• Zagrebačka županija
  • 24.04.2020. 15:20
  • Zagrebačka, Zagreb

Vodeća županija po broju OPG-ova poljoprivrednicima osigurala 6,5 milijuna kuna potpore

Poljoprivrednici se već mogu javljati na ovaj natječaj, a nakon donošenja rebalansa proračuna koji je u pripremi, planiramo osigurati još dodatnih 1,5 milijuna kuna, dakle, ukupno 8 milijuna kuna, kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Foto: Marinko Petković
  • 2.799
  • 317
  • 0

Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020. godine, navodi se u priopćenju.

"Snaga poljoprivrede naše županije ogleda se u više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu naša županija drži vodeću poziciju u Republici Hrvatskoj. Vodeću poziciju držimo i prema ulaganjima u poljoprivredu koja u zadnjih 15 godina prelaze brojku od 100 milijunakuna“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Stali iza poljoprivrednika pogođenih krizom zbog koronavirusa

Dodao je da je evidentno da će prihodovna strana proračuna biti manja, ali im je dužnost stati iza poljoprivrednika i gospodarstvenika koji su pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom. "Poljoprivrednici se već mogu javljati na ovaj natječaj, a nakon donošenja rebalansa proračuna koji je u pripremi, planiramo osigurati još dodatnih 1,5 milijuna kuna, dakle, ukupno 8 milijuna kuna. Nakon rebalansa i naši poduzetnici mogu računati na bespovratna sredstva koja će ove godine biti rekordna u iznosu od 12 milijuna kuna" kaže. 

Ovom iznosu pribrojat će se i sredstva s posebnog računu u sklopu akcije Pomoć gospodarstvenicama. Na ovaj račun već su uplaćene plaće župana i zamjenika za ožujak, naknade dijela vijećnika Skupštine ove županije koji su se na poziv predsjednika Mate Čička priključili akciji. Nakon rebalansa proračuna, jer je to pravno jedino tako moguće, na račun će biti preusmjerene uskrsnice i regresi svih djelatnika županije, ali i razlika u plaćama. Naime, u tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima vezanim za smanjenje plaća.

Potpore za spomenuti 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv u poljoprivredi će se dodjeljivati za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Bespovratna godišnja poljoprivredniku od 150.000 kuna  

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u toj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu.

Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10. 000 Zagreb ili osobno na istu adresu.  


Fotoprilog


Tagovi

Zagrebačka županija Potpore Bespovratna sredstva


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pozdrav svima! :) Evo i moje nedjeljne kišne razglednice iz mog vrta. Salata je nevjerojatna, buja i ovo vrijeme joj sjajno pogoduje, na gredici je već trebala biti ali kako se opet izlila kiša i puževi su pojurili iz svih ćoškova, nisam je... Više [+]