Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 18.04.2018. 15:35

Za sektor mljekarstva osigurani krediti s kamatom od 0,1 posto!

Već od svibnja poljoprivrednicima su na raspolaganju mikro krediti do 25 tisuća eura i mali krediti do 50 tisuća eura s kamatama od 0.5 do 1 posto

Foto: Ivana Jurišić
  • 3.772
  • 669
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,5 do 1,5 posto, a za sektor mljekarstva osigurani su krediti s kamatom od nevjerojatnih 0,1 posto.

Potpisivanjem Sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, APPRRR te HAMAG-BICRO-a odnosno HBOR-a, pokrenut će se financijski instrumenti kojima se omogućava brži i lakši pristup financiranju za ulaganja u rast i razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora. Potpisivanju Sporazuma o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, APPRRR te HAMAG-BICRO-a odnosno HBOR-a između ostalih prisustovali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Krediti s kamatama od 0.5 do 1 posto

"Hrvatska poljoprivreda često se uspoređuje s onima zemalja Zapadne Europe, zaboravljajući pritom zbog čega je hrvatska poljoprivreda nekonkurentna. Imamo vrijedne ljude i kvalitetno poljoprivredno zemljišta, znamo što i kako proizvoditi, ali zaboravljamo da druge razvijene europske zemlje povlače novce vezano uz sektor poljoprivrede za što Hrvatska nije imala mogućnost do 2014. godine“, rekao je ministar Tolušić te dodao: "Otkako je nova vlada došla na čelo Hrvatske u listopadu 2016. godine potpisano je 1.500 ugovora vrijednih 320 mlijuna kuna, danas 10 tisuća ugovora vrijednih pet milijardi i 220 milijuna kuna, ugovora za nove farme, trajne nasade, plastenike, staklenike, novu opremu, i sve ono što može povećati konkurentnost hrvatske poljoprivrede“.

Ministar se osvrnuo i na problem poljoprivrednika u blokadi kojih je iz dana u dan sve više. "S kreditima čije su kamate išle i do 10 posto nije bilo za očekivati da će naši poljoprivrednici biti konkurentni u odnosu na svoje kolege iz Zapadne Europe“. U posljednjih godinu dana Hrvatska je u pregovorima s Europskom komisijom uspjela ispregovarati novi instrument Programa ruralnog razvoja – povoljne zajmove i povoljne za naše poljoprivrednike.

"Već od svibnja poljoprivrednicima su na raspolaganju mikro krediti do 25 tisuća eura i mali krediti do 50 tisuća eura s kamatama od 0.5 do 1 posto, i to za one stvari koje se ne mogu financirati Programom ruralnog razvoja – nabava živih životinja i nabava rabljenih strojeva“, rekao je ministar poljoprivrede. Tolušić se posebno osvrnuo na super povoljne kredite za sektor mljekarstva s rekordno niskom kamatom od 0,1 posto koji bi trebali pomoći oporavku tog sektora poljoprivrede.

"Tu su i duži rokovi otplate, bez naknada, duži grace period, a sve to može pomoći daljnjem razvoju hrvatske poljoprivrede. Od lipnja kreću garancije HAMAG-a, u iznosu do 80 posto, do 1.3 mlijuna eura, koje će poljoprivrednicima pomoći da se toliko ne izlažu prema bankama i da prije mogu doći do novaca koji su im potrebni, a od rujna, u suradnji s HBOR-om kreću veliki zajmovi do milijun eura s kamatama koje sam naveo". 

Poljoprivreda izjednačena s ostalim granama gospodarstva

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić istaknula je kako su ovim sporazumom napokon izjednačene mogućnosti financiranja poljoprivredne proizuvodnje sa mogućnostima koje ostali gospodarski sektori već uživaju u odnosu na eu fondove.

"Svi znamo da su poljoprivrednici godinama bili u nepovoljnom položaju kada je riječ o kreditiranju kod banaka u odnosu na ostale gospodarstvenike. I kada bi dobili kredite, bilo je to puno nepovoljnijim uvjetima. Ovaj sporazum poljoprivrednike napokon stavlja u ravnopravni položaj sa svima drugima“, rekla je Dalić. Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je sve prisutne istaknuši kako je potpisivanje ovog sporazuma samo još jedan korak u nizu aktivnosti koja je sadašnja Vlada napravila kako bi olakšala položaj hrvatskih poljoprivrednika."Između ostaloga donijeli smo Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji bi u kombinaciji sa novim, jeftinijim kreditima trebao omogućiti hrvatskim poljoprivrednicima da budu konkurentniji i da njihovi proizvodi lakše dođu do stola hrvatskih potrošača“.


Tagovi

Krediti Kamate Ministarstvo poljoprivrede Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.