Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 07.12.2022. 08:40

Što donosi program državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata?

Riječ je o dvije mjere koje se odnose na sektor prerade poljoprivrednih proizvoda. Svoj komentar na prijedlog pravilnika stignete ostaviti još danas.

Foto: Depositphotos/kreatorex
  • 2.610
  • 121
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda pušten je u javno savjetovanje.

Njime se propisuju uvjeti prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

Obuhvaća dvije mjere. Jedna se odnosi na potpore za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije, a druga za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena ta dva energenata.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti kao fizičke smatraju se mikro i malim poduzećima.

Ukupni iznos potpore za prvu mjeru ne može biti veći od dva milijuna eura po poduzetniku i najviši iznos potpore po korisniku ne prelazi 50 posto prihvatljivih troškova. Dok je kod druge mjere ukupni iznos do četiri milijuna eura po poduzetniku. Svi iznosi moraju biti bruto, tj. prije odbitka poreza ili drugih troškova.

Zahtjev za potporu podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Program ima za cilj pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja", navode iz Ministarstva poljoprivrede. Kako kažu, zbog iznimno velikog povećanja cijene energenata subjekti u preradi poljoprivredni proizvoda dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Svoj komentar stignete ostaviti još danas (7. prosinca) na ovom linku.


Tagovi

Javno savjetovanje Program potpore Cijene energenata Kompenzacija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P