Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 31.08.2016. 18:00

Voćari traže podjelu 316 milijuna kuna

Europska komisija je nakon utvrđenih nepravilnosti preporučila da se poništi cijeli natječaj i raspiše novi, dok je ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Davor Romić donio odluku da se uskraćenih 316 milijuna kuna prebaci u nove natječaje!

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
  • 3.004
  • 298
  • 0

Agencija za plaćanja i Ministarstvo poljoprivrede izradili su okvirni plan raspisivanja natječaja iz Programa ruralnog razvoja za 2016. godinu, uključujući i natječaje za operacije iz Mjere 4.

Sukladno tom okvirnom planu (objavljen na našoj internetskoj stranici), natječaji iz M4, operacije 4.1.1, 4.2.1 i 4.1.2 trebali bi biti raspisani u prosincu ove godine. Obzirom na novonastalu situaciju, moguće je da natječaji za ove operacije budu raspisani i ranije.

Mogući raniji natječaji za Mjeru 4

"O točnim datumima objave novih natječaja, kao i do sada, pravodobno ćemo izvijestiti potencijalne korisnike i zainteresiranu javnost putem priopćenja", odgovor je pristigao iz Agencije za plaćanje na naš upit kada će biti raspisani natječaji za Mjeru 4 kojima će se preraspodijeliti 316 milijuna kuna preostalih nakon što je Agencija odbila projekte kod kojih je utvrđena sumnja na umjetno stvaranje uvjeta s namjerom ostvarivanja većeg broja bodova.

Europska komisija je nakon utvrđenih nepravilnosti preporučila da se poništi cijeli natječaj i raspiše novi, dok je ministar poljoprivrede u tehničkoj Vladi Davor Romić donio odluku da se uskraćenih 316 milijuna kuna prebaci u nove natječaje.

Financijska potpora bi stigla do više investicija

Ovaj potez izazvao je nezadovoljstvo kod dijela poljoprivrednih poduzetnika. Nezadovoljni su osobito oni poljoprivrednici koji su se našli ispod crte zbog "nečijeg namještanja uvjeta". Zbog toga su nedavno u Hrvatskoj voćarskoj zajednici predložili da se ova sredstva preraspodijele na projekte koji su bili ispod crte. Prema procjenama voćara, podjelom svih 862 milijuna kuna, financijska potpora bi stigla do najmanje 600 investicija, a ne trenutnih 241 koliko ih se nalazi iznad crte.

U Agenciji za plaćanje komentirali su i ovu mogućnost. Konačna odluka o sredstvima koja ostanu neraspodijeljena, tj. koja preostanu iz prvog natječaja u okviru M4, donijet će se na razini Ministarstva poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja, sukladno važećim relevantnim propisima nakon izdavanja konačnih odluka korisnicima (tj. nakon isteka žalbenog roka na privremen odluke i postupaka koji ga prate), a svakako prije raspisivanja novih natječaja za ove operacije, stoji u odgovoru iz Agencije.

Foto: Goran Jakus/PIXSELL


Tagovi

Mjera 4 Davor Romič Hrvatska voćarska zajednica Agencija za plaćanja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]