• Projekt Slavonija
  • 20.07.2018. 20:35

Projekt Slavonija: Potpisani ugovori za 130 projekata vrijednih 1,3 milijarde kuna

Održana je 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 425
  • 35
  • 0

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vinkovcima je u petak održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izjavila je kako sada, nakon što je potpisan Razvojni sporazum s slavonskim županima očekuje "velike i strateške projekte koji stvaraju lance vrijednosti u bioekonomiji, prehrani, drvnoj industriji i drugim granama koje su Slavoncima bitne“.

"Nekoliko mjeseci smo radili na pripremi Razvojnog sporazuma za gospodarstvo i poljoprivredu i svi projekti koji su gotovi s građevinskim dozvolama su danas i potpisani i možemo najaviti kako se otvaraju 43 gradilišta u sklopu 29 projekata za koje je predviđeno 700 milijuna kuna", kazala je Žalac.

Ugovoreno 36% iznosa Projekta Slavonija

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković naveo je kako je u okviru Projekta Slavonija vrijednog otprilike 19 milijardi kuna do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna ili 36% ukupnog iznosa. I Plenković je ocjenio kako je jedan od najvažnijih događaja vinkovačke sjednice Savjeta potpisivanje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, rekavši kako je riječ o pilot projektu između Vlade i pet slavonskih županija te novom mehanizmu usmjeravanja sredstava iz EU fondova i državnog proračuna.

"Razvojni sporazum koji su danas potpisali pet slavonskih županija i ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i poljoprivrede izuzetno je važan sporazum u sklopu kojega je predviđeno 750 milijuna kuna predviđenih za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, a prvi put grupiramo županije da se konkretni projekti koji idu izvan granica jedne od županija mogu financirati kroz europska sredstva i suradnju s ova dva ministarstva", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Dodao je kako se iduća sjednica Savjeta planira 21. rujna u Osječko-baranjskoj županiji,  koju će tada posjetiti europska povjerenica EU za regionalni razvoj Corina Cretu, kako bi sinergiju u provedbi projekta "Slavonija", vidjeli i oni koji su u EU nadležni za politiku regionalnog razvoja.

Potpisan je i sporazum sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga, čiji je cilj podrška slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi te pripremu EU projekata za sljedeće razdoblje.

Mjere demografske revitalizacije

Mjere demografske revitalizacije i socijalne politike predstavila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić najavivši mjere za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima rekavši da je za potporu različitim skupinama stanovništva, mladima, invalidima te za prehranu djece koja su u riziku siromaštva, na području pet slavonskih županija iz različitih izvora sredstava prošle i ove godine izdvojeno više od 59 milijuna kuna. O razvoju kulturne infrastrukture govorila je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, a potom je potpisano 105 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Ugovore ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Darko Horvat i Tomislav Ćorić,  državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.


Fotoprilog


Tagovi

Projekt Slavonija Ugovori Gabrijela Žalac Slavonske županije


Autor

Alen Kuns

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »