Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja
  • 24.10.2021. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Klis

Uručeni ugovori iz Programa ruralnog razvoja i Vinske omotnice vrijedni 6,5 milijuna kuna

Ugovore je uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a održana je i panel rasprava "Moderno maslinarstvo i klimatske promjene".

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell
  • 282
  • 43
  • 0

Šest novih ugovora ukupne vrijednosti potpore od 6,5 milijuna kuna, uručila je jučer u Klisu ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Četiri od šest ugovora, pojašnjavaju iz Ministarstva, odnose se na Program ruralnog razvoja i odobrene potpore od 3,4 milijuna kuna, dok su dva za korisnike Vinske omotnice u vrijednosti od 3,1 milijun kuna.

Ulaganja se odnose na razvoj ruralnog turizma, obnovu sela, nepoljoprivredne i poljoprivredne djelatnosti te opremanja vinarija, a njihova investicijska vrijednost je 11,8 milijuna kuna. 

Nakon dodjele ugovora, ministrica je sudjelovala u panel raspravi Moderno maslinarstvo i klimatske promjene, a glavne teme odnosile su se na brojne uspjehe maslinara van granica Republike Hrvatske, rastu broja uljara i maslinika, kao i kako povećati broj maslina i proizvodnju maslinova ulja te o važnosti budućih projekata navodnjavanja, s ciljem sprječavanja suša.

Podsjetila je da je Ministarstvo poljoprivrede u svrhu ublažavanja koronakrize provelo mjere privatnog skladištenja maslinovog ulja tijekom zime 2019. i proljeća 2020. te  Mjeru 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću Covid-19“ iz Programa ruralnog razvoja s ukupnim iznosom potpore od 360 milijuna kuna.

Također, u ovoj je županiji do sada iz PRRRH za sektor maslinarstva ugovorena potpora vrijedna više od 70 milijuna kuna te isplaćeno gotovo 57 milijuna kuna. Kroz nacionalne potpore je sektoru isplaćeno gotovo 70 milijuna kuna.

"Prepoznajemo višestruku važnost ovog sektora, kvaliteta hrvatskih maslinovih ulja je poznata i prepoznata u cijelom svijetu“, istaknula je ministrica. 

Kako stoji u priopćenju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2020. godini masline se uzgajaju na površini od 20.282 hektara, a prema podacima Agencije za plaćanja prema površini najznačajnija proizvodnja maslina je u upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na 3.722 hektara. Dosad je iz Programa ruralnog razvoja za područje ove županije ugovorena potpora u iznosu većem od 736 milijuna kuna, pri čemu je već isplaćeno više od 516 milijuna kuna.

Inače, ministrica je ugovore uručila u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i direktora tvrtke Stella Mediteranea d.o.o. Andrije Polića. 


Tagovi

Ugovori PRRRH Vinska omotnica Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]