Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 02.03.2018. 12:50

Zahtjev za potporu za 2018. godinu možete podnijeti od ponedjeljka!

Zaprimanje Jedinstvenih zahtjeva za potporu kreće od ponedjeljka, 5. ožujka 2018. godine.

  • 10.179
  • 629
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu, a zaprimanje Jedinstvenih zahtjeva za potporu kreće od ponedjeljka, 5. ožujka 2018. godine.

Kako navode u priopćenju, svoj zahtjev poljoprivrednici mogu podnijeti i/ili popuniti u svim podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredno - šumarske savjetodavne službe. Popunjen i ispisan jedinstveni zahtjev korisnik vlastoručno potpisuje i dostavlja neposredno ili poštom podružnici Agencije za plaćanja u kojoj je upisan u Upisnik poljoprivrednika. 

Ovogodišnji Pravilnik donosi i neke novine u odnosu na prethodni od kojih izdvajamo:

  1. pojednostavljenje i proširenje obuhvata dosadašnjih izuzeća kod uvjeta za zeleno plaćanje koji se odnose na raznolikost usjeva i ekološki značajne površine;
  2. svim novim i dosadašnjim korisnicima plaćanja za mlade poljoprivrednike omogućeno je ostvarivanje potpore u razdoblju od ukupno pet godina, što znači da će od 2018. godine plaćanje moći ostvariti i oni mladi poljoprivrednici koji podnesu zahtjev u 2018. godini, a kojima je tijekom razdoblja 2015.-2017. završila mogućnost ostvarivanja plaćanja od 2018. godine zbog praćenja razdoblja pet godina od osnivanja poljoprivrednog gospodarstva;
  3. u okviru IAKS mjera ruralnog razvoja unutar Mjere 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene poljoprivrednicima će su na raspolaganju nove operacije:
  • 10.1.12. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki
  • 10.1.13. Metoda konfuzije štetnika u višegodišnjim nasadima
  • 10.1.14. Poboljšano održavanje međurednog prostora u višegodišnjim nasadima
  • 10.1.15. Primjena ekoloških gnojiva u višegodišnjim nasadima
  • 10.1.16. Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada.

"Omogućili smo mladim poljoprivrednicima petogodišnje korištenje potpora za mlade bez obzira na vrijeme osnivanja gospodarstva. Vjerujem da će ovaj potez potaknuti mlade na preuzimanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od starijih generacija i zadržati ih u ruralnim područjima. Dodatna sredstva mogu dobiti poljoprivrednici koji primjenjuju prakse korisne za klimu i okoliš", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Cijeli tekst Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu možete pročitati ovdje.

Foto: Pixabay/blende22


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izravne potpore IAKS mjere Pravilnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije