Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 23.04.2020. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Nastoji se pomoći poljoprivrednicima oko šteta od mraza

Nastojimo i važno nam je pomoći našim poljoprivrednicima vezano uz elementarne nepogode, rekla je ministrica poljoprivrede uoči sjednice Vlade.

Foto: Karolina Rastija
  • 583
  • 49
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak kako još nema potpunih podataka vezanih uz štete u poljoprivredi zbog mraza, no kako se nastoji pomoći poljoprivrednicima kroz mjeru upravljanja rizicima iz Programa ruralnog razvoja, čija je alokacija povećana sa 75 na više od 115 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanja novinara kako će se pomoći poljoprivrednicima, Vučković je uoči sjednice Vlade rekla kako još nema potpunih podataka o štetama jer je Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda produljilo rok s obzirom na situaciju zbog korona virusa.

"Ono što se nama čini, putem naših 119 agrometeoroloških stanica koje su mjerile štete, u razdoblju od 1. travnja i 6. travnja došlo je do velikih šteta, osobito na ranim sortama jabuke, kruškama, breskvama, nektarinama, na cijelom kontinentu", kazala je.

Neke su županije, kako je rekla, proglasile elementarne nepogode na cijelom svom području, neke na pojedinim područjima.

"Mi nastojimo i važno nam je pomoći našim poljoprivrednicima vezano uz elementarne nepogode. Baš zbog toga postoji mjera 17 Upravljanje rizicima iz Programa ruralnog razvoja, koja je ove godine zbog većeg interesa povećana s alokacije od 75 milijuna kuna na više od 115 milijuna kuna", istaknula je.

Rekla je i kako dobivaju prigovore od poljoprivrednika da ne postupaju sva osiguranja jednako i nemaju jednake uvjete osiguranja.

Stoga je Ministarstvo poslalo dopis svim osiguravajućim društvima i zatražilo podatke o premijama, uvjetima, iznosima osiguranja. "Kad sve skupimo, održat ćemo sastanak kako bi naši poljoprivrednici imali pravnu sigurnost što se tiče mogućnosti naplate iz polica osiguranja, istaknula je Vučković.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Mraz Šteta Ministrica Marija Vučković Mjera 17

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]