Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Slavonija
  • 20.07.2018. 20:35

Projekt Slavonija: Potpisani ugovori za 130 projekata vrijednih 1,3 milijarde kuna

Održana je 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 447
  • 35
  • 0

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Vinkovcima je u petak održana 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izjavila je kako sada, nakon što je potpisan Razvojni sporazum s slavonskim županima očekuje "velike i strateške projekte koji stvaraju lance vrijednosti u bioekonomiji, prehrani, drvnoj industriji i drugim granama koje su Slavoncima bitne“.

"Nekoliko mjeseci smo radili na pripremi Razvojnog sporazuma za gospodarstvo i poljoprivredu i svi projekti koji su gotovi s građevinskim dozvolama su danas i potpisani i možemo najaviti kako se otvaraju 43 gradilišta u sklopu 29 projekata za koje je predviđeno 700 milijuna kuna", kazala je Žalac.

Ugovoreno 36% iznosa Projekta Slavonija

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade Andrej Plenković naveo je kako je u okviru Projekta Slavonija vrijednog otprilike 19 milijardi kuna do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna ili 36% ukupnog iznosa. I Plenković je ocjenio kako je jedan od najvažnijih događaja vinkovačke sjednice Savjeta potpisivanje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, rekavši kako je riječ o pilot projektu između Vlade i pet slavonskih županija te novom mehanizmu usmjeravanja sredstava iz EU fondova i državnog proračuna.

"Razvojni sporazum koji su danas potpisali pet slavonskih županija i ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i poljoprivrede izuzetno je važan sporazum u sklopu kojega je predviđeno 750 milijuna kuna predviđenih za razvoj gospodarstva i poljoprivrede, a prvi put grupiramo županije da se konkretni projekti koji idu izvan granica jedne od županija mogu financirati kroz europska sredstva i suradnju s ova dva ministarstva", rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Dodao je kako se iduća sjednica Savjeta planira 21. rujna u Osječko-baranjskoj županiji,  koju će tada posjetiti europska povjerenica EU za regionalni razvoj Corina Cretu, kako bi sinergiju u provedbi projekta "Slavonija", vidjeli i oni koji su u EU nadležni za politiku regionalnog razvoja.

Potpisan je i sporazum sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga, čiji je cilj podrška slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi te pripremu EU projekata za sljedeće razdoblje.

Mjere demografske revitalizacije

Mjere demografske revitalizacije i socijalne politike predstavila je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić najavivši mjere za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima rekavši da je za potporu različitim skupinama stanovništva, mladima, invalidima te za prehranu djece koja su u riziku siromaštva, na području pet slavonskih županija iz različitih izvora sredstava prošle i ove godine izdvojeno više od 59 milijuna kuna. O razvoju kulturne infrastrukture govorila je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, a potom je potpisano 105 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Ugovore ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Darko Horvat i Tomislav Ćorić,  državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.


Fotoprilog


Tagovi

Projekt Slavonija Ugovori Gabrijela Žalac Slavonske županije


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]