Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 29.06.2017. 13:30

Suša više nije bauk, za 5.000 ha riješeno navodnjavanje

U rad u Baranji pušten najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj!

Foto: Hrvatske vode
  • 4.320
  • 216
  • 0

U Kneževim Vinogradima pušten je u rad sustav za navodnjavanje Baranja iz Lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac. Riječ je o trenutačno najvećem sustavu za navodnjavanje u Hrvatskoj koji će vodom opskrbljivati čak 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i ukupne je vrijednosti 129 milijuna kuna.

Sustav za navodnjavanje otvorili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uz župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Preduvjet za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju

"Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a čak 750 milijuna kuna bespovratnih sredstava daje nam Europska unija za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja. Nedavno smo potpisali ugovore s pet županija vrijednih 250 milijuna kuna za javne sustave navodnjavanja koji će pokriti više od 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potpora EU je 100%-tna, a ubrzo idemo i s novim natječajima za navodnjavanje novih 2.000 hektara“, izjavio je ministar Tolušić te dodao "vjerujem da će svi ti projekti, kao i ovaj danas otvoreni sustav navodnjavanja u Baranji, biti veliki doprinos realizaciji strateškog projekta Vlade Republike Hrvatske "Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem" te odličan primjer učinkovitog korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova."

Nedavno smo potpisali ugovore s pet županija vrijednih 250 milijuna kuna za javne sustave navodnjavanja koji će pokriti više od 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potpora EU je 100%-tna, a ubrzo idemo i s novim natječajima za navodnjavanje novih 2.000 hektara“, izjavio je ministar Tolušić.

"Sustav navodnjavanja Baranja je strateški važan projekt za Osječko-baranjsku županiju koji će značajno doprinijeti unapređenju kvalitete života svih njezinih stanovnika. Razvojni infrastrukturni projekti vodnog gospodarstva su poluge za podizanje standarda u poljoprivredi koja je tradicionalno dominirajuća gospodarska djelatnost s najvećim gospodarskom potencijalom u Slavoniji i Baranji. Nastavak dobre suradnje Ministarstva zaštite okoliša i energetike s lokalnom zajednicom i svim dionicima regionalnog razvoja pridonijet će demografskom oporavku, povećanju gospodarskih aktivnosti i učinkovitom upravljanju ravnomjernim i održivim razvojem kontinentalne Hrvatske", naveo je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Sustavi navodnjavanja u 13 županija i Gradu Zagrebu

Kako je dodao, uzimajući u obzir da se znatan udio aktivnosti i proračuna Europske unije posvećuje smanjenju razlika među regijama s posebnim naglaskom na ruralna područja, Ministarstvo je za 2017. godinu osiguralo 32,5 milijuna kuna za izradu studijske i projektne dokumentacije za sustave navodnjavanja na području 13 županija i Grada Zagreba. Osječko-baranjska županija dobiva osam novih projekata navodnjavanja koja će se financirati EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH.

"Hrvatske vode su putem mješovite melioracijske građevine istovremeno omogućile funkcionalnost odvodnje na 10.000 hektara poljoprivrednih površina Dunavskog rita čime se sprječavaju štete u poljoprivrednoj proizvodnji koje su prethodno nastajale zbog nemogućnosti odvodnje viška voda. Osim toga, izvedenom građevinom omogućeno je i navodnjavanje 5.000 hektara poljoprivredne površine što će dodatno doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i razvoju ruralnih područja", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ministarstvo poljoprivrede je za 2017. godinu osiguralo 32,5 milijuna kuna za izradu studijske i projektne dokumentacije za sustave navodnjavanja na području 13 županija i Grada Zagreba.

Izgradnja sustava navodnjavanja Baranja provodila se u dvije faze. U prvoj fazi izgrađen je Lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac kao mješovita melioracijska građevina koja služi za potrebe melioracijske odvodnje za vrijeme velikih voda i navodnjavanja u sušnom razdoblju godine. Sastoji se od kanala dužine 12,3 km i reverzibilne crpne stanice kapaciteta 5 m3/s te 4 mosta za prelazak preko kanala do poljoprivrednih površina, 5 ustava za upuštanje vode u detaljnu kanalsku mrežu i 6 sifonskih propusta za prevođenje brdskih voda ispod kanala.

Tijekom vegetacijskog razdoblja voda se zahvatom iz Dunava i putem Lateralnog kanala upušta u kanalsku mrežu te na taj način u sušnom razdoblju omogućava navodnjavanje dijela područja Dunavskog rita. Investitor su Hrvatske vode, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 105 milijuna kuna u što su Hrvatske vode uložile 86% svojih sredstava dok je Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo izgradnju s 14%.

Dvije faze izgradnje sustava

Izgradnja druge faze započela je 2015. godine, a odnosi se na rekonstrukciju i dogradnju postojeće kanalske mreže za melioracijsku odvodnju u sklopu koje je izgrađena 41 regulacijska građevina (ustava) za regulaciju razine vode u otvorenoj kanalskoj mreži. Na taj način sustav navodnjavanja Baranja će vodom opskrbljivati čak 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta čiji su krajnji korisnici brojni poljoprivredni proizvođači na tom području. Osim navedenih ustava, kao osnovnih građevina sustava, projektom je predviđeno i izvedeno uređenje odnosno prilagodba postojeće kanalske mreže optimalnom funkcioniranju za namjenu odvodnje i navodnjavanja, a upravo ta njegova dvostruka funkcija je i najveća vrijednost cjelokupnog izgrađenog sustava.

Ukupna vrijednost investicije druge faze je 24 milijuna kuna, a financirala se putem državnog proračuna preko Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 48 %, Hrvatskih voda 34 % i Osječko - baranjske županije 18 %. Ovime je sustav navodnjavanja u potpunosti dovršen čime je omogućeno korištenje dunavskih voda za potrebe navodnjavanja, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Hrvatske vode


Tagovi

Navodnjavanje Baranja Lateralni kanal Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]