Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 18.02.2018. 18:00

Za zaštitu leptira kroz Mjeru 10 možete dobiti i do 362 eura po hektaru

Prihvatljivi korisnici Mjere 10 su poljoprivrednici i grupe poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, koriste zemljište upisano u ARKOD te na gospodarstvu drže domaće životinje upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

  • 3.952
  • 233
  • 0

Za pilot-mjeru zaštite leptira, ovisno o njegove četiri vrste, možete dobiti 274 do 362 eura po hektaru! Naime, potpora za zaštitu leptira može se ostvariti kroz podmjeru M10.1. Plaćanja za agrookolišne i klimatske obveze koja, osim pilot-mjere za zaštitu leptira (operacija 10.1.5.), sadrži još osam tipova operacija. Među njima je i M10.1.4. - pilot-mjera za zaštitu kosca, strogo zaštićene ptice u RH, s 244 eura po hektaru.

Kako piše glasslavonije, prema podacima Ministarstva poljoprivrede (MP), neke države EU-a provode M10 još od 1980-ih, od 1992. dio je ZPP-a, a 1999. obvezni je dio svakog EU programa ruralnog razvoja. Osim leptira i kosca, preostalih sedam operacija, podaci su Agencije za plaćanja u poljoprivredi, obuhvaća obradu tla i sjetvu na terenu s nagibom za oranične jednogodišnje kulture, za što se može dobiti 141 euro po hektaru (operacija 10.1.1.), zatravnjivanje trajnih nasada – 331 euro po hektaru (10.1.2.), te očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti – za kontinentalnu nizinsku regiju potpora je 133, za brdsko-planinsku 147, a za mediteransku 102 eura po hektaru (10.1.3.).

"Nadalje, tu je i 10.1.6. – Uspostava poljskih traka – za cvjetne trake 346, a za travne 169 eura po hektaru; 10.1.7. odnosi se na Održavanje ekstenzivnih voćnjaka, za što je potpora 385 eura po hektaru, a 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika, za što je potpora respektabilna 804 eura po hektaru. Operacija 10.1.9. je Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, gdje maksimalna visina potpore iznosi 200 eura po uvjetnom grlu. Uz Dalmaciju je vezana i operacija 10.1.10. – Očuvanje suhozida (0,74 eura/m), a potpore poljoprivrednik može ostvariti čuva li i živicu – 10.1.11., uz potporu od 0,36 eura/m".

Kako su im pojasnili Mjeru 10, odnos poljoprivrede i okoliša je kompleksan, mnogi jedinstveni krajobrazi bogati biljnim i životinjskim svijetom nastali su zahvaljujući održavanju ekstenzivnih poljoprivrednih praksi i ovise upravo o tom načinu poljoprivrede. S druge strane, nepravilne poljoprivredne prakse mogu imati upravo negativan efekt na okoliš i pridonijeti zagađenju zraka, tla i vode, uništenju vrijednih krajobraza i staništa i time pridonijeti nestanku brojnih vrsta”, pojašnjavaju Mjeru 10 u MP-u. Prihvatljivi korisnici M10 su poljoprivrednici i grupe poljoprivrednika sukladno Zakonu o poljoprivredi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, koriste zemljište upisano u ARKOD te na gospodarstvu drže domaće životinje upisane u Jedinstveni registar domaćih životinja.

Foto: Bigstockphoto/JeanRee


Izvori

Glas Slavonije


Tagovi

Ruralni razvoj Mjera 10 Leptir Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]