Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Bilogora Papuk
  • 14.04.2018. 15:00

Upoznajte LAG Bilogora-Papuk, za korisnike sa svog područja osigurali su 4,94 milijuna kuna za potpore

Uprava za ruralni razvoj pokrenula je informativnu kampanju "Svaki tjedan LAG jedan!" Sad je na redu LAG Bilogora-Papuk.

Foto: LAG Bilogora-Papuk
  • 218
  • 13
  • 0

Ovaj tjedan Vam u sklopu informativne kampanje Svaki tjedan LAG jedan! predstavljamo LAG Bilogora-Papuk koji se cijelom svojom površinom prostire u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a područje obuhvata LAG-a su gradovi Grubišno Polje i Daruvar te općine Sirač, Đulovac, Dežanovac i Končanica.

Regija LAG-a obuhvaća 848,30 km2, a na području LAG-a, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 28.649 stanovnika. Regija LAG-a Bilogora-Papuk pretežito je ruralni prostor, a odlikuje se značajnim prirodnim resursima kao i stanovnicima koji uvažavaju inovacije i primjenu novih tehnologija uz naglašenu brigu o zaštiti okoliša i očuvanju prirode.

LAG je u lokalnoj razvojnoj strategiji definirao osnovnu viziju područja regije Bilogore-Papuk. Riječ je o području uravnoteženog ekonomskog, društvenog i održivog razvoja, moderne, tehnološki razvijene ekonomije, kvalitetno educirane radne snage, aktivne lokalne zajednice te izraženih specifičnosti svojih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa. Od 23.627 ha poljoprivrednih površina LAG-a koje se nalaze u sustavu poticaja, čak 72% se odnosi na oranice. Navedenom  površinom gospodari ukupno 3.218 poljoprivredna gospodarstava na 24.662 parcele.

Objavljen natječaj za mjeru 1.1.2.

Početkom ožujka, LAG Bilogora-Papuk objavio je prvi LAG natječaj sukladno Planu provedbe lokalne razvojne strategije, usvojenom u prosincu 2017. godine. Riječ o natječaju za mjeru 1.1.2 LRS, Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za nositelje projekata koji imaju sjedište/prebivalište na području LAG-a Bilogora-Papuk. LAG je za korisnike sa svog područja osigurao 4,94 milijuna kuna, od toga je 65% sredstava namijenjeno za dodjelu OPG-ima, poljoprivrednim obrtima i poduzećima koji se primarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, a preostalih 35% namijenjeno je jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama te neprofitnim organizacijama. Više informacija o natječaju možete pogledati ovdje.

Tijekom 2018. godine LAG  Bilogora-Papuk planira objavu još dva natječaja, a riječ je o mjerama za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti  te povezanu infrastrukturu. Također, izrađena je brošura za korisnike s područja LAG obuhvata u kojoj su predstavljene mjere koje obuhvaća lokalna razvojna strategija za programsko razdoblje 2014.-2020. te okvirni plan objave natječaja za pojedinu mjeru. U brošuri se mogu vidjeti alokacije po pojedinoj mjeri, opće informacije o objavi i uvjetima LAG natječaja, kao i pregled osnovnih informacijama o grupama kriterija koji se vrednuju u prijavljenim projektima te informacija o svim relevantnim dokumentima.

LAG Bilogora – Papuk suradnik je na projektu Proizvodno poduzetničkog inkubatora u Grubišnom Polju, vrijednom 11,5 milijuna kuna kojemu je svrha doprinos i razvoj poduzetničkog okruženja i poduzetništva kroz razvoj poduzetničke infrastrukture i usluga namijenjenim poduzetnicima početnicima, ali i postojećim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Inkubator svojim uslugama omogućuje razvoj start-up poduzetništva u širokom spektru gospodarskih djelatnosti: proizvodnih, prerađivačkih, obrtničkih i poljoprivrednih. LAG se u provedbu projekta uključio kroz savjetodavnu uslugu u formiranju razvojnog centra te putem potpore organizaciji edukativnih radionica vezanih uz Program ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te prijave na LAG natječaje.

I ove godine LAG sudjeluje u organizaciji gospodarske manifestacije Vinodar 2018, najveće gospodarske  manifestacije LAG područja, koja obuhvaća međunarodnu  izložbu vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije. Domaćin Vinodara 2018 je grad Daruvar, a održava se u razdoblju od 3. do 10. lipnja 2018. godine. LAG će održati radionice vezane za  provedbu Lokalne razvojne strategije i najavu novih LAG natječaja te stručno predavanje na temu Zakona o OPG-u i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Vinodar, Sajam sira, Dani šljiva i rakija

Na području LAG obuhvata očekuju se još dvije značajne gospodarske manifestacije te nekoliko manifestacija kulturnog i društvenog značaja. Od gospodarskih manifestacija, u kojima LAG od 2013. aktivno sudjeluje kroz pripremu edukativnih materijala i stručnih predavanja, za spomenuti su Sajam sira koji se tradicionalno održava u studenom u Grubišnom Polju i Dani šljiva i rakija koji se održava u rujnu u Općini Sirač.

LAG Bilogora-Papuk podržava i rad nacionalnih manjina kroz potporu djelovanja Udruga nacionalnih manjina, posebice udruga Čeha, Mađara i Srba. Pojedine udruge nacionalnih manjina aktivni su članovi LAG-a Bilogora-Papuk te sudjeluju u donošenju strateških programa LAG-a. Najznačajnije manifestacije nacionalnih manjina na području regije Bilogore-Papuk su Koncenicke hody koja se održava  na području Općine Končanica te Dani mađarske kulture koja se održava na području grada Grubišno Polje.

Od ostalih manifestacija na području LAG-a treba spomenuti  Masku, dječji kazališni festival i  Flig,internacionalni festival limene glazbe koji se održavaju svake godine u organizaciji Grada Daruvara, nositelja turističkih manifestacija na području regije Bilogore-Papuk.

Više informacija možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici LAG-a Bilogora-Papuk.


Tagovi

Lag Bilogora Papuk LAG Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]