Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komasacija
  • 03.10.2022. 14:45

Za komasaciju 300 milijuna kuna - što će uključivati njezina provedba?

Postupak komasacije provodit će se u nekoliko glavnih faza, a provedba će započeti utvrđivanjem područja na kojem će se provoditi projekti.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 1.662
  • 149
  • 0

Nacrt prijedloga Programa komasacije poljoprivrednog zemljišta za razdoblje od 2022. do 2026. godine pušten je u javno savjetovanje. Prema njemu ona će se provoditi na površini od najmanje 18 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Sredstva su osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost i nacionalnih sredstava osigurana kroz reformsku mjeru C1.5 R2 „Unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju“, a okvirni iznos dostupnih financijskih sredstava potrebnih za provedbu ovoga Programa iznosi 300 milijuna kuna", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Nekoliko glavnih faza

Prema Planu, postupak komasacije provodit će se u nekoliko glavnih faza koje će se razlikovati po opsegu i trajanju. Provedba će započeti utvrđivanjem područja na kojem će se provoditi projekti.

Prikupit će se i analizirati podaci o zemljištu na kojem se planira provedba kao što su vlasnički status, postojanje stvarnih prava, raspored zemljišta, procjena vrijednosti zemljišta, ažuriranje podataka u katastru i zemljišnim knjigama i slično.

Više informacija pronađite ovdje

Provedba će nadalje uključivati izmjeru, uređivanje imovinsko-pravnih odnosa, zamjenu ili  prodaju zemljišta, predaju posjeda, osnivanje služnosti, izračunavanje vrijednosti zemljišta, gradnju puteva, odvodne mreže i druge gradnje, provode se upisi u katastar i zemljišne knjige te ostale javne registre, čime završava postupak komasacije, pojasnili su iz Ministarstva.

Za obnovljive izvore energije 70 milijuna kuna

Osim ovog nacrta, u javnoj raspravi su i oni natječaja za provedbu tipa operacija 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i 4.2.2 Korištenje obnovljivih izvora energije iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Što je uopće komasacija poljoprivrednog zemljišta?

Svrha natječaja za preradu (4.2.1.) i korištenje obnovljivih izvora energije (4.2.2.) je otklanjanje posljedica krize uzrokovane bolešću Covid-19 i ponovno oživljavanje potencijala održivog rasta i zapošljavanja te tranzicija poduzeća prema zelenom i digitalnom gospodarstvu ulaganjima u kapacitete za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda te ulaganjima u učinkovito korištenje energije. 

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Natječaju za preradu je 200 milijuna kuna te 70 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, a planirani rok za početak podnošenja Zahtjeva je 17. studeni 2022, zaključuju iz Ministarstva.

E-savjetovanja su dostupna na poveznicama: 4.2.1. i 4.2.2.


Tagovi

Komasacija Poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Javno savjetovanje Obnovljivi izvori energije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dvanaestero nastavnika i istraživača partnerskog Sveučilišta prirodnih znanosti "Kralj Mihael I." iz Temišvara u Rumunjskoj posjetilo je Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek putem Erasmus+ mobilnosti ovaj tjedan. Djelatnici Fakulteta i... Više [+]