruralnog razvoja, kao i ublažavanje posljedica pandemije Covida-19 jer je povećan broj zahtjeva za njima te za ublažavanje šteta zbog učestalih klimatskih promjena", kazao je državni tajnik Tugomir Majdak

Tako će rebalansom s planiranih 7,069 milijardi kuna, proračun ovog ministarstva u 2021. godini biti 7,9 milijardi kuna.

Prema njegovim riječima, projekti unutar Programa ruralnog razvoja financiraju se s 15 posto udjela Nacionalnih sredstava RH, te je tekući plan unutar EU sredstava povećan za dodatnih 716 milijuna kuna, a rebalansom je osigurano dodatnih 32,5 milijuna kuna za financijske instrumente za obrtna sredstva za ruralni razvoj. Planirano je i 15 milijuna kuna za razvoj poljoprivrede, kao i dodatnih 2,6 milijuna kuna za razvoj stočarske proizvodnje i upravljanje registrima, a dodatno se potiče Nacionalni program za ovčarstvo i kozarstvo s 1,1 milijuna kuna. Naveo je i da se broj korisnika IAKS mjera kreće oko 60.000 i konstantno povećava, pa je u tom dijelu osigurano dodatnih 85 milijuna kuna.

Hrvatske vode u aglomeraciju ulažu 350 milijuna kuna

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković predstavio je i planove ove tvrtke te između ostalog da se 350 milijuna kuna odnosi na troškove vezane uz projekte aglomeracija, dok se iznos od 110 milijuna kuna odnosi na sredstva za pomoć Banovini. 

U raspravi, predsjednicu Odbora Marijanu Petir zanimala je dinamika korištenja sredstava iz Nacionalnog mehanizma za oporavak i otpornost, u kojem je za poljoprivredu planiran iznos od gotovo milijardu kuna, a iz kojih sredstava je ovim rebalanskom osigurano 13 milijuna kuna. Dodala je da bi EU fond za krizne situacije trebalo proširiti i onim za klimatske promjene, jer su štete učestale kako u voćnjacima tako i u pčelarskom sektoru.       

S druge strane, potpredsjednica Odbora Ružica Vukovac, kazala je da je od 200 farmi iz Programa razvoja govedarstva, od prije 10-ak godina, danas u funkciji njih 30 posto, dok je ostatak "mrtvi kapital" koji bi trebalo staviti u funkciju jer su rađene iz sredstava državnog proračuna, a proizvođači su iz više razloga morali odustati od proizvodnje.

Kako se čulo, zatražena je informacija o razlozima smanjenja sredstava (10,5 mil kn) za ZPP mjere uređenja tržišta poljoprivrednih proizvoda i smanjenju od četiri milijuna kn za program pomoći sektorima voća i povrća, kao i za smanjenje od 1,35 mil kn za program potpore braniteljskim zadrugama u poljoprivredi te za pola milijuna kuna smanjenja potpore poljoprivrednim klasterima, kao i onaj za biljne genetske izvore.

Akcijski plan za razvoj eko površina 

Član Odbora Petar Branović postavio je pitanje zašto je ribarstvo ostalo bez više od 10 mil kn iz Operativnog programa ribarstva, a zastupnike je zanimalo i zašto je projekt Slavonija, Baranja i Srijem ostao bez tri milijuna kn za razvojne projekte. Uz to, postavljeno je pitanje financiranja slabije razvijenih područja poput Banovine, Like, Gorskog Kotara i Dalmatinske zagore.

Majdak je odgovorio da pripremaju studiju za EU kako bi se spomenuta područja snažnije financirala u budućem ZPP, a u Državnom proračunu za ovu godinu predviđen je rast za ova područja od 250 mil kn. U velikom projektu Slavonija, Baranja i Srijem osigurano je tri milijuna kn za državnu ergelu u Lipiku.

Odgovarajući na upite, kazao je i da se sukladno Zelenom planu EU-a ide u izradu hrvatskog Akcijskog plana za razvoj eko površina prema kojem bi minimalno 25 posto poljoprivrednih površina bilo namjenjeno eko uzgoju do 2030. godine. "To znači da su moguća odstupanja od ovoga postotka, ali neće se moći ići ispod njega jer su pojedine županije već odredile i puno veći postotak pod eko uzgojem", kazao je državni tajnik.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Proračun ZPP Rebalans Marijana Petir Tugomir Majdak


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]