Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Mjera 4
 • 04.05.2016. 11:30

Umjetno stvaranje uvjeta na hrvatski način

U hrvatskom Programu ruralnog razvoja ostavljeno je previše rupa i na taj način stvoren je ogroman prostor za zloupotrebu i postupke koji su suprotni ciljevima i prioritetima ZPP-a.

Foto: budabar/bigstockphoto.com
 • 4.052
 • 368
 • 0

Od samog početka primjene hrvatskog Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. postoje mnogobrojni opravdani prigovori potencijalnih korisnika, stručnjaka i šire javnosti na način kojim se u Hrvatskoj započelo s njegovim provođenjem.

Prošlo je više od godinu dana od zatvaranja natječaja za operacije 4.1.1. i 4.2.1. unutar Mjere 4 (Ulaganja u fizičku imovinu), a do dana današnjeg nije izdana niti jedna odluka. Uslijed negodovanja i pritisaka korisnika i javnosti već u ranoj fazi provedbe morali smo se izložiti reviziji Europske komisije.

24 zahtjeva su nevažeća?

Iako precizniji podaci o rezultatima revizije nisu poznati javnosti, ministar poljoprivrede gosp. Romić je gostujući u emisiji Plodovi zemlje obznanio da su nepravilnosti uočene kod 24 podnositelja zahtjeva.

Negativna revizija - na pomolu afera oko Mjere 4?

Na upit voditelja o kojem se iznosu traženih potpora radi, nije dao odgovor. Već sama ta činjenica govori o tome skriva li se opet nešto od javnosti ili Ministarstvo poljoprivrede i dalje ne upravlja i kontrolira sustav zadužen za implementaciju Programa.

Linija odgovornosti

Korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i provedba nacionalnih programa ruralnog razvoja uređena je relevantnim nacionalnim i EU propisima. Isto se odnosi i na Europski fond za garancije u poljoprivredi (EFGP - iz njega se isplaćuju izravna plaćanja - potpore poljoprivrednicima).

Države članice dužne su uspostaviti sustav nadzora i upravljanja s jasnim dužnostima i linijama odgovornosti za provedbu tih fondova. Funkcioniranje ovog sustava podliježe revizijama Komisije.

Pogodovanje nasuprot pravilima

U okviru sustava upravljanja i kontrole, zemlja članica treba osigurati da ne dođe do odobravanja pogodnosti onda kada je ustanovljeno da su uvjeti potrebni za stjecanje pogodnosti stvoreni umjetnim putem, suprotno ciljevima zakonodavstva (članak 60. Uredbe (EU) br. 1306/2013 - klauzula o izbjegavanju).

Utvrđivanje je li došlo do stvaranja umjetnih uvjeta od strane korisnika unutar značenja članka 60. Uredbe (EU) br. 1306/2013 treba biti napravljeno za svaki slučaj pojedinačno. Za takvu je analizu potrebno slijedeće:

 • ispitivanje objektivnih okolnosti u svakom pojedinačnom slučaju radi procjene o mogućnosti ostvarivanja ciljeva potpore EPFRR-a ili EFGP-a i
 • procjena je li potencijalni korisnik, umjetno stvarajući uvjete potrebne za dobivanje potpore u okviru EPFRR ili EFGP, namjeravao isključivo postići pogodnosti suprotne ciljevima potpore

Kriteriji prihvatljivosti

Kao što se može primijetiti, gornje tumačenje Komisije je uopćeno i zahtijeva duboko poznavanje, ali i ispravno postupanje unutar ciljeva i prioriteta Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Kako bi se izbjegle moguće prijevare i ostavilo što manje prostora za stvaranje umjetno stvorenih uvjeta zemlje članice u svoje programe ruralnog razvoja i prateću regulativu ugrađuju jasno definirane ciljeve, uvjete prihvatljivosti, primjereno postavljene kriterije odabira i prihvatljive korisnike.

U hrvatskom Programu ostavljeno previše rupa

Nažalost, u hrvatskom Programu ruralnog razvoja i temeljem toga usvojenim Pravilnicima sve je to izostalo. Ostavljeno je previše rupa i na taj način stvoren ogroman prostor za zloupotrebu i postupke koji su suprotni ciljevima i prioritetima ZPP-a. Nadležna tijela ni nakon 100 dana nove vlasti i svih upozorenja do ovog trenutka nisu ništa promijenila po tom pitanju, iako su dana i politička obećanja da će se to napraviti.

Kako bi bili upoznati sa značenjem članka 60. Uredbe (EU) br. 1306/2013 zemlje članice objavljuju kratke vodiče, brošure ili upute za krajnje korisnike, konzultante, ali i za potrebe vlastitih upravljačkih, izvršnih i kontrolnih tijela, što je u našem slučaju opet izostalo.

Kako se umjetno stvaraju uvjeti?

Za potrebe ovog članka iznosimo samo neke primjere koji se koriste za umjetno stvaranje uvjeta:

 • osnivanje nove tvrtke ili cijepanje postojeće (u našem slučaju najčešće povezana društva)
 • nije osigurana nezavisna ekonomska aktivnost - jedinstvena infrastruktura, isti vlasnici i jedinstvena ekonomska aktivnost na jednom prostoru
 • korisnik i dobavljač su povezane osobe
 • lažni financijski podaci prikazuju održivost tvrtke
 • umjetno stvoren prihod od poljoprivrede
 • lažne fakture i dokumenti da bi se zadovoljili uvjeti prihvatljivosti

Uspostaviti mehanizme kontrole

Ako su se već i dogodili propusti u samom kreiranju Programa ruralnog razvoja, postavlja se pitanje zašto se odmah nije reagiralo na sumnjive zahtjeve i upozorilo podnositelje na neprihvatljivost takvih postupaka. Je li u pitanju neznanje ili svjesno pogodovanje s vrlo štetnim reperkusijama?

Kao što je već i prije navedeno, Hrvatska je dužna uspostaviti učinkovite mehanizme kontrole kojima je osnovna zadaća već u začetku spriječiti prijevare i svesti pogodovanje na najmanju moguću mjeru, kako ne bi došlo do nezakonitog trošenja sredstava iz EPFRR-a ili EFGP-a i vraćanja istih uz aktiviranje nepoželjnih sankcija.

Foto: budabar/bigstockphoto.com


Tagovi

Davor Romić Ministarstvo poljoprivrede Program ruralnog razvoja EPFRR EFGP ZPP


Autor

Robert Hadžić

Više [+]

Svestrani znalac u području voćarstva, EU fondova i ruralnog razvoja. U slobodno vrijeme bavi se gljivarenjem, ali i pisanjem u svrhu velikih promjena - na bolje.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Znate li kako prepoznati dobar solarni modul?

Svi solarni moduli izgledaju slično, ali ipak nisu svi isti. Tehnologija kod solarnih modula svakim danom napreduje i ono što je prije 10 godina bilo nezamislivo - danas...

Više [+]