Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SP ZPP
  • 26.09.2022. 09:00

Strateški plan ZPP-a poslan Europskoj komisiji, što se mijenja u odnosu na prvi nacrt?

Odgovor je li prihvaćen, Hrvatska bi trebala dobiti u roku od šest tjedana.

Foto: Depositphotos/makieni777
  • 1.005
  • 69
  • 0

Je li hrvatski Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje 2023.-2027. odobren, doznat će se u roku od šest tjedana. Razdoblje je to u kojemu se očekuje odgovor Europske komisije, a u međuvremenu Ministarstvo poljoprivrede, kako navode, nastavlja rad na pripremi provedbe ovog plana u partnerstvu sa svim dionicima.  

Riječ je, podsjećaju, o temeljnom dokumentu za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova (Europski fond za jamstva u poljoprivredi iz kojeg se financiraju izravna plaćanja i sektorske intervencije i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj za financiranje intervencija ruralnog razvoja).

"Ukupni iznos sredstava koji će biti na raspolaganju hrvatskim poljoprivrednicima, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda, šumoposjednicima, proizvođačkim organizacijama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, lokalnim akcijskim grupama te onima koji će informirati i educirati poljoprivrednike i šumoposjednike i pomoći im pri uvođenju inovativnih rješenja iznosi gotovo 3,8 milijardi eura za petogodišnje razdoblje", objašnjavaju.  

Ekološki i mladi poljoprivrednici 

Iz Ministarstva kažu i da je Vlada povećala stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto, čime je omotnica za hrvatsku poljoprivredu povećana za 103,5 milijuna eura. Također je tijekom pregovara u sklopu paketa mjera za otpornost i oporavak osigurano dodatnih 201 milijun eura EURI sredstava koji su stavljeni na raspolaganje kroz Program ruralnog razvoja u dvije godine prijelaznog razdoblja.  

"Osim same potpore za ekološku poljoprivredu vrijedne više od 237 milijuna eura, SP osigurava dodatna sredstva i zasebne natječaje za ekološke proizvođače, a od prvog Nacrta SPP ZPP-a dodane su još dvije poljoprivredno – okolišne vrste potpora te je povećan iznos sredstava za korištenje obnovljivih izvora energije", objašnjavaju korekcije učinjene u odnosu na prvi Plan poslan u EK koncem prošle godine.

EU komentirala hrvatski strateški plan za poljoprivredu – evo koje su zamjerke

Osigurano je, dodaju, više od 229 milijuna eura ukupnih javnih sredstava za primarnu proizvodnju te 160 milijuna eura za ulaganja u preradu s ciljem stvaranja proizvoda dodane vrijednosti te dodatna sredstva za ostvarivanje potpore za dobrobit životinja, uz novu potporu za junice, s obzirom na smanjeni domaći uzgoj u proteklom desetljeću.  

Umanjenje potpora 

"Generacijska obnova ostaje ključna za opstanak i razvoj hrvatske poljoprivrede, pa je potpora za mlade poljoprivrednike osigurana i iz izravnih plaćanja i iz mjera ruralnog razvoja te će se mladima staviti na raspolaganje gotovo 114 milijuna eura", dodaju navodeći da je uz povećanu pojedinačnu potporu, maksimalni intenzitet ulaganja 80 posto te dana mogućnost kupnje poljoprivrednog zemljišta bez ograničenja (u smislu udjela cijene zemljišta u ukupno prihvatljivim troškovima) kroz zajmove/kredite.  

Ujedno, oljoprivrednim proizvođačima na gorsko planinskim područjima i područjima krša, a u odnosu na prvi Nacrt SP ZPP-a, degresivnost (umanjenje potpora sukladno povećanju površine) se neće primjenjivati na prvih 50 ha, a izdvajanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima su povećana za više od 40 milijuna eura.  


Tagovi

Strateški plan ZPP Ministarstvo poljoprivrede Izravna plaćanja Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).