Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 27.11.2020. 15:00

Financijski instrumenti Programa ruralnog razvoja: na raspolaganju 790 milijuna kuna

Financijski instrumenti prepoznati su kao izuzetno povoljni za poljoprivredne proizvođače, prerađivače i poduzetnike u šumarskom sektoru jer pružaju dodatne mogućnosti za očuvanje i poboljšanje njihove proizvodnje, kažu iz Ministarstva.

Foto: Depositphotos/smuki
  • 3.168
  • 349
  • 0

Ukupna vrijednost raspoloživih sredstava za ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo kroz pet financijskih instrumenata iznosi više od 790 milijuna kuna, od čega je kroz 863 zahtjeva do 25. studenoga isplaćeno gotovo 319 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

"Više od 37% isplaćenih sredstava investirano je u sektor biljne proizvodnje/ratarskih kultura, a slijede ga sektor mješovitih gospodarstava (usjevi i stočarstvo) s 20% te stočarstva i proizvodnje mlijeka s 17%. Korisnici financijskih instrumenata odnosno krajnji primatelji ovakvih oblika EU sredstava su u najvećoj mjeri obiteljska poljoprivredna gospodarstva, njih čak 627“, navode.

Inače, u suradnji s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om Ministarstvo je uspostavilo četiri financijska instrumenta i dvije dodatne kreditne linije od rujna 2018. godine, kako bi potaknulo i podržalo rast i razvoj te osiguralo likvidnost u poljoprivrednoj proizvodnji i prerađivačkom i šumarskom sektoru u kratkom roku, ali i potaknuo oporavak nakon krize javnog zdravstva uzrokovane pandemijom Covid-19.

Podmjere 4.1, 4.2, 6.4 i 8.6

Kako pojašnjavaju, potencijalni krajnji primatelji su mikro, mali i srednji poduzetnici iz sektora poljoprivrede, prerade i šumarstva koji udovoljavaju uvjetima prihvatljivosti korisnika propisanim u PRR za podmjere 4.1, 4.2, 6.4, 8.6, a obuhvaćaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrte, trgovačko društvo ili zadrugu ili proizvođačku organizaciju te vlasnike i/ili posjednike šuma upisane u upisnik šumoposjednika, udruge šumoposjednika i izvoditelje šumarskih radova koji su fizičke ili pravne osobe registrirane za izvođenje šumarskih radova te su u postupku licenciranja potvrđeni kao kvalificirani i poslovno sposobni za njihovo izvođenje.

Područja ulaganja za koja se mogu koristiti financijski instrumenti za ruralni razvoj su restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i uporaba stajskog gnojiva radi smanjenja utjecaja na okoliš, uporaba obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima i modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u proizvodnji drva, šumarstvu i predindustrijskoj preradi drveta.

Ministarstvo poljoprivrede i HBOR: Obrtna sredstva za ruralni razvoj uz kamatu od 0,5%

Zahtjevi za odobrenje zajmova i kredita za ruralni razvoj se zaprimaju i obrađuju po trajno otvorenom kreditnom/jamstvenom programu do iskorištenja alokacija, a u odnosu na tržišno dostupne uvjete kreditiranja (financiranja) odobravaju se uz niže kamatne stope, niže naknade, duže rokove otplate i veću mogućnost počeka otplate zajma/kredita te uz manje instrumente osiguranja. 

"Zbog toga su financijski instrumenti prepoznati kao izuzetno povoljni za poljoprivredne proizvođače, prerađivače i poduzetnike u šumarskom sektoru jer pružaju dodatne mogućnosti za očuvanje i poboljšanje njihove proizvodnje“, ističu iz Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Program ruralnog razvoja Poljoprivreda Financijski instrumenti Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.