Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 29.05.2023. 08:35

Za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda osigurano 4 milijuna eura

U javnom savjetovanju je izvanredna potpora za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka 2023. do kraja svibnja 2023. godine.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 5.481
  • 356
  • 1

Nacrt Programa podrške poljoprivrednicima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalim od početka 2023. do kraja svibnja 2023. godine pušten je u javno savjetovanje.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, riječ je o izvanrednoj potpori vrijednoj ukupno 4 milijuna eura (30.138.000,00 kn), koja će biti isplaćena poljoprivrednim proizvođačima sa štetom prijavljenom u okviru Registra šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura odmah po obradi podataka.

Naime, u veljači 2023. godine olujni i orkanski vjetar pogodio je dijelove Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, dok je mraz u travnju 2023. godine pogodio dijelove Sisačko-moslavačke županije. Zatim su uslijed značajnije količine oborina u svibnju nažalost poplavljeni dijelovi Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Varaždinske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Ličko-senjske, Zadarske, Bjelovarsko-bilogorske Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a sve je uzrokovalo štete na brojnim poljoprivrednim kulturama te gubitak očekivanih prihoda poljoprivrednicima.  

Tko može dobiti potporu?

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave biljnom proizvodnjom, upisani su u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te imaju štetu od prirodnih nepogoda nastalih od siječnja do svibnja 2023. godine prijavljenu u Registru šteta od prirodnih nepogoda na prinosu poljoprivrednih kultura, a nemaju osiguran usjev od prirodne nepogode za koju su prijavili štetu od prirodne nepogode u Registru.

Kako stoji u nacrtu, potpora iz ovoga programa dodjeljuje se korisnicima koji ispunjavaju uvjete u iznosu najviše 50 posto od ukupno prijavljene štete od prirodnih nepogoda nastalih u razdoblju od siječnja do svibnja 2023. godine u Registru šteta od prirodnih nepogoda za svakog pojedinog korisnika.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 2. lipnja ove godine.

Kroz intervencije novog Strateškog plana 2023.-2027. nastavljaju se i natječaji za obnovu poljoprivrednog potencijala i sufinanciranje police osiguranja poljoprivredne proizvodnje, sve kako bi poljoprivrednici što je moguće lakše prebrodili poremećaje u proizvodnom ciklusu, podsjećaju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt Programa Prirodne nepogode Ministarstvo poljoprivrede Izvanredne potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]