Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacionalni plan oporavka
  • 07.05.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Za reforme u poljoprivredi osigurano gotovo milijardu kuna - na što će se utrošiti?

U skladu s reformom unaprjeđenja sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju ove godine donijet će se novi Zakon o komasaciji i Akcijski plan provedbe, otkrila je ministrica Vučković.

Foto: Lucija Bencarić
  • 705
  • 106
  • 0

Reforme i investicije u hrvatsku poljoprivredu vrijedne 988 milijuna kuna predstavila je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković na održanoj konferenciji u Osječko-baranjskoj županiji.

Sredstva će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti s ciljem povećanja prehrambene sigurnosti te konkurentnosti hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Operativni program za voće i povrće

Riječ je, naime o nastavku već započete transformacije poljoprivrede kroz uspostavu mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju, digitalnu transformaciju poljoprivrede te unapređenje sustava doniranja hrane. 

Tako će se već u narednim mjesecima donijeti Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021.-2026. te objaviti Javni poziv za dodjelu sredstva za izgradnju logističko distributivnih centara za voće i povrće ukupnog kapaciteta 26 tisuća tona koji će biti finalizirani 2026. godine.

Također, provest će se i popratna edukacija u području upravljanja i financija proizvođačkih organizacija te uspostaviti sustav označavanja voća i povrća s prepoznatljivom oznakom. 

Novi Zakon o komasaciji

Ove godine donijet će se i novi Zakon o komasaciji te Akcijski plan s ciljem provedbe komasacije najmanje 18 tisuća hektara do kraja prvog kvartala 2026. godine - uključujući usklađeno zemljišno knjižno, katastarsko stanje i stanje na terenu, izgrađenu mrežu poljskih puteva i kanala tamo gdje je potrebno, kao i realizaciju 90 postaja za monitoring stanja poljoprivrednog zemljišta. 

Već početkom sljedeće godine donijet će se Akcijski plan digitalne transformacije javnih usluga poljoprivredne administracije koji će uključivati uspostavu  sustava pametne poljoprivrede i sustava sljedivosti.

Također, u prvoj polovici 2023. godine uspostavit će se platforma Pametna poljoprivreda: e-Savjetnik, sustav za centralno upravljanje komunikacijom te Nacionalni katalog poljoprivrednih edukacija, a do kraja iste godine uspostavit će se i informacijski sustav sljedivosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Zaključno s 2025. godinom sve javne usluge bit će digitalno dostupne, uz prateću edukativno-informativnu kampanju.

Financijska pomoć za jačanje konkurentnosti

Putem infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane unaprijedit će se sustav doniranja hrane.  

Do kraja 2021. godine bit će uspostavljena Jedinica za provedbu i upravljanje projektima digitalne transformacije Ministarstva poljoprivrede, a već početkom sljedeće godine objavljen Program potpore za infrastrukturno opremanje banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane

U 2022. godini pokrenut će se internet platforma i nadograđeno tehničko rješenje za IT sustav za doniranje hrane i pristupiti dobrovoljnim sporazumima za sprječavanje otpada od hrane.

Do kraja 2023. godine, napomenula je ministrica, provest će se tri informativno-edukativne kampanje na temu prekomjernog bacanja hrane i realizirati projekti infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Uz navedene investicije i reforme, poljoprivrednicima će biti omogućena financijska pomoć za jačanje konkurentnosti te zelenu i energetsku tranziciju gospodarstva.

Određene reforme i investicije, poručila je Vučković koje se vežu uz ruralni razvoj i poljoprivredni sektor uključene su u ostale potkomponente Plana - investicije u vodoopskrbu i odvodnju, ulaganja u energetsku infrastrukturu s ciljem povećanja kapaciteta, a potpore privatnim investicijama u obliku financijskih instrumenata uključuju subjekte iz sektora poljoprivrede i drvne industrije.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Reforme Investicije Nacionalni plan oporavka Marija Vučković Zakon o komasaciji Pametna poljoprivreda Konkurentnost Doniranje hrane


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]